Læsetid: 3 min.

UGENS BOMMERT: Et lille bitte påskud

De europæiske politikere har længe vægret sig ved at forholde sig til resten af verdens sygdomsepidemier. Men pludselig har Pomposo fundet noget at bruge dem til: en afledningsmanøvre
'I gambler med liv og død,' tornede Italiens Pomposo, da parlamentet ikke ville indføre undtagelsestilstand på grund af tigermyggens ankomst.

'I gambler med liv og død,' tornede Italiens Pomposo, da parlamentet ikke ville indføre undtagelsestilstand på grund af tigermyggens ankomst.

Lars Gejl

6. oktober 2009
Denne artikel er en del af en særudgivelse fra Information | Den 6. oktober udkom Information som to aviser fra fremtiden, nærmere bestemt 2059. Aviserne var skrevet udfra to forskellige fremtidsscenarier - en, hvor det var lykkes verden at samarbejde om klima-udfordringen og en, hvor samarbejdet var slået fejl. Der er ikke tale om klimaaviser, men om aviser fra to forskellige klima-fremtider, skrevet i Informations velkendte formater, fra ledere til kultur- og nyhedsstof. Fremtidsaviserne kan stadig læses online her.

Her gik nogle måske og troede, at Norditaliens præsident, Gianfranco Pomposo, snart måtte være løbet tør for undskyldninger for at ville indføre undtagelsestilstand i sit land. Indtil den seneste kom flyvende i skikkelse af et lille bitte insekt: Tigermyggen.

»Nu er der ingen vej udenom,« tordnede den skandaleplagede præsident onsdag over for sit parlament, der hårdnakket holder fast på sin myndighed.

»I siger, I forsvarer demokratiet, men I gambler med liv og død,« truede Pomposo, der er valgt på løfter om at lukke Norditaliens grænser - og blev atter modtaget af hovedrysten.

Måske ikke helt uforståeligt, efter præsidenten i sidste måned krævede udvidede magtbeføjelser på grund af efterårets første sirocco (Middelhavsområdets støvede søndenvind, red.) og måneden før på grund af en oversvømmelse i Torino.

Heller ikke Pomposos seneste krav om udvidede beføjelser ser ud til at få medvind, og heller ikke denne gang ser han ud til at få held med at bortlede opmærksomheden fra de nøgenfoto-skandaler, der har forfulgt ham siden sidste års genvalg. Tværtimod vakte det spanske reggaeband Dub både moro og forargelse, da det ved en stor koncert i Madrid i sidste uge optrådte side om side med et hologram af sommerens famøse videoklip af Pompose i selskab med tre midaldrende glædespiger i præsidentens sommerhus. Men når nu præsident Pomposo på sin egen barokke facon har givet os en anledning, så lad os lige understrege, hvorfor tigermyggen såmænd er et reelt problem. Myggen har bragt nye sygdomme til Europa og medført flere dødsfald: I de seneste måneder er to døde af dengue-feber i Italien, tre i Grækenland, fem i Spanien og to i Tyskland.

Også herhjemme har et par tusind danskere allerede ligget syge som følge af myggens og dens blinde passagerers ankomst. Heldigvis har det foreløbig kun været den ret uskadelige, influenza-lignende chikungunya-feber, som har ramt danskerne. Men tigermyggen kan tage mere med sig - indtil videre op til syv vira. Der er gul feber, som lægerne kan vaccinere mod, men som kan være dødelig. Der er vestnilfeber, St. Louis Encephalitis og Cache Valley-virus. De er alle umiddelbart ret uskadelige, men kan i sjældne tilfælde ramme hjernen. Og så er der naturligvis dengue-feberen. En tropesygdom, der årligt rammer ca. 50 millioner mennesker, og som ved gentagen smitte udvikler sig til den dødelige hæmorrhagisk feber. Ni ud af 10, der smittes, er børn, og der findes stadig ingen behandling.

Prøv med kloakker

Pomposo har ret i, at myndighederne må handle. Ikke nødvendigvis med så heftige metoder som i Po-deltaet, hvor man har sprøjtet med DDT-lignede midler. Lokale beboere melder om tusindvis af døde sommerfugle, og der er frygt for at insekticiderne også vil forurene regionens drikkevandslagre. Langt mere effektivt havde det været at udbygge kloakeringen i de europæiske storbyer, hvor myggene tiltrækkes af det stillestående vand, som de stadigt hyppigere oversvømmelser efterlader.

Næste mål ligger lige for: At skaffe midler til at udvikle behandling af de sygdomme, der plager os. Hidtil har det knebet med viljen til at støtte forskningen i en dengue-feber-kur - men nu, hvor sygdommen nærmer sig os, kan det være den politiske vilje vokser. Det kræver imidlertid, at politikerne lever op til deres ansvar i stedet for klodset at forsøge at misbruge situationen som den efterhånden blot komiske Gianfranco Pomposo - eller som den tjekkiske præsident, Vaclav Biebl, som tirsdag hævdede, at »flygtninge fra Afrika havde taget uønskede husdyr med«. Og Pomposo: Han kan jo starte med at bevæge sig lidt mere påklædt rundt - i myggesæsonen og i det hele taget. Selv det berømte norditalienske storsind over for præsidenters excentricitet kunne jo vise sig at have en grænse.

Baggrundsartikler

Nye sygdomme i klimaforandringernes kølvand
Klimaforandringerne vil få en lille myg til at emigrere. Det betyder flere nye sygdomme i nord – sygdomme, der tidligere kun var et problem i lande med varmere klima

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her