Baggrund
Læsetid: 2 min.

Han har elefanten

Ceausescus afløser førte Rumænien ind i NATO og frem mod EU. Han blev også udsat for kritik, men forstod at manøvrere i det mudrede vand
Redaktionen
3. marts 2010

Rumæniens tidligere præsident Ion Iliescu fylder 80 år i morgen. Han tog over efter drabet på den nok så kendte og berygtede diktator Ceausescu, der sammen med sin hustru blev henrettet under det kaos, der opstod i hele Østeuropa efter murens fald.

Iliescu var på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Ligesom sin far, der var jernbanearbejder, drog han som ung en tid til Moskva, hvor han uddannede sig som ingeniør på Institut for Energi.

Som kommunist stod han til en stor karriere i partiet, men da Ceausescu følte sig truet af ham og hans liberale ideer, skubbede han ham helt uden for indflydelse. Det blev hans held, idet han så fremstod som mere ren end de fleste konkurrenter, da Ceausescu blev væltet under omstændigheder, der aldrig er blevet fuldt belyst. Han afsvor kommunismen og kaldte sig socialdemokrat.

Et nyt Rumænien

Rumænerne havde fået mere end nok af diktatorens brutaliteter og landets manglende udvikling. Der var således nok at rydde op i for Iliescu, der blev chef i en overgangsregering, men senere folkevalgt i to perioder og således blev præsident i 11 år, 1990-92, 1992-96 og så igen 2000-2004, selvom han var mistænkt for at have kuppet sig til magten i første omgang. Nogle mente, at manden med det venlige udseende snarest blev valgt som ’den mindst ringe’, fordi alternativerne var værre.

I det mudrede vand efter omvæltningen lykkedes det ham ikke at frigøre sig fra netværket.af tidligere topkommunister og den udbredte korruption, men han var påvirket af Gorbatjovs tanker om perestrojka og styrede direkte og med befolkningens støtte mod landets optagelse i NATO og EU. Ikke nogen let opgave. Rumænerne havde blandt andet vrøvl med økonomien og menneskerettighederne og blev som land betegnet som ’tabernes taber’. Men fremad gik det dog, om end langsomt.

Ind i Europa

Ion Iliescu deltog i det af Anders Fogh Rasmussen ledede topmøde i København i 2002, hvor det ikke lykkedes at slippe gennem nåleøjet sammen med til andre ansøgerlande til EU. Rumænien måtte sammen med Bulgarien pænt vente, men blev i 2008 fuldt medlem.

Ligesom Ceausescu har Iliescu modtaget elefantordenen af det danske kongehus. Førstnævnte blev skammeligt frataget sin, mens Iliescu har beholdt sin, som han så kan kigge på i ledige stunder.

krbj@information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her