Klumme
Læsetid: 2 min.

Den første kvinde i jobbet

Nancy Pelosi, USA's mest magtfulde kvinde, fylder 70
Redaktionen
26. marts 2010

Nancy Patricia D'Alesandro Pelosi fylder 70 år den 26. marts. Sig navnet, og det første man tænker på, er, at hun er kvindelig formand for Repræsentanternes Hus, den første kvinde nogensinde. Men før det kom så vidt, har hun tilbagelagt et stykke vej. Således har hun i 23 år repræsenteret Californiens 8. kongresdistrikt, som er en en del af hendes hjemby, San Francisco. Fra 2003-07 var Pelosi leder af Demokraterne i Repræsentanternes Hus, og det var, efter at det demokratiske parti vandt flertallet i Repræsentanternes Hus ved midtvejsvalget i 2006, at hun blev valgt til kammerets formand.

Før da havde hun i sin lange karriere blandt andet engageret sig i familiepolitik, hun har arbejdet for udvidede uddannelsesmuligheder, arbejderbeskyttelse, en forbedret sundhedssektor, ikke mindst med henblik på kvinders helbred. Men hun har også været førende i oprettelsen af et landsdækkende system til undersøgelse af sammenhængen mellem miljøforurening og kroniske sygdomme, og hun har kæmpet for udviklingen af en hiv-vaccine og udvidet adgang til medicinsk hjælp for hiv-smittede. Pelosi er en af de demokrater, der går ind for øgede sundhedsudgifter. Listen over hendes engagementer er naturligvis lang, blandt andet omfatter den arbejdet for menneskerettigheder. I forholdet til Kina har hun således arbejdet for at kæde handelsaftaler sammen med forbedringer af menneskerettighederne, blandt andet i Tibet.

Ingen mønsterbryder

Nogen mønsterbryder er Pelosi ikke, hvilket også ville have været overraskende. Tværtimod kommer hun fra en traditionsrig østkyst-politikerfamilie med en far, Thomas D'Alesandro Jr., der i 12 år var borgmester i Baltimore, efter i fem omgange at have været byens kongresrepræsentant. Også Pelosis bror, Thomas D'Alesandro III, har været borgmester i Baltimore. Selv er hun uddannet på Trinity College i Washington, D.C, hvorfra hun tog eksamen i 1962. Nancy Pelosi er gift med Paul Pelosi, der kommer fra San Francisco, hvor parret bor i dag. Fem børn er det blevet til: Nancy Corinne, Christine, Jacqueline, Paul og Alexandra, som tilsammen har leveret syv børnebørn, så der er nok af politikeremner at tage af i fremtiden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her