Baggrund
Læsetid: 1 min.

Lokalpolitisk nordkraft

Han er blevet beskyldt for at være hjernen bag protesterne over VK-regeringens politik, og har kaldt Lars Løkke Rasmussen syg i hovedet. Nordjydernes socialdemokratiske bykonge Henning G. Jensen fylder 60 år i dag
Aalborgs socialdemokratiske borgmester Henning G. Jensen fylder 60 år i dag

Aalborgs socialdemokratiske borgmester Henning G. Jensen fylder 60 år i dag

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Redaktionen
18. marts 2010

352 personlige stemmer bragte den unge lærer Henning G. Jensen i byrådet ved jordskredsvalget i 1973. Men selv om Henning G. Jensen er født ind i politik, som søn to aktive socialdemokrater i den lokale vælgerforening i Sundby-Hvorup, så var det et tilfælde, der bragte ham ind i lokalpolitik. Folkeskolelæreren var i starten af halvfjerdserne aktiv i kampagnen for at få et universitet til Aalborg, og stærk modstander af sammenlægningen af Nørresundby Kommune og Aalborg Kommune i 1972.

Da sammenlægningen blev en realitet besluttede Henning G. Jensen sig for at, at Nørresundby ikke skulle glemmes i den nye kommune. Og det blev vejen ind i lokalpolitik. I 1982 blev han landets yngste rådmand, og i 1998 kunne han for første gang hænge borgmesterkæden om halsen. Der har den hængt godt fast de sidste tolv år. I 2005 blev han kommunalvalgets topscorer med 13.650 personlige stemmer.

Regeringskritisk ideolog

Som politiker er Henning G. Jensen kendt for at være en slagkraftig og temperamentsfuld herre, men Aalborg-borgmesteren har også humor, taktisk snilde og et overblik, der har skabt brede politiske forlig i det nordjyske. Henning G. Jensen er for alvor blevet landskendt som en aktiv kritiker af VK-regeringens skattestop. Så aktiv, at Lars Løkke Rasmussen udråbte Aalborg-borgmesteren til at være ideologen bag befolkningens opstand mod regeringens besparelser i 2006.

Løkke beskyldte dengang Henning G. Jensen og en række andre borgmestre for at indgå i en ulækker alliance med pædagogernes fagforening, BUPL, Hvortil Henning G. Jensen bramfrit svarede: Ministeren må være syg i hovedet.

Og de 60 år får åbenbart ikke den lokalpolitiske nordkraft til at holde sig tilbage. Senest har Henning G. Jensen, som den eneste borgmester, kritiseret regeringens plan om at lave om på styreformen i landets fem storby-kommuner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her