Læsetid: 1 min.

En musisk mystiker

'Den mest storslåede bøsse, der aldrig var' fylder 50.
Redaktionen
5. marts 2010

Man kan på mange måder mene, at det er uvirkeligt, at musikeren, provokatøren og multikunstneren David Tibet i dag fylder 50 år. Ikke uvirkeligt fordi han er noget så klichéfyldt som evigt ung, og ej heller fordi han er særligt altmodisch:

Uvirkeligt, fordi denne særprægede personlighed gennem sin snart 30-årige karriere altid har fremstået så afsondret fra tendenser og kategorisering, at et så banalt begreb som fysisk alder ikke synes at have nogen relevans.

Current 93

Den kryptiske beskrivelse for oven stammer fra kollegaen og vennen John Balance, der ligesom Tibet i starten af firserne indgik i Genesis P-Orridges avantgardegruppe Psychic TV. Den er et billede på den modsætningsfyldte, søgende og fragmentariske karakter, som Tibet over årene har bygget med udgangspunkt i sin egen person.

Hans kunstneriske palet tæller flere medier, men det er musikken, han hovedsageligt er kendt for, og herunder særligt projektet Current 93.

Under dette navn har Tibet som den absolut centrale figur været med til at udvide grænserne for musikkens form, først med en teknologisk og isnende post-industrialiseret minimal musik, men siden slutningen af firserne i højere og højere grad som en del af den kontroversielle neofolk-scene, i selskab med navne som Death in June og Sol Invictus.

Björk og Ligotti

Tibet har over årene samarbejdet med et utal af musikere, og prominente navne som Nick Cave, Björk og Marc Almond har nydt godt af hans unikke musiske perspektiv og hans lige så særegne, næsten hysterisk skærende vokal. Som kunstner har han ladet sig inspirere meget af renæssancens engelske folkemusik, og af dystre forfattere som Thomas Ligotti og Erich Stenbock, foruden en stærk fascination af det okkulte og obskure religioner som for eksempel den oldgræske gnosticisme.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her