Læsetid: 2 min.

En streng herre

Sepp Piontek var ofte mut, når vi havde vundet i fodbold, men det var bare new management, og danskerne kom snart til at elske ham
Sepp Piontek på træningsbanen

Sepp Piontek på træningsbanen

Palle Hedemann

Redaktionen
5. marts 2010

Josef Emanuel Hubertus Piontek bedre kendt som Sepp fylder fredag 70 år.

Hvis man havde fordomme om germansk grundighed, blev de bekræftet, da Sepp Piontek fra Bremen i 1979 blev træner for det danske fodboldlandshold. Han var en streng herre, der forlangte disciplin, og forberedelserne til en kamp greb han boldvidenskabeligt an. Spillerne knurrede, for de havde været vant til, at den forrige træner, bodegaejeren Kurt 'Nikkelaj' Nielsen tog det hele sådan lidt casual med gode råd af arten: «Nu går vi ind og banker dem!«

Stemningen vendte, da den danske underhund begyndte at vinde kampe over store nationer som Spanien og Italien. Ikke et mirakel, men et 'tiltrænet' resultat, som fulgtes af flere spektakulære som sejren over Sovjetunionen i Parken og over England på Wembley samt fornemme placeringer ved EM- og VM-slutrunder.

Sagde op

Et senere landshold nåede længere, men Sepps drenge med Lerby og Arnesen, Elkjær og Laudrup står stadig med en særlig aura som dem, der rejste dansk fodbold, og som havde de mest interessante individualister. Det var én stor fest for de danske roligans.

Sepp blev ved med at kræve disciplin og forsøgte, nogle gange forgæves, at holde spillerne fra alt for megen fejring efter sejrene. Man husker også, at han fremstod med en vis muthed efter sejrene, men det var new management. De skulle ikke hvile på laurbærrene. De endte med at elske ham, endog Preben Elkjær, som Sepp, sådan kunne det se ud, tit var på nakken af.

Selv fik Sepp Ekstra Bladet på nakken for nogle ganske vist lovlige økonomiske transaktioner. Det tog han sig nær, sagde op og forlod Danmark for at blive landstræner i Tyrkiet.

I dag føler han sig mindst lige så dansk som tysk og bor på Fyn med sin danske kone. Han har lært at holde af danskerne, selvom han synes, vi er for blødsødne og gerne springer over, hvor gærdet er lavest. Har holdt mange foredrag for erhvervsledere og andre.

Sepp Piontek opnåede at blive den mest elskede tysker i Danmark siden krigen, og er i befolkningen nok bedre kendt end Goethe og Schiller. Sådan er det nemlig med fodbold.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her