Læsetid: 3 min.

Andrikkens tragiske død

Lech Kaczynski indledte sin karriere som børneskuespiller og indtog senere den europæiske scene, hvor han forstod, at grus i maskineriet kunne tjene hans land i en moderne medievirkelighed. Katyn blev hans skæbne
Lech Kaczynski var en kontroversiel leder af Polen. Lørdag døde han i et flystyrt

Lech Kaczynski var en kontroversiel leder af Polen. Lørdag døde han i et flystyrt

Przemyslaw Skrzydlo

13. april 2010

Mens Lykke Friis var en flittigt benyttet EU-kommentator i medierne, tog hun en taxa hjem efter at have leveret et kritisk indslag om de polske Kaczynski-brødre i radioen. Taxachaufførens kommentar:

»Ja, jeg synes jo, at EU er blevet langt mere folkelig, efter at Gøg og Gokke er kommet med!«

En bemærkning, som meget godt rammer den flerdobbelthed, hvormed toppolitikerne, tvillingerne Lech og Jaroslaw Kaczynski, blev opfattet. Kolleger i EU såvel som i Moskva opfattede dem som besværlige og primitive at have med i det europæiske hus. Pressen så dem som et klovnepar, altid gode for en historie, modsat de glatte prototyper på politikere, ligesom menige europæere lagde mærke til dem for deres underholdningsværdi. I Polen var de højt elsket af flertallet, selvom populariteten var dalende. Andrikkerne blev de kaldt for deres gangart, og fordi deres efternavn var afledt af det polske ord for and.

Helt tabt bag en vogn har de ikke have været. De formåede at blive valgt som præsident og premierminister i deres hjemland, og de forstod, at for at opnå resultater må man smide grus i apparatet. Der blev taget mere hensyn til Polen i EU på grund af dem. Jaroslaw er doktor i jura. Han måtte afgå som premierminister i 2007 til fordel for Donald Tusk. Lech, som også var jurist, døde i flykatastrofen forleden.

Tålte EU

Det indslag, Lykke Friis havde kommenteret, handlede om, at brødrene på et topmøde i 2007 argumenterede med, at seks millioner døde polakker under Anden Verdenskrig burde tælle med, således at Polen måtte være at opfatte som et af de store EU-lande med dertil hørende vægt i beslutningsprocesserne. Den købte kollegerne selvfølgelig ikke, men brødrene fik sat nyt lys på Polens decimering, som det ikke fik nok kompensation for.

Lech, som går for at have været den klogeste af de to, var nationalist om en hals med mange andre kontroversielle synspunkter. Allerede som borgmester i Warszawa forbød han homoseksuelle parader, og han gik (forgæves) ind for dødsstraf i hele EU.

Trang til Enegang

Populariteten skyldtes ikke mindst, at han såvel som broderen støttede oprørsbevægelsen Solidaritet, en kamp, han fortsatte efter Murens Fald ved en grundig udrensning af kommunister i sit land, hvilket bragte ham på kant med Lech Walesa.

Men polakkerne kunne lide hans djærve facon og utraditionelle tilgang til tingene. Han strøg dem ikke udelukkende med hårene, men støttede minoriteten af jøder, hvilket ikke var specielt populært hos alle. USA troede han mere på end EU, som han tålte.

De demokratiske spilleregler tog han sig nogle gange let og gik ikke af vejen for at lade sine fjender udspionere.

Konspiration?

At tage regler let, kan have været årsagen til hans død. Det vil den kommission granske nærmere, som Putin har gjort sig til leder af - blandt andet nok for at komme den konspirationsteori, som allerede er luftet, i forkøbet: At russerne skulle stå bag, fordi Lech Kaczynski havde en grundfæstet mistillid til russerne.

Lech lærte alleredeat optræde som 12-årig, hvor han og broderen spillede med i en film med titlen
To børn, der stjal månen. Mange år senere kom en anden film til at spille en rolle, instruktøren Andrzej Wajdas om Katyn-massakren, hvor 20.000 polske officerer blev dræbt, som Lech ville udnytte politisk. Hans egenrådighed og trang til enegang fik ham til at afvise en fælles mindehøjtidelighed med Putin for i stedet at tage til netop Katyn, en skæbnens ironi.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

I Rusland går det rygte, at han lod en gade opk alde efter den tjetjenske Maskhadov. Mon Fogh Rasmussen havde fået jobbet i Nato, hvis han havde ladet en gade opkalde efter Bin Laden?