Læsetid: 1 min.

Brønshøjs stemme

Den ukronede konge af bibliotekshylderne, forfatteren Bjarne Reuter, fylder 60 år
29. april 2010

Det har været sagt om dukkemageren og -føreren Hanne Willumsen, at hun er hele Danmarks mor. Hvis det er sandt, så må dagens fødselar, børne-, ungdoms- og voksenforfatteren Bjarne Reuter så absolut kandidere til titlen som samme Danmarks far.

Han er født og opvokset i den københavnske forstad Brønshøj, et ellers undseeligt arbejder- og funktionærkvarter, som hele Danmark lærte at kende gennem bøger som Når Snerlen Blomstrer og Busters Verden; ja, sidstnævnte blev så stor en succes at Kim Larsen skrev sangen »Joanna« til bogen.

Bittersød idyl

Midt i den trivielle ligusteridyl trives dagdrømmene og mennesker formes i mødet med hinanden; man kan på den måde læse Reuters Brønshøj som en ungdomslitterær pendant til Dan Turélls naboby Vangede. Ud fra denne ofte skildrede baggrund, beskriver Reuter oftest sine hovedpersoner som på den ene eller anden måde i en konflikt; økonomisk på spanden, ensomme eller svært tilpassede.

Her blandes hans karakteristiske lette sprog med en socialkritisk tone, som har givet hans bøger sit helt eget, bittersøde sprog. Han har et særligt greb på store spørgsmål, bygget på hverdagsnære situationer, og kammer aldrig over i det patetiske.

Denne stilsikre hånd, kombineret med de flittigt involverede magiske elementer, har gjort han til en absolut favorit blandt skolelærere - han er også selv uddannet skolelærer - og flere generationer af ældre skoleelever vil nikke genkendende til hans ungdomsroman Zappa.

Siden slutningen af 80'erne har han også skrevet mere samfundskritiske romaner rettet mod voksne, hvor hans hovedpersoner er blevet voksne og frustrerede, og er på kant med småborgerlige normer, og den lette tone er nu i højere grad blevet decideret satirisk. Hele 15 af Reuters bøger er blevet filmatiseret, deriblandt publikumssucceser som Bille Augusts Tro, Håb og Kærlighed og Søren Kragh Jacobsens Drengene fra Skt. Petri.

Hans egen ungdoms erindringer indgår som forlæg for bogen Månen over Bella Bio fra 1988. Reuter har vundet et utal af priser, heriblandt De Gyldne Laurbær som han modtog i 1989.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu