Klumme
Læsetid: 1 min.

Ordnyt

Arkitekten, journalisten, forfatteren og satirikeren Jørgen Hartmann-Petersen - bedre kendt som Habakuk - fyldte 90
Redaktionen
3. april 2010

Jørgen Hartmann-Petersen har haft en mere alsidig karriere end de fleste kan prale af. Han er nok mest kendt for sin satiriske side, der både har kunnet opleves under aliaset Habakuk på radioen og i Dagbladet Politiken, og i flere perioder som redaktør af sidstnævntes bagsiderubrik At Tænke Sig.

Hans satiriske karriere begyndte som et parløb med broderen Hemming, men meget af hans karriere har forløbet solo, som en slags sproglig enmandslegion. De to havde dog i 20 år radioprogrammet Mellem Brødre. I det hele taget har hans uomgængelige og utæmmede talent for sprogets struktur revitaliseret den satiriske genre, og gav den en plads i den danske samtid, fra 1950'erne og frem til i dag. Derfor blev han i 1962 hædret med Cavling-prisen for sin indsats for satiregenren i dansk dagspresse.

Mindre kendt er det nok, at Hartmann-Petersen samtidigt har været en flittig forfatter til revyer og oversat musicals, herunder Cabaret og Chicago. Hans særlige sans for det finurlige sprog har også ledt til at han deltog på forfatterholdet da tv-satiren fik sit indtog i Danmark med hov-hov og uha-uha - blandt andet sammen med koryfæer som Benny Andersen og Paul Hammerich og Lise Nørgaard, og ligesom dem, var han også på forfatterholdet til Huset på Christianshavn.

Det kan synes som en noget uoverkommelig opgave at kombinere dette imponerede opus med at drive en tegnestue på fuld tid, men ikke desto mindre har den arkitektuddannede Hartmann-Petersen siden 1950 gjort dette, i samarbejde med hustruen. Blandt deres kreationer er Jakobskirken i Roskilde, foruden flere præmierede offentlige bygninger, særligt plejehjem og skoler. Hans oprindelige engagement på Politiken var da også som grafisk designer, men som så ofte før set, kan den kreative sjæl aldrig helt tæmmes.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her