Baggrund
Læsetid: 2 min.

Den originale Rasmus Nøhr

Den danske sanger, komponist og vinder af det Europæiske Grand Prix, Jørgen Ingmann har fødselsdag, og teenageidolet med smørstemmen må nu endelig siges at være blevet moden
Jørgen og Grethe Ingmann charmerer publikum og tv-kameraet i en optagelse fra begyndelsen af 1960'erne

Jørgen og Grethe Ingmann charmerer publikum og tv-kameraet i en optagelse fra begyndelsen af 1960'erne

Kurt Lorentzen

Redaktionen
26. april 2010

Kritikere af det internationale Melodi Grand Prix - også kendt som Eurovisionen - har de senere år ofte hævdet at konkurrencen er for forudsigelig, og at musikken er blevet for harmløs og ikke appellerer til andre end de allermindst musikinteresserede; måske lige på nær da de finske påklædningsdukker Lordi vandt i 2006.

Det er muligt at det forholder sig sådan, men det er intet at sammenligne med de velpolerede, cremede toner som dominerede konkurrencen i slutningen af 50'erne og starten af 60'erne.

Det var fra denne scene, at den danske jazzmusiker Jørgen Ingmann og hans kone Grethe i 1963 ramte de europæiske hjerter med den helt anderledes stilfulde, tilbagelænede og smooth jazzede vals 'Dansevise', der meget naturligt blev vinder af hele konkurrencen.

Jørgen Ingmanns karriere tog allerede fart under krigen, nærmere bestemt i 1944, da den nittenårige guitarist blev headhuntet af sit store idol Svend Asmussen til at spille på nogle filmindspilninger. Det gjorde den unge Ingmann så godt, at han også kom med på en pladeindspilning, og så var karrieren ellers på rette vej for den tidligere butikslærling.

Med Grethe

Efter nogle gode år med Asmussens band, forsøgte Ingmann sig nu med at indspille musik sammen med sin unge kone Grethe, og i 1957 fik de et stort hit med den kække lille vise 'at slentre gennem regn'.

Den evigt smilende Jørgen Ingmann, der i af udseende øvrigt minder en del om Rasmus Nøhr, blev et stort idol hos mange piger, og hans kombination af genuint talent og ufarlig attitude var noget forældrene kunne forstå.

Sangenes kvalitet var der ikke nogen der stillede spørgsmål ved, og siden har blandt andet 'dansevise' opnået klassikerstatus, og er genindspillet talrige gange, blandt andet af Lars HUG og Outlandish.

Efter sin succes med Grethe Ingmann forsøgte Jørgen sig i 70'erne med nogle lidt andre retninger i sin karriere, og flere af de der var børn dengang vil måske huske ham for hans medvirken på Johnny Reimars herostratisk berygtede smølfe-projekt.

Historien om Grethe og Jørgen Ingmann kan frem til den 8. maj ses som teaterstykke i Glassalen i Tivoli, med Trine Pallesen og Tom Jensen i hovedrollerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Andreas Ebbesen

Hvorfor hiver du lige de to værste kopiversioner af Dansevise frem?
Den ene er mere rædselsfuld end den anden.
Må vi bede om den rigtige version tak!
VH Heidi Madsen