Læsetid: 3 min.

Forrest mod forskelsbehandling

Lone Dybkjær, ægte radikal og meget flittig, fylder 70 på søndag
Redaktionen
22. maj 2010

På Folketingets foreløbige dagsorden for på tirsdag står der, at 'forespørgsel til udenrigsministeren af Kim Mortensen (S), Anne Grethe Holmsgaard (SF) og Lone Dybkjær (RV) om konsekvensen af Danmarks forsvarsforbehold ventes foretaget tirsdag den 25. maj 2010.'

Her må der straks tages et forbehold. Lone Dybkjær har et andet arrangement, hvor hun helt uden forbehold gerne ser, at mange møder op. Civilingeniøren fra Danmarks Tekniske Højskole fylder nemlig 70 på søndag.

Når Folketingets formand næste gang ønsker medlemmerne god valgkamp, skal Lone Dybkjær noget helt andet. Men indtil da tilhører hun folkestyrets flittigste, dels fordi hendes religion er demokrati, dels fordi hun mener, at politik er at kunne noget, noget håndværksmæssigt, som fører til resultater.

Til Lone Dybkjærs største resultater hører, at hun som medlem af konventet, der konstruerede en europæisk forfatningstraktat, fik indskrevet ligestilling som en del af unionens værdier og unionens mål. Det var hende, der fortjent fik hørlige klapsalver fra tilhørerpladserne, da det slidsomme arbejde var lykkedes, til glæde for Europas kvindelige befolkning og for de mange andre, der forskelsbehandles af forskellige grunde.

I 2007 valgte Landsforeningen af Bøsser og Lesbiske hende som årets politiker, også af den grund, men også for forslaget om en kønsneutral ægteskabslovgivning. Der har været faser, hvor Lone Dybkjær syntes, at den europæiske integration gik lige stærkt nok, i dag ærgrer hun sig mest over, at det ikke bliver i hendes tid på tinge, at alle fire danske EU-forbehold afvikles et ad gangen.

Den ægte radikale

Hun er ægte radikal, hendes 2,5 år som cyklende miljøminister var i Regeringen Poul Schlüter III fra juni 1988, da en kolbøtte igen bragte de radikale ind i en borgerlig regering, KVR, efter den sælsomme tid, da landet mest blev regeret fra oppositionsbænkene med rød-grønne alternative flertal og sikkerhedspolitiske snubletråde i form af fodnoter.

I 1992 blev hun forlovet med Poul Nyrup Rasmussen, der blev S-statsminister året efter. De blev gift i stilhed i 1994, da Lone Dybkjær havde pakket kufferten til de kommende 10 års arbejde i Europa-Parlamentet. Om baggrunden for dette konstruktive eksil har hun skrevet, at afstanden var nødvendig, fordi medierne mente, at hendes ægteskab og ikke hendes politiske arbejde var det mest interessante.

Hun var det nyvalgte lyspunkt ved katastrofevalget, som i 1973 satte spørgsmålstegn ved de etablerede politikere og politiske partier. Hun kom stærkt tilbage efter EU-tiden, og knokler i dag ikke alene med Europa. Hun er sundhedspolitisk ordfører, hun er retspolitisk ordfører, ligestillingen er altid hendes.

Hun stiller i gennemsnit mere end et spørgsmål til regeringens medlemmer hver eneste arbejdsdag, ikke markeringsspørgsmål, men bidrag til den demokratiske proces. Hun ser tænksom forebyggelse som muligheder, vi ved jo tidligt, hvem der i den ene gade styrer mod kriminalitet eller i den anden gade mod livsstilssygdomme, og så er det jo dumt, vi først tager fat, når det er gået skævt.

Hun glæder sig til tiden efter Christiansborg. - Den første måned i et fitnesscenter, og så ser vi, hvad der sker, men børnebørn er søde, og måske vil manden også slappe af en dag. Civilingeniørens opbyggelige ønsker for fremtiden er at folkestyret slipper for de typer, som anført af DF, taler imod bedre vidende, statistiske kendsgerninger og videnskabelige sandheder. Mon ikke hun også bliver så meget i politik, at forskelsbehandling af 70+ bliver en umulighed?

Reception afholdes tirsdag kl. 15 på Christiansborg.

Den radikale politiker, tidligere statsministefrue og tidligere partiformand, Lone Dybkjær, fylder 70 år denne søndag. foto: Anders Birch

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her