Læsetid: 1 min.

Med kittel og skrivemaskine

Den kontroversielle amerikanske læge og forfatter Robin Cook har i årevis beskrevet svære etiske og medicinske emner skønlitterært. Nu runder hans egen fortælling endnu et hjørne
Den amerikanske forfatter, læge og dykker Robin Cook fylder 70 år i morgen.

Den amerikanske forfatter, læge og dykker Robin Cook fylder 70 år i morgen.

Patryk Korzeniecki

3. maj 2010

»Hvis mine bøger på et tidspunkt begynder at sælge dårligt, har jeg jo altid hjernekirurgien at falde tilbage på.«

Den amerikanske læge og thrillerforfatter Robin Cook er et mangefaceteret menneske. Han er uddannet fra Harvard med speciale i øjenkirurgi, men har siden specialiseret sig i både hjernekirurgi og blodgasser.

Det sidste var et speciale, han tilegnede sig, da han blev headhuntet til Jacques Cousteau-centeret i Frankrig, hvor han også blev gode venner med den legendariske undervandsrejsende.

Det affødte en stærk interesse for dykning, som gjorde at han, da han blev udtrukket til militærtjeneste under Vietnam-krigen, blev uddannet som dybtvandsdykker, en såkaldt aqunaut fra den amerikanske flåde.

Han begyndte at skrive bøger fra starten af halvfjerdserne, og han kredser om temaer fra lægevidenskabens verden, som ofte foregriber kontroversielle debatter i offentligheden.

Etiske spørgsmål

Hans roman Coma fra 1977, der blev filmatiseret året efter, skildrer et hospital, hvor raske patienter bliver erklæret hjernedøde for siden at få deres organer solgt ulovligt som 'reservedele'. Dette affødte naturligt en masse polemik om dødskriterier og rettigheder til egen krop.

Han videreførte emnet i science-fiction-thrilleren Shock fra 2001, hvor en fertilitetsklinik sælger stjålne æg fra uvidende donorkvinder til barnløse par og endda driver forsøg med kloning af stamceller fra livmødre.

Robin Cook har udtalt, at han ser det at skrive sine bøger som en slags oplysningsprojekt, og at han sigter mod at holde sine læsere underholdt undervejs, mens de bliver tvunget til at stille spørgsmål ved nogle store etiske emner.

Som han selv forklarer fascinationen ved den etiske thriller: »Hovedårsagen til at det fænger er, at vi alle erkender, at vi er i risikogruppen. Vi bliver alle patienter på det ene eller det andet tidspunkt.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu