Læsetid: 2 min.

Politisk komet i ny bane

Rikke Hvilshøj, 40 i dag, er kun forhenværende som minister
Redaktionen
5. maj 2010
Rikke Hvilshøj fylder 40 år i dag.

Rikke Hvilshøj fylder 40 år i dag.

Linda Henriksen

Rikke Hvilshøj var integrationsminister dengang oppositionen lejlighedsvis kritiserede VK(O)-regeringens strammerniveau.

Hun fik derfor drøje hug på ministerposten fra februar 2005 til november 2007, selv om hun forsøgte at lægge hovedvægten på integrationssiden, også med den 'indfødsretsprøve', der skulle få nydanskere til at elske eksamen - sådan som hun selv som flinkeskolens flittigste elev altid har læst og bestået.

Hun sagde selv op og forlod Folketinget i 2008. Man gør fejl, hvis man anskuer hendes farvel til politik efter en forholdsvis kort ministerperiode som en del af en nedtur eller forbundet med brandattentatet mod bilen hjemme ved huset, der ellers nok kunne have skræmt enhver. Det var en sej kvinde, der ville noget mere med sit liv end Christiansborg, og det er jo før hændt, at en ung begavet kvinde har sagt folkestyret farvel for så at dukke op i nyt format årtiet efter. (Læs: Hedegaard)

Rikke Hvilshøj var 20, da hun blev formand for Venstres Ungdom på Frederiksberg. Meget ung og meget liberal gjorde hun det politiske rugbrødsarbejde ikke alene i ungdomsorganisationen, men også på Frederiksberg Rådhus.

Hun kom som 24-årig i kommunalbestyrelsen, blev som 28-årig viceborgmester og var en myreflittig indpisker, så selv alderstegne liberale kolleger fik lektier for. Hun blev samtidig folketingsmedlem og trods dobbeltmandatet fortsatte hun som politisk komet med ordførerskaber på finanser og erhvervspolitik og næstformandsposten i folketingsgruppen.

Flittig og uden falbelader var hun den fra den liberalistiske ungdomsfløj, som datidens kontrolfreak i Statsministeriet bedst kunne klare.

Hun blev formand for Folketingets Erhvervsudvalg uden anden arbejdspladserfaring end ung i McDonald's, men tager nu revanche.

I modsætning til en del andre yngre folketingsmedlemmer gjorde hun studierne færdige og havde som cand.polit. forudsætningerne for at finde et arbejde, først som direktør i Dansk Erhverv, og nu som marketingsdirektør i den multinationale gigant Konica Minolta.

Hun har i hele sit voksenliv administreret en ideologisk funderet politisk aktivisme og er sågar gift ind i sin VU-generations ultraliberalisme. Hendes ophold på sidelinjen kan kun forstås som kometen Rikkes ønske om at bestemme sin egen bane uafhængigt af den politiske hvirvelstorm som hele tiden løftede Hvilshøj. En liberal ret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her