Baggrund
Læsetid: 2 min.

Vignettens musiske mester

Politikens modernistiske penselsvinger fylder 70 år i dag
Redaktionen
6. maj 2010
Bladtegneren Jørgen Saabye fylder 70 år i dag. Her ses han i audiens hos Dronning Margrethe

Bladtegneren Jørgen Saabye fylder 70 år i dag. Her ses han i audiens hos Dronning Margrethe

Bjarne Lüthcke

Bladtegningen er avisens håndskrift og Jørgen Saabye har siden 1962 sat sin særlige skønskrift og personlige præg på dagbladet Politiken - og så meget andet.

Avisen havde allerede de helt store navne som Arne Ungermann, Bo Bojesen og Hans Bendix til den politiske satire og portrættegninger, da man i 1960'erne ansatte et kuld på tre unge talenter, den sort-hvide Peder Nyman, den farverige fantast Poul Holck og Jørgen Saabye, der på 70-årsdagen i dag fremstår som modernisten, der sammenfatter i enkle streger, så man kan se hele historien næsten uden at læse den.

Fra hjemmet i Søborg kommer der stadig solide leverancer af ekstra liv til den levende avis, selv om han formelt lod sig pensionere i 2005 efter 40 år og den dertil hørende belønningsmedalje fra dronningen.

Politiken har over hundrede års flot tradition også for den lille illustration både her og der, Axel Nygaard, Holger Worm, Erik Thorsen er alle kulturhistorie, Jørgen Saabye er der endnu.

Rådhuspladsens aviser har også gennem tiderne hærværksagtigt fortæret sine folk, så det siger meget godt om et stærkt menneske, når stilisten Saabye stadig har inspiration til illustrationer af alle slags til den daglige avis.

At Tænke Sig

I mange år hørte dagens tegning til de bundne opgaver, nu er det fortsat tegninger til kronikker, debatindlæg, bagsiden og At Tænke Sig. Alle steder sætter Saabye sig igennem som det venlige menneske med det musiske sind, hellere sjov end ond, men først og fremmest alsidig, leveringsdygtig, tænksom, trofast mod den troløse avis, der hellere vil være så meget andet end sig selv.

Jo, Saabye kan omslutte og afslutte en historie, raffineret, forenklet, abstrakt og alligevel præcist, finurlig som At Tænke Sig og også ATS-vignettens musiske mester. Inden avisen var der nogle musikalske år, jazzen sidder i kroppen, der lader sig se i de københavnske jazzhuse, og Jørgen Saabye præger fortsat jazzudgivelser og magasiner på samme måde som tunge bøger i hans hånd har fået et læservenligt vitamintilskud. Han spiller gerne efter noder og tegner helst efter unoder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her