Baggrund
Læsetid: 2 min.

En kortbenet kæmpe

Frankrigs måske største stjerne på fodboldbanen nogensinde, Michel Platini, fylder 55 år i dag
Michel Platini (t.h.) i fuldt firspring mod Brasilien.

Michel Platini (t.h.) i fuldt firspring mod Brasilien.

Charles Platiau

Redaktionen
21. juni 2010

Det franske landshold har en stærk tradition for at have elegante stjerner med helt exceptionelle evner, omgærdet af megen mystik, og navne som Juste Fontaine, Jean Vincent, og Zinedine Zidane er integrerede i de internationale fodboldlegender.

Men der er nok næppe nogen franskmand, hvis stjerne har skinnet så klart som den spektakulære spilfordeler og midtbanedynamo Michel Platini. Den vævre og lidt løjerligt byggede anfører for de franske værter ved EM i 1984 overbeviste alt og alle med sit kølige overblik, giftige afleveringer, tordnende langskud og ultrapræcise frispark, som kunne dirke ethvert forsvar op. Frankrig endte med at vinde turneringen, og Platini scorede i samtlige kampe og nåede dermed op på imponerende ni mål, tre gange så meget som nummer to på topscorerlisten, Frank Arnesen.

For Frankrig og for sit klubhold Juventus spillede Platini med trøje nummer 10, og han har om nogen været den definerende faktor bag den moderne myte om '10'eren' som den frie, kreative kraft bag et holds offensiv.

I årene i Juventus var han en vigtig mentor for det nyindkøbte stjernefrø, Michael Laudrup, som senere efter sit skifte til Barcelona nåede at forfine rollen som elegant og analytisk spilfordeler. Platini-rollen tilhører i det hele taget typisk den kontinentaleuropæiske fodbold, hvorimod nummeret i Sydamerika oftest har været givet til en angriber som eksempelvis Pelé, og i England kan være en angriber eller en venstre wing.

På Heysel

Højdepunktet af Platinis karriere skulle have været Europacup-finalen mod Liverpool i 1985, og Juventus vandt da også, på et enligt mål af Platini. Desværre er historien om kampen på Heysel Stadion i Bruxelles helt og holdent overskygget af den tragedie, som udspillede sig, da der udbrød uroligheder mellem fansene, som resulterede i 39 døde og over 600 sårede.

Efter sin pensionering er Platini fortsat i fodboldens verden, og hans første engagement var som landstræner for Frankrig. Her oplevede han en vis succes, og efter en total dominans i kvalifikationen til EM i 1992 var landet favorit til at vinde titlen. De røg dog ud efter de indledende kampe, hvorefter Platini sluttede sin trænerkarriere.

Han gjorde sig senere godt bemærket som chef for det franske værtskab af verdensmesterskabet i 1998, som Frankrig i øvrigt vandt, anført af hans naturlige arvtager i 10'erens rolle, Zinedine Zidane. Herefter var vejen banet til en plads i FIFA's eksekutivkomité, og siden 2007 har han været præsident for det europæiske fodboldforbund UEFA. Hans talrige triumfer som spiller og træner tæller ud over talrige mesterskaber og topscorertitler også alle de tre mest profilerede udnævnelser, henholdsvis årets spiller i Europa og i verden, begge fra 1984, og årets træner i verden, i 1991.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Heinrich R. Jørgensen

Som en udvidet service til frustrerede læsere, kan det oplyses at Michel Platini mandag fylder 55 år.

Espen Fyhrie

Vedrørende mangelfuld information

Det er sandt, som Heinrich R. Jørgensen fortæller, at Michel Platini fylder 55 i dag. Det vil også fremgå af artiklen i den trykte udgave af avisen, men dette er, grundet en grafisk løsning, ikke kommet med i denne udgave af artiklen; før nu.

Debatvært
Espen Fyhrie