Baggrund
Læsetid: 2 min.

Skal den pakkes ind, frue?

Den bulgarskfødte indpakningskunstner Christo er kendt for at drapere bygninger i stof. I dag skal han pakke gaver ud
Redaktionen
12. juni 2010
New Yorks borgmester Bloomberg åbner Christos udstiling 'Gates' i 2005

New Yorks borgmester Bloomberg åbner Christos udstiling 'Gates' i 2005

Shannon Stapleton

Sig Pont Neuf. Sig Rigsdagsbygningen i Berlin. Se dem for dit indre øje, broen omhyggeligt indpakket, så klædet fremhæver dens kvindelige former, Rigsdagsbygningen som en flåde, der bruser frem mod beskueren.

Ja, det er ham, Christo, fyren der render rundt og pakker store ting ind. Fulde navn er Christo Vladimirov Javacheff, og han er født d. 13. juni 1935 i Bulgarien, så i dag fylder han 75 år.

Christo begyndte i 1958 i en målestok, der for netop denne kunstners vedkommende nok må betegnes som 'det små'. Christo samlede på tomme olietønder, som på daværende tidspunkt var det største, der lå inden for hans formåen og samtidig var holdbart. Han boede sammen med sin kone Jeanne-Claude på Ile Saint-Louis i Paris - siden flyttede parret til New York med deres søn Cyril - og Christo arbejdede i et tidligere pigeværelse på syvende sal i Rue Saint-Sénoch.

Her bar han de brugte olietønder op, rensede dem og pakkede dem pænt ind, hvorefter han bar dem ned igen og et par kilometer gennem 8. arrondissement til Avenue Raymond-Poincaré, hvor Jeanne-Claudes militærfamilie havde stillet en garage til rådighed. Især de dage, hvor han kom bærende på indpakkede stole, som han havde stjålet fra sin 'nærige' husvært på Ile Saint-Louis, eller et indpakket bord, som var stjålet fra pigeværelset, må han have forekommet en smule mistænkelig.

Fra olietønde til paraply

Senere blev lageret flyttet til en garage i Gentilly, men Christo kunne ikke betale huslejen, og det fleste af værkerne er blevet tilintetgjort. Siden tog han revanche. Sammen med Jeanne-Claude har han skabt værker som »Running Fence«, 39,4 kilometer bølgende klæde ned over lave californiske højdedrag og ud i Stillehavet.

Eller »Surrounded Islands«, 11 øer i Biscayne Bay ud for Miami, Florida, omgivet af lyserødt, flydende klæde. Helt ovenud smukt var det japansk-amerikanske projekt »The Umbrellas«, hvor 3.100 paraplyer - i Japan blå, i USA gule - på en gang blev slået op ved solopgang den 9. oktober 1991. Meget andet kunne nævnes, Christo og Jeanne-Claude er repræsenteret på over 200 museer verden over. Jævnaldrende var de også, så jævnaldrende som man kan blive, født samme dag i samme time. Men de blev ikke lige gamle, Jeanne-Claude døde i april i år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her