Læsetid: 3 min.

Vanrøgt

18. oktober 1997

FØRST DEN OPRØRENDE historie: 84 svært omsorgstunge patienter på Plejehjemmet Polhemsgården i den stockholmske forstad Solna er vanrøgtet i flere uger. Svigtende pleje, utilstrækkeligt personale, kun én natsygeplejerske. Resultat: liggesår og koldbrand, varige mén, både fysiske og psykiske.
Den 23-årige sygeplejerske Sarah Wägnert gik til de svenske medier med sin lede over forholdene.
Så rullede først tv-kameraerne, dernæst skandalen og siden skillingerne. Sidstnævnte i stor mængde ud af lommerne på aktionærer i den danskbaserede multiservice-koncern ISS. Det var nemlig ISS, der havde sikret sig 75-millioners kontrakten på Solnas udliciterede omsorg.
Den kontrakt har ISS ikke mere. Andre ellers lovende udsigter til nye er ikke længere så lovende, og kursfaldet på ISS-aktier har passeret den halve milliard.
Hjemlige licitationsløver af Venstre-oprindelse vælger at se en positiv side af sagen: Jamen, systemet virker jo. ISS blev fyret. Er leverandøren måske blevet det, når det har været det offentlige selv, der svigtede? Tænk bare på de offentligt ansatte, der gav plejehjemspatienter i København bleer på i stedet for at skifte dem. Eller de ansvarlige for Herlev Sygehus' madforgiftning, der kostede menneskeliv. Hvem blev opsagt dér?

VI VÆLGER den usædvanlige linie at erklære os enig med indenrigsminister Birte Weiss (S). Hun bruger nemlig sagen til at sige noget principielt rigtigt om udlicitering: Det er ikke nogen mirakelkur, det fritager ikke kommunalbestyrelsen for ansvaret, og ansvaret består i fastlægge kvaliteten og indholdet i serviceydelserne.
Sagen handler om det, der i vor samtid kaldes kvalitetskontrol og ved dyrtbetalte konferencer har mange engelske ord. På godt gammelt dansk hedder det at se ordentligt efter og vide, hvad det er, man skal se.
Det er jo dét, der er kikset i Solna. Hvorfor var det ansat, der skulle lække misforholdet til pressen? Al ære værd, at hun gjorde. Men hvor var kommunens eget tilsyn? Var der ikke kanaler for brugerne selv til at ytre deres fortvivlelse? Var de pårørende slet ikke inddraget i en vurdering af plejen? Solna kommunalbestyrelse synes at stå lige så meget til udskiftning som ISS.

NOGET GODT kan der komme ud af sagen, hvis den i den igangværende danske kommunale valgkamp flytter opmærksomheden væk fra religiøse bekendelser om privatisering og over på det, der kræver noget: Opstilling af egentlige kvantificérbare mål for de kommunale serviceydelser, uanset om de leveres af kommunen selv eller private firmaer. Og et anvendeligt program for overvågning og tilbagemelding.
I dansk tradition er det naturligt at give brugerne en betydende rolle. De må give bud på målsætningen. Så må kommunalbestyrelsen ud fra en økonomisk vurdering sige til eller fra. Og de må efterfølgende bedømme den faktiske leverance.
Brugerråd et praktisk løsning, der også tjener til at ansvarliggøre modtagerne. Er de så gamle eller så unge, at de ikke meningsfyldt kan udøve hvervet, må deres børn eller forældre træde til.
Men skal brugerråd løfte opgaven, forudsætter det, at kommunalpolitikerne er indstillet på at give dem det fornødne administrative ophæng. Er de det?

ALT DET vil vi gerne høre noget konkret om fra kandidaterne til kommunalvalget. Den retorik, der bølger rundt omkring, synes at afspejle det, som demografer kalder forgubnings-effekten.
En stadigt større vælgerblok er de aldersstegne, og dem synges der lovsange, men i de vageste vendinger. Forpligtelser udbedes tak, også over for den modsatte ende af aldersspekteret, som kommunerne er i gang med at stuve sammen under forhold, de aldrig ville byde de gamle.
Og så kunne det egentlig også være rart, hvis forslag om udlicitering ikke straks bogføres som besparelser til indfrielse af løfter om skattenedsættelse.
I gårsdagens Information fastslår en modig kontorchef fra Kommunernes Landsforening, at al tale om, at udlicitering skulle betyde mindreomkostninger på 10, 20 eller 30 procent, "er meget fjernt fra virkelighedens verden".
Hørte I det, kommunalkandidater? dr

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her