Baggrund
Læsetid: 2 min.

Sidste tango med Erling Kroner

Basunisten, der fik stort set alle væsentlige danske jazzpriser
Redaktionen
3. marts 2011

Få dage efter Jens Winther døde, har dansk jazz mistet en anden ildsjæl og meget personlig musiker. Basunisten, komponisten og orkesterlederen Erling Kroner gav onsdag op efter flere års kamp mod canceren. Han blev 67 år. Som det gjaldt for Winther var Kroner lige aktiv komponerende som spillende. Mange i den danske jazzverden vil i dag i en ubevogtet stund tage sig en stille, imaginær tango med Kroner, for han fandt sig et meget specielt og kunstnerisk frodigt fristed som bindeled mellem dansk jazz og argentinsk tango.

Musik og poesi

Dét lå ikke i kortene, da musikerkarrieren begyndte i begyndelsen af 60'erne, for da spillede han både dixieland på tyske Bierstuben og rock med Melvis & His Gentlemen. Men hurtigt tog jazzen over, og Kroner var fra 1969 blandt de første danske musikere, der lod sig uddanne på den estimerede Berklee School i Boston. Igen lignende hans karriere Jens Winthers (hvis man kan sige, danske jazzmusikere har karrierer) da han op gennem 70'erne vekslede mellem at have egne grupper og tage sæde i en række store orkestre, blandt dem også DR Big Band.

Men han blev også selv leder af store orkestre. Han var initiativtager til et work-shoporkester, som optrådte på Copenhagen Jazz Festival i 80'erne og 90'erne, New Music Orchestra, og det navn tog han selv med, da han dannede dét af sine egne orkestre, som han ledede indtil det sidste. Forinden havde han i et andet orkester delt kapelmesterværdigheden med den svenske trommeslager Lasse Beijbom.

I begge disse orkestre, i hans egne mindre grupper og i sit arbejde for andre ensembler var der to mentorer, der altid fulgte ham: Charles Mingus og Astor Piazzolla. Kroners eget temperament dækkede dem begge: Mingus' rebelske og let kaotiske ekspressionisme - stadig med respekt for melodien - og Piazzollas stolt knejsende vemod og hemmelighedsfuldhed.

Hans evne til at lave valide danske tolkninger af argentinsk musik og poesi og af Mingus-relateret musik førte til personlige venskaber med bl.a. Jorge Luis Borges, Dino Saluzzi og fremtrædende Mingus-musikere som Jimmy Knepper og Booker Ervin, og Kroner øste også gerne af det dybe kendskab, han også. på den måde fik til musikken, når han enten skrev i det magasin, Jazz Special, som han var med til at starte, eller oplod sin karakteristiske basstemme som causør i Radio Jazz.

Som organisator var han lige så fuld af energi som når det gjaldt musikken, og han har været med til at starte talrige danske jazzgrupper eller pædagogiske initiativer. Han nåede også at blive påskønnet - med stort set alle væsentlige danske jazzpriser - og der var kun få år, hvor han ikke modtog støtte fra Kunstfond eller -styrelse - dog mente han godt, at han kunne ha' fået mere, hvis de bevilgende havde tænkt sig bedre om.

Nu bliver det københavnske jazzbybillede uden hans karakteristiske moustache, den flade, sorte hat og hans passionerede tale og musik. Charles Mingus' berømte hyldeststykke til Lester Young passer også på Erling Kroner - måske planlagde han det ligefrem sådan - 'Goodbye Pork Pie Hat'.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Som amerikanske vibrafonist fick jeg paa trods Atlanten spille jazz med Erling maange gannge siden 1968, sidste gaang ved Paradisen i Koebenhavn der jeg deltog i COP moedet som transport og klima expert. Vores grupp hede "the Jazz Mitigator".

Erling havde altid interessant nye ting i sin ejen musik og bidrog med masser af ideer till vores grupper under alle desse aar. Jeg savner hans sving!

Erling synes til i billeden lige til venstre om mig og Ole Streenberg trummor!

På Danmarks Radio blev jeg for mange år siden fanget af EKs udsendelser om argantinsk Tango.
I dag havde jeg planlagt at gå på Jazzcup i Gothersgade.
Jeg har haft nogle af Kroners orkesterindspilninger på min mobil og glædet mig over dem.
Ære være hans minde