Læsetid: 3 min.

Oasen i lavaørkenen

Islands eksplosive undergrund med mange varme kilder er baggrunden for den herlige Blå Lagune, hvor man året rundt kan bade udendørs i næsten 40 grader varmt vand
Forskellige undersøgelser af vandet i Den BLå Lagune har vist, at menneskebakterierdør i det mineralholdige vand, og at sår heles hurtigt i vandet, der er lidt giftigt. Men til gengæld er det så fri for alle sygdomsfremkaldende bakterier.

Forskellige undersøgelser af vandet i Den BLå Lagune har vist, at menneskebakterierdør i det mineralholdige vand, og at sår heles hurtigt i vandet, der er lidt giftigt. Men til gengæld er det så fri for alle sygdomsfremkaldende bakterier.

Leon Neal

Redaktionen
3. marts 2012

Hvis jeg ikke vidste bedre, kunne jeg let forledes til at tro, at vi befinder os midt i optagelserne til en amerikansk science fiction-film.

Vi er netop kørt gennem et langstrakt og totalt goldt lavaområde, hvor lidt mos på de gråsorte lavasten er det eneste tegn på liv i miles omkreds. I horisonten kan vi nu skimte enorme dampskyer skyde op fra noget, der tættere på viser sig at være store skinnende metalrør.

Men det er dog langtfra det mest spøjse. For umiddelbart ved siden af finder man en stor turkisblå sø, hvorfra dampen ligeledes stiger til vejrs og skaber en fortættet og lidt spooky stemning.

Vi befinder os ca. 30 kilometer sydvest for den islandske hovedstad Reykjavik ved Den Blå Lagune – et navn man normalt ville forbinde med mere tropiske breddegrader end Island.

Temperaturen i Den Blå Lagune er dog yderst tropisk – og mere til. Året rundt ligger den på 36-39 grader, og det er en sand lise for sjæl og krop at sænke sit legeme ned i det varme, men ikke for varme vand.

Spildvand

Faktisk opstod Den Blå Lagune som lidt af en tilfældighed. Islands vulkanske undergrund er fyldt med varme kilder, og under bygningen af et stort varmeværk på stedet i 1970’erne fandt man saltvand dybt nede i en boring, hvilket er relativt sjældent.

Man besluttede at danne en kunstig sø, hvortil vandet efter en tur i det futuristisk udseende varmeværk med de store skinnende metalrør bliver udledt. Først senere fik man den idé, at man kunne bade i søen, og det er gennem årene blevet stadigt mere populært. Når vandet hentes op godt to kilometer under jordoverfladen, er det over 200 grader varmt. Diverse processer nedkøler derefter vandet samtidig med at der genereres elektricitet. Det er så det tiloversblevne vand, der lukkes ud i lagunen. Men hvilket spildevand. Ud over at være varmt og behageligt har lagunevandet nemlig også vist sig at være ganske sundt.

Det skyldes ikke mindst forekomsten af kisel, mineraler og blågrønne alger. Sidstnævnte er med til at give vandet dets specielle turkisblå farve. Det mineralholdige vand har en positiv virkning på huden, og ikke mindst psoriasis-patienter har gavn af at bade i det.

I 1997 blev der åbnet et specielt behandlingscenter mod psoriasis på stedet, og mange udenlandske patienter er begyndt at komme på kortere eller længerevarende ophold. I Island er jævnlige bade i Den Blå Lagune en del af den officielle behandling mod psoriasis.

Ny omklædning

Antallet af besøgende stiger kontinuerligt, så lagunen nu gæstes af over 400.000 mennesker om året. Det støt stigende antal gæster har medført, at man flere gange har udvidet centret, så det nu også indeholder restaurant, bar og konference-faciliteter.

Den Blå Lagune er åben året rundt fra tidlig morgen til sen aften. De fleste kommer i sommerhalvåret, selv om et vinterbad, når sneen ligger på de omkringliggende lavamarker få meter fra lagunen, efter sigende skulle være den største oplevelse. Jo koldere luften er, jo mere damper vandet, og selv på en sommeraften kan det virke som tæt tåge.

Den Blå Lagune er ofte udenlandske besøgendes første eller sidste stop på Island – og for nogle ligefrem det eneste. Det skyldes, at lagunen ligger bare 15 minutters kørsel fra Islands internationale lufthavn, Keflavik.

Mange snupper derfor et besøg på vej til lufthavnen, hvilket er en herlig afsked med vulkanøen. Andre kan ikke vente med at hoppe i det helsebringende vand og tager derhen straks efter ankomsten til lsland. En tredje kategori af besøgende er dem, som blot mellemlander i Island og skal slå et par timer ihjel, inden de flyver videre. Her kan man få lov til at forlade lufthavnen og benytte ventetiden til en tur i lagunen. Efter sigende vælger ikke så få rejsende at krydse Atlanten med Icelandair blot for at få lov til at prøve det geotermiske vidunder.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her