Læsetid: 3 min.

Oplevelsesrejser giver daseferier baghjul

Charterturister tager på opdagelse væk fra hotelområderne, og eventyrrejser og aktive ferier med dunkende puls er i høj kurs. Vi gider ikke længere dase ferien væk, og derfor opsøger vi i højere grad unikke oplevelser, da det styrker fortællingen om os selv, vurderer forsker
Redaktionen
3. marts 2012

I Københavns Lufthavn har den tidligere erhvervschef Anne-Marie Kristensen tjekket sin bagage ind. Hun er nået gennem sikkerhedskontrollen og er nu klar til at begynde flyturen, der skal bringe hende til den sydasiatiske stat, Sri Lanka. Efter flere års uroligheder har landet åbnet op for turisme, og sammen med en mindre dansk rejsegruppe skal 62-årige Anne-Marie Kristensen holde ferie i landet de næste 15 dage. Rejseplanen er stram. I løbet af de to uger skal gruppen det meste af øen rundt fra kyst til højland, og de skal opleve alt fra hinduistiske helligdomme over krydderiplantager til en udrugningsfarm for skildpaddeunger.

Det unikke og uprøvede

Det passer Anne-Marie Kristensen godt, at der er fuld fart på programmet.

»Da jeg var 25, var det ideelt at ligge på en strand, men nu vil jeg have oplevelser og se, hvordan natur og kultur i andre lande tager sig ud,« siger hun og fortæller, at hun de sidste par år har rejst i lande som Syrien, Libanon, Indien og Vietnam.

Anne-Marie Kristensen er et eksempel på en fremherskende tendens blandt danske turister. Vi vil have oplevelser på vores ferie og ikke nøjes med at læse en god krimi ved poolen under sydens sol. Vi higer efter det unikke, det uprøvede, og det, der får os til at skille os ud fra mængden. Det konkluderer rapporten ’Fremtidens rejsebehov’, som turismeorganisationen VisitDenmark står bag.

Tendensen kan de mærke hos det danske rejsebureau Victors Farmor, der har speciale i kultur- og naturrejser til destinationer uden for alfarvej. Siden bureauet sendte den første turist af sted i 1996, er efterspørgslen på de unikke rejser kun blevet større, fortæller Esben Gynther, marketingschef hos Victors Farmor:

»I øjeblikket oplever vi, at mange folk vil til Iran. Det påvirker dem ikke, at der er uro dernede – snarere tværtimod. Derudover er rejser til lande på Balkan og gamle sovjetlande som Azerbaijan og Uzbekistan populære.«

Flere madoplevelser

Han fortæller, at de rejsende ofte skal tidligere op på ferierne, end de skal til hverdag i Danmark. Men det er de villige til for at få så mange oplevelser med som muligt.

Hos Star Tour, Danmarks største arrangør af charterrejser, oplever man også, at strandgæsterne har rejst sig fra liggestolen. Det er ikke helt passé at tage på badeferie, men de seneste to år er salget af kombinationsrejser fordoblet hos rejsebureauet. På en kombinationsrejse slapper turisterne af den ene halvdel af ferien og tager ud og oplever kultur og natur i den anden halvdel. Star Tour kan derudover se at leje af biler på ferierne er steget med 40 procent de sidste fem år.

»Folk kører ud i en lille by og tager en overnatning væk fra resortet, fortæller salgsdirektør i Star Tour,« Stig Elling.

Han forklarer desuden, at der er en større efterspørgsel på madoplevelser:

»Turisterne vil ikke længere kun drikke den gode rødvin i eksempelvis Italien. De vil også ud og opleve, at den bliver til.«

Direktør for Center for Kultur- og Oplevelsesøkonomi, Rasmus Wiinstedt Tscherning, ser danskernes rejsemønster som et udtryk for en overordnet samfundstendens.

»Vi lever i en tid, hvor vi hele tiden vil udvikle os og skille os ud. Folk går i fitness, fordi de vil styrke deres krop. De går på folkeuniversitet, fordi de vil lære mere, og når vi bruger tid og penge på noget som en ferie, vil vi gerne have, at det skal sige noget om, hvem vi er,« siger Rasmus Wiinstedt Tscherning.

Nye muligheder

Det giver mere status og en mere unik selvfremstilling, hvis man kan komme hjem fra en ferie og fortælle, at man har hjulpet gadebørn i Brasilien frem for at have ligget tre uger på en strand på Ibiza, forklarer han. Samtidig pointerer direktøren, at vores stræben efter oplevelser på ferierne kan have en bagside.

»Det kan skabe frustrationer, hvis vi ikke når alt det på vores ferie, som vi gerne vil. Det kan give stress frem for, at man får ladet op,« siger Rasmus Wiinstedt Tscherning.

Stig Elling vurderer, at det særligt er danskere over 55, der søger oplevelserne på charterferien, mens børnefamilierne fortsat bliver på hotellets område. Det er der en god forklaring på, vurderer Rasmus Wiinstedt Tscherning:

»Børnefamilierne har gang i fortællingen om sig selv. De holder sammen, og det er okay, at de bare leger ved poolen.«

Anne-Marie Kristensen giver sin egen forklaring på, hvorfor hun tager på oplevelsesferie, inden hun går ud til gaten:

»Der var slet ikke de samme muligheder for at rejse ud som turist eller udvekslingsstudent, da jeg var ung, så de oplevelser vil jeg gerne have nu, og derfor rejser jeg et nyt sted hen hver gang.«

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her