Læsetid: 2 min.

Flere skal kæmpe for arbejdsmiljøet

7. februar 2013

Der er god økonomi i at få ryddet op i arbejdsmiljøet – ikke kun for samfundet, men også for den enkelte virksomhed. Et godt arbejdsmiljø luner på bundlinjen.

Derfor er der også brug for nye målsøgende spillere på banen, når det drejer sig om skabe et godt arbejdsmiljø, og forsikringsselskaberne har længe siddet på bænken. Nu er det på tide, at de viser, at de er pengene værd.

Forsikringsselskaberne udbetaler årligt mellem 3,2 og 3,6 milliarder kroner i erstatning for tabt erhvervsevne og méngodtgørelse til arbejdere, som har været udsat for en arbejdsskade. Men der er mange andre interessenter, som har økonomisk fordel af et bedre arbejdsmiljø, og derfor er det oplagt, at de skal hjælpe til med at lægge pres på forsikringsselskaberne.

Socialforskningsinstituttet har anslået, at de samfundsmæssige udgifter som følge af dårligt arbejdsmiljø ligger i omegnen af 55 milliarder kroner årligt. Det svarer til cirka fire procent af Danmarks BNP.

Det koster virksomhederne dyrt, men det belaster også vores velfærdssystem, da langt de fleste af de skadede arbejdere skal have førtidspension og andre offentlige ydelser for at klare sig. Skulle det vise sig, at vi i løbet af de nærmeste år får mangel på arbejdskraft, sådan som nogle økonomer advarer imod, så er vi selv medskyldige – vi lader sunde lønmodtagere komme til skade og blive nedslidt på arbejdet, fordi vi ikke tager hånd om arbejdsmiljøet.

Forsikringsselskaberne har her en helt åbenlys mulighed for at tage lidt samfundsmæssigt ansvar ved at belønne de virksomheder, som har styr på arbejdsmiljøet.

Differentier præmierne

De arbejdsgivere, som faktisk gør en stor og hæderlig indsats for at holde styr på virksomhedens arbejdsmiljø, må føle sig snydt. De betaler lige så meget i forsikring, som den arbejdsgiver der ser stort på medarbejderne arbejdsmiljø og producerer arbejdsskader og dårlige liv på samlebånd.

Det skal vi have gjort op med, og derfor skal der fastsættes nogle krav om gennemskuelighed overfor forsikringsselskabernes priser, og om differentiering af præmierne afhængig af om virksomhederne kan præstere et ordentligt arbejdsmiljø.

Vi skal med andre ord have lovgivet om, at forsikringsselskaberne skal tage deres del af ansvaret. Både af hensyn til økonomien, men så sandelig også for lønmodtagernes skyld.Det er trods alt dem, som betaler prisen med et ødelagt helbred og dårligt arbejdsliv.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu