Læsetid: 2 min.

Socialt udsatte mistede flere tusinde varme hænder i 2012

Stik imod regeringens planer blev der sidste år på det sociale område ansat 3.000 færre fuldtidsbeskæftigede i kommuner, regioner og stat. ’En katastrofe,’ mener Rådet for Socialt Udsatte, mens socialordførerne fra S og SF lover at følge området tæt
30. marts 2013

På trods af at regeringen i finansloven for 2012 forventede 4.000 flere offentligt ansatte, viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik, at der sidste år blev over 10.000 færre offentligt ansatte. Især de socialt udsatte har oplevet færre varme hænder i den offentlige sektor.

»Det er en katastrofe. Den er helt gal med prioriteringen af de socialt udsatte. Desværre er det ikke helt overraskende, fordi kommunerne har budgetteret med denne nedskæring. Det betyder, at der ganske enkelt bliver skåret i selve benet i de indsatser, som socialt udsatte har brug for,« siger formanden for Rådet for Socialt Udsatte, Jann Sjursen.

I 2012 forsvandt således over 3.000 fuldtidsjob blandt social- og sundhedsassistenter, pædagoger og pædagogmedhjælpere på det sociale område. Det svarer til en reduktion på ca. to procent.Cheføkonom i den liberale tænketank Cepos, Mads Lundby Hansen, deler ikke Jann Sjursens bekymring: »Tallene vidner om, at kommunerne har rationaliseret – også på det sociale område. Det giver god mening, fordi man selvfølgelig kan optimere arbejdsgangene. Det sociale område er langt det største område, og det er muligt at tilrettelægge arbejdet mere hensigtsmæssigt med færre hænder.«

Skal skærme de mest udsatte

Ifølge professor og velfærdsforsker ved Roskilde Universitet, Bent Greve, er det nærliggende for kommunerne at skære på det sociale område, da det er et af de største i den offentlige sektor: »I forvejen har man været inde at se på undervisningsområdet, som er det andet store udgiftsområde. Det er nemmere at tage noget, når der er meget, men det er klart, at der vil være en ringere service. Kommunerne har sparet mere, end de havde brug for at gøre, fordi de er bange for at overskride deres budgetter. Den stramme styring er i virkeligheden med til at forværre beskæftigelseskrisen.«

Socialordførerne for S og SF, Maja Panduro og Anne Baastrup, peger begge på, at tallene fra Danmarks Statistik også dækker over en reduktion i administrativt personale på det sociale område: »Men vi skal naturligvis følge området for at sikre, at der ikke sker en fokuseret nedskæring på tilbud, der retter sig mod de allermest udsatte,« siger Anne Baastrup.

»Kommunerne forholder sig til den alvorlige økonomiske situation, Danmark er i. Men samtidig med, at vi skal have styr på økonomien, skal vi selvfølgelig skærme især de borgere, som er mest udsatte, og sikre, at vi stadig kan tage ordentligt vare på dem,« understreger Maja Panduro.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Skærmer man de udsatte grupper ved at tage deres levevilkår fra dem?
Giver halveringen i kontanthjælp til unge nu op til 30 år ikke flere hjemløse osv.?

Jeg fårstår ikke, at regeringen ikke kan se at denne spareiver kan blive en dyr øvelse, når endnu flere falder ud over kanten.
Regeringen sammen med de borgerlige må se drømmesyn , når de tror at der dukker job op til de udsatte bare ved at skærer i deres ydelser. Sagen er jo desværre, at der ikke er NOK arbejdsgivere der vil tilbyde disse grupper et job.

Derudover blev der ikke talt om flere "varme hænder" og mindre administrative krav - skulle tilliden ikke tilbage i det offentlige i stedet for styring og kontrol - som OVK i den grad indførte.

Jeg beundrer de offentligt ansatte her i Danmark. I særdeleshed de "varme hænder". Jeg beundrer, at de holder ud, på trods af de elendige arbejdsforhold, at deres kollegaer bliver fyret til højre og venstre, at de skal løbe stadig hurtigere, samtidig med at de skal kontrolleres og dokumentere i stadig større grad. På trods af alt dette, kombineret med den offentlige mistro, og hvad de må lægge øre til, holder de stadig fast, og giver en uundværlig hjælp til hundredetusindvis af danskere, hver dag. Det er utroligt at de bliver ved. Jeg vil ikke kunne holde til at arbejde i den branche. Jeg vil bryde sammen. De mennesker, de må virkelig været lavet af noget specielt stof!
Jeg syntes, at det er helt skævvredet, med hvem vi hylder i Danmark. Vi bør ikke hylde diverse fodboldspiller med fritidsbeskæftigelse som spritbillist, eller mennesker, der lever på skatteyderbetalt apanage. Vi bør i stedet hylde de mennesker, der gør noget for andre. De varme hænder, de frivillige, de ulønnede; alle de mennesker, der hjælper samfundets svage, som ingen andre vil lege med, og som rydder op efter de højreorinteredes liberale hærgen.

Og nåja, så savner jeg også et realityprogram, hvor man tager en CEPOS ansat, et medlem af LAU, og Joakim B. Olsen, og så lader man dem leve som socialt udsatte i to måneder, med hvad der dertil hører af hverdagskomplikationer, besøg hos kommunen, kontrol, mistillid og lav indkomst.