Læsetid: 2 min.

Krav om ekstern skatteundersøgelse

SKAT kan ikke garantere borgernes retssikkerhed, lød konklusionen på den redegørelse, skatteministeren offentliggjorde i går. Derfor nedlægges afdelingen for særlig økonomisk kriminalitet. Det indikerer, at afdelingen er løbet løbsk, mener ekspert
Redaktionen
28. juni 2013

SKAT nedlægger afdelingen for særlig økonomisk kriminalitet. Samtidig vil kammeradvokaten se på, om der skal indledes disciplinære sager, der vil kunne resulterer i fyringer af konkrete personer i SKAT. Sådan lød det, da skatteminister Holger K. Nielsen og direktør i SKAT Jesper Rønnov i går fremlagde resultaterne af den interne redegørelse, der blev indledt i april, efter at en række såkaldte kontrolsager var blevet til større mediesager. Blandt andet sagen om Jesper ’Kasi’ Nielsen, hvor SKAT efter en årelang skattetvist indefrøs ikke kun hans midler, men også søsterens og forældrenes, samt sagen om fotomodellen Camilla Vest, der stod til en fængselsstraf i en skattesag, men blev frikendt.

»Redegørelsens konklusioner tilkendegiver meget alvorlige problemer i SKAT,« siger Thomas Rønfeldt, der er lektor i skatteret ved Aalborg Universitet, og peger på, at borger- og retssikkerhedschefen, der har stået for undersøgelsen, erkender, at retssikkerheden ikke er sikret for borgerne under de nuværende omstændigheder.

»Og hvis man begynder med første punkt, nemlig nedlæggelsen af en hel afdeling, som jeg synes er en meget drastisk reaktion i forhold til de tre sager, man har undersøgt, så kan man få den mistanke, at undersøgelsen har fundet frem til elementer, der indikerer, at afdelingen for særlig økonomisk kriminalitet er løbet løbsk,« siger Thomas Rønholdt.

Retssikkerheden er truet

»Det er ikke, fordi der mangler regler i SKAT,« sagde SKAT’s direktør, Jesper Rønnov, under pressemødet. Problemet er bare, ifølge Thomas Rønfeldt, at de ikke er blevet fulgt.

»Retssikkerhedschefen konkluderer, at reglerne for at skabe retssikkerhed er tilstede, man er bare for dårlig til at kommunikere dem ud, og man er for dårlig til at anvende dem,« siger Thomas Rønholdt, inden han fortsætter:

»Jeg har før argumenteret for en ekstern undersøgelse af SKAT, og det synes jeg stadig. Hvis man ikke følger de regler, der er, så må der nødvendigvis være en kvalitetsbrist i SKAT. SKAT er en gammel organisation, der traditionelt set har uddannet sine egne interne skatterevisorer. Men hvis der skal træffes en afgørelse på et juridisk fundament, må jeg som borger som minimum forvente, at det er en medarbejder med en juridisk baggrund, der træffer afgørelsen.«

Også Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti efterlyser en ekstern undersøgelse.

»Desværre er der tale om en intern undersøgelse, hvor SKAT undersøger sig selv. Det er ganske enkelt ikke godt nok. Der er fortsat brug for en uvildig granskning af SKAT,« siger skatteordfører Brian Mikkelsen (K) til Ritzau. Derimod er skatteminister Holger K. Nielsen (SF) er tilfreds med redegørelsen.

»På pressemødet blev både ministeren og SKAT’s direktør spurgt, om de er sikre på, at der ikke også er andre sager. De benægtede, at de kunne være sikre, og det mener jeg er ekstremt bekymrende,« siger Thomas Rønfeldt.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her