Nyhed
Læsetid: 3 min.

Økologiens pris – hvem vil betale?

Er en økologisk omstilling utopi, eller er det et reelt alternativ? Spørgsmålet blev fredag debatteret af fødevareministeren, Økologisk Landsforening og Danmarks Naturfredningsforening ved Folkemødet på Bornholm.
Er en økologisk omstilling utopi, eller er det et reelt alternativ? Spørgsmålet blev fredag debatteret af fødevareministeren, Økologisk Landsforening og Danmarks Naturfredningsforening ved Folkemødet på Bornholm.
Redaktionen
15. juni 2013

Pilekroens lavloftede krostue i Allinge på Bornholm er ramme om en debat om økologiens muligheder og utopier. Med økologisk øl på bordene, ”I love øko”-bluser og Bonderøven Frank fra DR blandt tilhørerne blev ordet givet frit.

”Økologien har hidtil været tålt. Den skal ikke være tålt – den skal tales op! Vi skal være glade og stolte af vores økologi,” siger fødevareminister Mette Gjerskov (S).

Økologi kan mætte danskerne

Kritikere af en økologisk omstilling har tidligere peget på, at økologisk landbrug giver mindre udbytte og kræver mere plads end konventionelt landbrug. Spørgsmålet har været, om det overhovedet er realistisk at brødføde danskerne, hvis vi udelukkende har økologisk landbrug. Den diskussion er forbi. I dag handler debatten primært om, hvorvidt landbruget kan producere økologisk til en pris, forbrugerne vil betale. Eller om forbrugerne er villige til at betale, hvad det koster at producere økologisk.

”Det, der kommer til at afgøre, om vi bliver 100 procent økologiske, er, om vi har nogle at sælge varen til. Lige nu er begrænsningen, hvor mange varer vi kan afsætte,” siger Kirsten Lund Jensen, afdelingsleder for økologipolitik hos Landbrug og Fødevarer.

Belaster mindst, koster mest

Konflikten er velkendt. Til debatten på Pilekroen trækkes debattens positioner op af Mette Gjerskov, formand for Økologisk Landsforening Per Kølster og præsident for Danmarks Naturfredningsforening Ella Maria Bisschop-Larsen.

De tre paneldeltagere er enige om, at Danmark er på det rigtige spor, når det gælder den økologiske omstilling. Men den høje pris på økologiske fødevarer er stadig en udfordring.

”Det kan ikke være rigtigt, at det, der belaster miljøet mindst, koster mest,” siger præsident for Danmarks Naturfredningsforening, Ella Maria Bisschop-Larsen.

Hun mener ikke, at problemet med de høje økologiske priser skal overlades til forbrugerne. Hendes ønske er, at støtte- og afgiftsstrukturen i Danmark skal afspejle, at fødevarerne, der belaster mindst, også skal have den billigste pris.

Behov for kulturændring

Formanden for Økologisk Landsforening, Per Kølster, mener, at det er problem, at danskerne generelt ikke bruger særlig mange penge på fødevarer.

”I forhold til eksempelvis tyskerne bruger vi meget lidt af vores realindkomst på fødevarer. Den kultur skal ændres, hvis vi skal sikre en større økologisk afsætning i fremtiden,” siger han.

Den problematik er fødevareministeren enig i.

”Vi har haft en tradition for at eksportere meget af vores gode mad. Den gode bacon ryger for eksempel til England, og vi nøjes med discountudgaven. Vi skal huske at være kritiske over for, hvad vi spiser,” siger Mette Gjerskov.

En følelsesstyret debat?

På trods af at efterspørgslen på økologiske fødevarer ikke er overskyggende blandt forbrugerne, er det generelt svært at finde folk, der er imod økologi.

Hos foreningen Bæredygtigt Landbrug, som er skeptisk for den økologiske omstilling, er man dog kritisk over for den generelle økologiske debat.

”Den økologiske debat bygger mere på følelser end reel fakta. Vi skal diskutere på et fagligt grundlag i stedet for et følelsesmæssigt, som det sker i dag,” siger Vagn Lundsteen, direktør i Bæredygtigt Landbrug.

I Økologisk Landsforening ryster man på hovedet af debatkritikken. De mener, at debatten bunder i fakta.

”Psykologisk er det naturligt, at folk går i forsvar, når de er usikre. Så de økologiske kritikere må have et forklaringsproblem,” siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Information er draget til Folkemødet på Bornholm, hvor der bliver sparket nyt liv i omstillingen til det bæredygtige samfund. Vi har allieret os med en redaktion fra Rødding Højskole, og sammen jagter vi de omstillingsløsninger politikere, organisationer, virksomheder og folket her præsenterer. Følg med på journalen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

I sidste uge : 1 stk. økologisk kylling 1200 gr. Kr. 99,00
1 stk. konventionel do. Kr. 29,00

Pensionist-budgettet afgjorde købet.

Også indsat i anden tråd inden denne kom.