Nyhed
Læsetid: 2 min.

Pesticider nødvendige hvis vi skal brødføde ni milliarder i 2050

I 2050 passerer jordens befolkning ni milliarder mennesker. Det kræver en forøgelse af fødevareproduktionen på 60 pct, hvis landbruget skal efterkomme den voldsomme efterspørgsel. Ikke en umulig opgave, men det kræver vi går til kamp mod madspild og accepterer pesticider i landbruget, erkender Dansk Røde Kors.
I 2050 passerer jordens befolkning ni milliarder mennesker. Det kræver en forøgelse af fødevareproduktionen på 60 pct, hvis landbruget skal efterkomme den voldsomme efterspørgsel. Ikke en umulig opgave, men det kræver vi går til kamp mod madspild og accepterer pesticider i landbruget, erkender Dansk Røde Kors.
Redaktionen
15. juni 2013

870 millioner mennesker er i dag kronisk underernærede. Det tal kan meget vel blive højere i de kommende generationer, hvis det ikke i løbet af de næste 37 år lykkes at øge og optimere fødevareproduktionen med 60 pct., vurderer FN’s fødevareorganisation FAO.

En voldsom forøgelse, men ikke umuligt, mener Niels Bjerre, productmanager i Bayer Cropscience. 

»Jeg tror det er realistisk, at nå målet på 60 %, hvis alle teknikker og parametre tages i brug. Vi skal have mindre spild i produktionen, men produktionen skal også øges per dyrket arealenhed, ellers skal nye dyrkningsarealer tages i brug, og det er den forkerte vej at gå,« fortæller han fra Folkemødet på Bornholm.

Det er ganske enkelt ikke muligt at opdyrke flere arealer, da det vil skade miljøet, vurderer Niels Bjerre. Han peger i stedet på øget brug af pesticider i u-landene, som kan sikre en højere udnyttelse af jorden. Det vil samtidig reducere fødevarespild under produktionen, da fødevarerne vil være mere modstandsdygtige mod insekter og bakterieangreb.

Reducer madspildet 

I Dansk Røde Kors anerkender man, at flere pesticider kan være en nødvendighed, hvis vi skal optimere udbyttet af de dyrkede arealer. I 2050 vil ørkenspredning og klimaforandringer reducere de dyrkbare arealer med en tredjedel, så vi har ikke råd til at fødevarer går tabt i produktionen.

»Der er rigtig meget madspild i, at man ikke får sprøjtet mod insekter og bakterier, og at man ikke har ordentlige oplagrings- og transportmuligheder fra produktion til konsumption. En tredjedel af al fødevareproduktion i verden i dag bliver spildt, fordi den enten rådner væk eller fordi, vi køber noget, som vi ikke spiser og derfor smider ud,« fortæller Anders Ladekarl, generalsekretær i Dansk Røde Kors.

Dermed peger han også på de problemer de vestlige landes skaber, når vi hvert år smider enorme mængder mad ud af vinduet. Reduceret madspild og bedre produktionsforhold for landmændende i u-landene er derfor en vigtig forudsætning for, at målet om en forøgelse på 60 pct. af verdens fødevareproduktion kan opnås, erkender generalsekretæren.

»Derfor er det ikke kun et spørgsmål om at øge produktion af mad, men også at reducere hvor meget vi faktisk spilder i dag«, siger Anders Ladekarl og peger på at mindre madspild også skåner miljøet, fordi det mindsker behovet for yderligere dyrkning.

Forsigtig optimisme 

Konsekvenserne af den truende fødevaremangel er åbenlyse. Hvis vi ikke når målet, vil det ifølge Anders Ladekarl betyde øget sult i områder, som allerede i dag er hårdt ramt af underernæring. Det gælder områder som Sub-Sahara, Afrika, Kina og Indien. De dystre udsigter til trods, så spirer optimismen alligevel.

»Jeg er optimistisk, for siden 1990, er der sket det, at der er færre, der sulter til trods for, at der er kommet flere mennesker, så det kan lade sig gøre, men det kræver en bevidst indsats, som skal være enormt stor«, siger Anders Ladekarl.

Information er draget til Folkemødet på Bornholm, hvor der bliver sparket nyt liv i omstillingen til det bæredygtige samfund. Vi har allieret os med en redaktion fra Rødding Højskole, og sammen jagter vi de omstillingsløsninger politikere, organisationer, virksomheder og folket her præsenterer. Følg med på journalen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mette Olesen
Jacob Jensen

Bayer Cropscience = GMO og Medicinal Gigant.
Ja, selvfølgelig er det (Bayer Cropscience), der lobby´er for en bæredygtig fremtid....men selvfølgelig på deres præmisser...waow hvor stort !
De vil såååå gerne redde verden og alle de sultne. Hvor ædelt...jeg er rørt
over denne universelle altruisme...så er der håb alligevel for mine børn, miljøet og økologi generelt... (ironi kan forekomme)

Jacob Jensen

GMO lobbyisterne har travlt...de har også talt med David Cameron. Politikerne har nok for nyligt aftalt - på Bilderbergmødet, at dette er noget vi skal se på igen. Endnu engang prøver de at sælge GMO som et produkt som kan redde de fattige og hele verden. Ligeledes med pesticiderne. Det kan da kun være onde mennesker der i så fald er imod pesticider og GMO ? Jo jo, de er meget smarte de mennesker der.
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/g8/10121599/David-Cameron-It-i...
Ja undskyld flæberiet her, men jeg kunne nu godt blive lidt ængstelig for hvad vores politikerer får af ideer. Se nu bare LA som mener vi blot bør vente med at gøre noget ved miljøet, indtil vi får den rigtige teknologi om 50-100 år :-0 !!!! XP

Jacob Jensen

"Sparket nyt liv i omstillingen mod det bæredygtige samfund"....WOW Information....mener i virkelig det ? Indtil videre lyder det mere som : Afvikling af fornuftige progressive tanker. Der findes SÅ mange spændende mennesker ude i verden der løser problemer på interessante, nytænkende, ikke forurenende og effektive måder. Hvor er de ?
Nej, de har jo ikke pengene til at lave lobbyarbejde som de store landbrugsorganisationer, medicinalproducenter, olieindustrier og megafirmaer der bare gerne vil patentere naturens DNA og tjene milliarder....Sørgeligt at det skal være dem der bliver lyttet mest til.