Læsetid: 4 min.

Vi smøger ærmerne op og går i gang

Omstilling Nu vil give stemme til en generation og til en mere håbefuld fremtid
Illustration: Ib Kjeldsmark

Illustration: Ib Kjeldsmark

15. juni 2013

Det er meget, meget svært.« Ordene kommer fra Folketingets formand, Mogens Lykketoft, og vedrører løsningen på de globale problemer, vi har sat på dagsordnen i appellen Omstilling Nu. Vi befinder os på Mogens Lykketofts kontor en kold forårsdag, hvor snakken går mellem den garvede politiker og os unge om muligheder og begrænsninger for omstillingen. En mindre gruppe fra netværket Omstilling Nu er blevet budt indenfor, mens andre står foran Christiansborg og deler appellen ud til politikerne, før de haster ind bag Borgens mure.

Boblende entusiasme til trods

Aldrig før har menneskeheden stået i en situation, hvor vi på samme tid skal håndtere økologiske, sociale og økonomiske problemer i en global systemkrise – en næsten uoverkommelig opgave, men ikke desto mindre en opgave, som skal løses. Det er budskabet fra Omstilling Nu.

Vi står i en næsten håbløs situation, men paradoksalt nok er der masser af overskud og entusiasme, når vi mødes med landets folkevalgte repræsentanter og EU’s klimakommissær for at diskutere løsningerne. Omstilling Nu består af unge mennesker, der til daglig arbejder med omstillingens udfordringer fra hver deres faglige udgangspunkt med erfaringer fra både studier og arbejde og med baggrunde i bl.a. statskundskab, miljøøkonomi, geografi og iværksætteri. Omstilling Nus appel består af en analyse af de strukturelle udfordringer, som samfundet står over for, efterfulgt af konkrete politiske løsningsforslag, som skal lægge op til debat, og som forhåbentlig kan sætte gang i et politisk kursskifte. En ny retning, som tager udgangspunkt i og forsøger at løse systemkrisens komplekse problemstillinger.

Vi ønsker at diskutere, videreudvikle egne ideer og skabe kreative, pragmatiske og radikale ideer i fællesskab, samtidig med at vi kommer med forskellig faglighed, praktiske evner og politiske interesser. Det giver os styrke til at navigere i udfordringernes og løsningernes kompleksitet og til at sammentænke kreative løsninger på tværs af sektorer og fagområder, hvad der er hårdt brug for, hvis vi skal bryde med den vanetænkning, der har domineret den politiske debat, hvor økonomisk vækst går forud for miljø, klima og sociale konsekvenser.

Nuanceret politisk debat

Kort efter besøget på Christiansborg begynder henvendelser at strømme ind fra nye og uventede kanter: Forskere, der har arbejdet med lignende emner i mere end tyve år og gerne vil bidrage med deres indsigt. Organisationer, der dagligt beskæftiger sig med problemerne i praksis og forsøger at etablere deres egne omstillingsprojekter. Designere og fotografer, som gerne vil hjælpe. Journalister, som har en finger på pulsen, og som har dækket emnet i flere år. Almindelige borgere, som generelt føler et behov for forandring.

Unge og gamle med forskellige bevæg- og baggrunde tager kontakt for at støtte op om projektet. Det må være et udtryk for et stigende behov for og mod til at debattere samfundets udfordringer, og for en gryende erkendelse af, at de klimamæssige, sociale og økonomiske kriser hænger sammen og påvirker hinanden. Der er en lyst til at diskutere løsninger, nye mål og visioner. Opløftet af interessen fortsætter vi med at arrangere debatevents og kurser – alle er velkomne.

Omstilling Nu finder sin berettigelse i netop dette behov for debat i den bredere befolkning og mellem landets politikere om situationens omfang og alvor. Vores opgave består i vedholdende at fortælle, udbrede og uddybe budskabet om det arbejde, vi alle må tage del i. Når man én gang har begrebet omfanget af de udfordringer, vi står over for nu og i den nærmeste fremtid, er der ikke andet for end at smøge ærmerne op. At vente er ikke en mulighed.

Vores energi retter sig mod direkte dialog med politikere og borgere for i fællesskab at bidrage med konkrete bud og løsninger, som kan implementeres i det politiske system og dermed give vores generation en stemme og en mere håbefuld fremtid.

Ingen skal kunne undslå sig for at tage del i samtidens udfordringer. Det er på høje tid og helt afgørende at få den brede befolkning og politikerne med, hvis vi for alvor skal skabe grundlæggende forandringer. Det er budskabet fra Omstilling Nu og den opgave, vi forsøger at løfte.

Medejerskab som byggesten

Behovet for bæredygtig omstilling har aldrig været større, og det vil kun fortsætte med at vokse, hvis ikke vi tager fat og sætter fokus på udfordringerne. En af nøglerne til at vende udviklingen – og samtidig en af byggestenene i netværket – er medejerskab: Politikerne må formulere visioner og vise lederskab; virksomhederne må vedkende sig samfundsansvar og gå forrest med gode eksempler; befolkningen må inddrages som handlende og ansvarlige borgere.

Omstilling Nu er fortællingen om en gruppe unge mennesker, som skal overtage morgendagens samfund, og som med deres faglige indsigt ser et behov for at fortælle verden om systemkrisen og de voldsomme udfordringer, der følger i kølvandet herpå. Det er fortællingen om, at det kan lade sig gøre at omstille samfundet i en bæredygtig retning – for der er ikke noget alternativ. Vi har ikke hele løsningen, men vi forsøger at fremme initiativer, der kan sætte gang i langsigtede og holdbare politiske tiltag. Det forudsætter, at vi i fællesskab handler og får brudt lydmuren til politikerne på Christiansborg – omstillingen skal være på alles læber og udgangspunktet for den politiske debat.

Helene Albinus Søgaard er medlem af Omstilling NU og BA scient. pol., KU

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christina Jensen
  • HCI DIKU
Christina Jensen og HCI DIKU anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu