Læsetid: 3 min.

Forskere: UVVU-afgørelser fyldt med fejl

Uredelighedsudvalgenes arbejde er fyldt med fejl og misforståelser, mener både klagere og indklagede i to aktuelle sager om videnskabelig uredelighed
Redaktionen
28. august 2013

De lever ikke op til lovgivningen, begår fejl og fordrejer fakta. Så hård er kritikken af Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU) i to høringssvar fra klagere og indklagede i to aktuelle sager om videnskabelig uredelighed, nemlig sagen om psykolog og hjerneforsker Helmuth Nyborg og sundheds- og idrætsforsker Bente Klarlund Pedersen.

Bente Klarlund er i udkastet til en afgørelse fra UVVU blevet stemplet videnskabelig uredelig på baggrund af uopmærksomhed og fejl, der af UVVU karakteriseres som grov uagtsomhed i forbindelse med sin rolle som medforfatter til nogle af Milena Penkowas artikler. Hun gør i sit svar opmærksom på især tre fejl: At udvalgets medlemmer har siddet langt mere end de seks år, de må ifølge loven, at udvalget dømmer Klarlund til ledende seniorforfatter og derfor medansvarlig for uredeligheden, og at Klarlund overskrider ’god videnskabelig skik’, fordi hun ikke refererer til, hvad det undersøgte materiale ellers har været brugt til. Klarlunds advokat Eigil Lego Andersen skriver, at UVVU’s argumentation »indebærer en alvorlig tilsidesættelse af bekendtgørelsens klare regler om, under hvilke betingelser, der kan statueres videnskabelig uredelighed«.

Opfinder nyt begreb

Klarlund og hendes advokat går især i rette med udvalgets udtryk ’ledende seniorforfatter’, som er opfundet til lejligheden, og som ikke i udenlandske sager har betydet, at medforfattere er blevet kendt uredelige på grund af hovedforfatterens manipulation eller lignende.

En stor del af de fejl, som gør, at udvalget når frem til afgørelsen ’grov uagtsomhed’, stammer fra manglende henvisninger til, hvad det undersøgte biologiske materiale ellers har været brugt til. En henvendelse fra mere end 70 forskere til udvalget samt et par udvalgsmedlemmers egen forskningsproduktion viser dog, at det er ganske udbredt praksis.

Ifølge Bente Klarlund Pedersen er det største problem i afgørelsen, at den i udlandet vil blive tolket, som om hun har snydt.

»Jeg har jo ikke snydt, men jeg har ikke opdaget, at en anden har snydt. Det vil jeg gerne beklage. Problemet er, at selv eksperter ikke har kunnet se, det var snyd. Derudover har jeg arbejdet uden krydsreferencer, og det er ejendommeligt at dømme mig uredelig for det, når både klageren, flere i UVVU og talrige andre har gjort nøjagtig det samme,« siger Bente Klarlund Pedersen.

At selve udvalget har fået lov at sidde længere, end loven tillader, er efter Bente Klarlund Pedersens mening ikke i orden:

»At de, der sidder og holder øje med, om forskerne holder loven, selv forsætligt bryder loven, går ikke.«

I høringssvaret peger advokaten og Klarlund flere gange på, at UVVU’s arbejde er usystematisk og behæftet med fejltagelser. De peger også på, at der ifølge lovteksten skal udvises forsigtighed i forhold til at stemple folk uredelige på grund af anklagens alvor.

»Tvivlen skal komme den anklagede til gode, men det oplever jeg ikke, at den gør. En afgørelse, der dømmer uforsætlige fejl som ’uredelighed’ har konsekvenser, der rækker langt ud over min sag. Det vil få betydning for alle forskere, fordi en sådan afgørelse vil begrænse muligheden for videnskabeligt samarbejde, hvor tillid er et bærende element, og man vil utilsigtet blokere en praksis, hvor fejl opdages og korrigeres som led i videnskabens fremme,« siger Bente Klarlund Pedersen.

UVVU uforsvarlig

I uredelighedssagen mod Helmuth Nyborg er det de tre klagere, der peger på en lang række fejl begået af UVVU. De gør blandt andet opmærksom på, at UVVU har en aktiv forpligtelse til at indhente de nødvendige oplysninger i sagen, hvilket de har ignoreret i de 18 måneder, sagen er blevet behandlet. Desuden har udvalget undladt store dele af svarene fra en ekstern ekspert i deres udkast til afgørelse, som kender Nyborg uredelig.

»Vi synes simpelthen ikke, at udvalget har behandlet sagen med den omhu, som er nødvendig,« siger Morten Kjeldgaard, der er lektor i molekylærkemi på Aarhus Universitet.

Også undervejs i sagsbehandlingen er der blevet begået en lang række fejl, som har fået de tre klagere til at skrive et kritisk høringssvar til UVVU.

»Det virker ikke, som om medlemmerne af udvalget (det samfundsvidenskabelige, red.) har forstået bekendtgørelsen, eller hvad empirisk kvantitativ forskning er, når de bare når frem til, at det er uklart, om der er tale om uredelighed. Det er jo deres pligt i udvalget at gøre det klart, derfor er det fuldstændig utilstrækkeligt og fagligt uforsvarligt, at de ikke gør det,« siger Morten Kjeldgaard.

De tre klagere påpeger i høringssvaret, at fejlene er så graverende, at de vil kunne klage over dem. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra UVVU’s formand Henrik Gunst Andersen til kritikken af udvalgenes arbejde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Morten Kjeldgaard

Er helt uenig i kritikken af UVVU i forhold til Klarlund-sagen, hvor det medicinske underudvalg har truffet den helt korrekte afgørelse. Hun var ikke ked af at have Penkowas artikler på sit CV da det hele gik godt og forskningsmidlerne og hædersbevisningerne strømmede ind. Når det så viser sig, at en stor del af det er fup, så er det lige pludselig ikke noget hun har med at gøre? Ansvarsforflygtigelse er hvad det er. "Ledende seniorforfatter" er jo ikke noget nyopfundet begreb. Klarlund *var* ledende seniorforfatter, og svigtede sit opsyn med forskergruppen. Måske skulle hun have brugt lidt mindre tid på at skrive helse-klummer til Politiken og lidt mere på at følge med i hvad der rent faktisk foregik i laboratorierne. Så kan det være fascinationen af Penkowa var forduftet i tide.

Der er nok ingen tvivl om at UVVU's opgaver står rigtig skidt til ideen "Fra forskning til faktura"...

http://www.dr.dk/Nyheder/Penge/2013/09/01/222323.htm

Inger Sundsvald