Læsetid: 3 min.

Europæiske socialdemokrater siger nej til ISDS i frihandelsaftalen

Det omdiskuterede ISDS-tribunal i den transatlantiske frihandelsaftale bliver nu afvist af EU-Parlamentets socialdemokratiske gruppe. Danske socialdemokrater vil ikke tage endelig stilling endnu
3. februar 2014

Hverken Handels- og Europaminister Nick Hækkerup (S), det socialdemokratiske europaparlamentsmedlem Christel Schaldemose eller partiets spidskandidat til det forestående parlamentsvalg, Jeppe Kofod, ønsker på forhånd at skyde det omdiskuterede ISDS-tribunal i den transatlantiske frihandelsaftale ned, selv om hele EU’s socialdemokratiske gruppe nu samlet ønsker det fjernet fra aftalen.

Den transatlantiske frihandelsaftale (TTIP) bliver i øjeblikket forhandlet mellem EU-Kommissionen og USA, og i tillæg hertil indgår blandt andet den såkaldte Investor-State Dispute Settlement (ISDS), der er en særlig slags voldgiftsdomstol, som skal sikre udenlandske investorer godtgørelse for investeringer på områder, der pludselig ved en politisk indgriben får ændrede betingelser.

Men parlamentets socialdemokratiske gruppe ønsker nu den del af aftalen helt fjernet af frygt for, hvad det vil gøre for de enkelte landes muligheder for at gennemføre reformer.

»Vi mener, at dette tiltag er unødvendigt i en aftale mellem to lande, som fuldt ud respekterer hinandens retsstatsprincipper,« udtaler gruppens talsmand, Bernd Lange.

»Accepten af ISDS ville betyde åbne døre for store selskaber til at håndhæve deres interesser mod EU-lovgivningen. Dette ville fratage de enkelte lande afgørende politisk råderum på vigtige områder såsom sundhed og miljø.«

Vil ikke begrænses

Det er de danske socialdemokrater ikke uenige med Bernd Lange i, men ingen af dem, Information har talt med, er klar til at afvise ISDS.

»Jeg er ikke uenig med gruppen, men jeg er heller ikke sikker på, at jeg er enig. Inden vi siger endeligt nej eller ja, skal vi kende det reelle indhold. Derfor har vi jo løbende diskussioner om de her delelementer,« siger Christel Schaldemose, der er næstformand for den socialdemokratiske delegation i EU-Parlamentet.

»Jeg synes, det er vigtigt, at alt kommer op at vende, så jeg er helt enig i, at vi forholder os kritisk til det her fra starten, og jeg vil ikke acceptere, at politikeres mulighed for at handle bliver begrænset af en civil retssag.«

Den samme holdning gør sig gældende i folketingsgruppen, hvor partiets spidskandidat ved det kommende parlamentsvalg, Jeppe Kofod, stadig ønsker ISDS som en del af aftalen, selv om han deler sine europæiske kollegers bekymring.

»Jeg er skeptisk over for den model, man har talt om, og det skal i hvert fald stå meget klart i aftalen, at man som stat selv skal kunne sætte højere standarder på områder som miljø, sundhed, sikkerhed, forbrugerbeskyttelse og arbejdsrettigheder,« siger han.

»Vi er nervøse for, at man laver tekniske handelshindringer, som ikke er begrundet med højere standarder, men udelukkende for at beskytte deres egen industri. Det kunne man jo let risikere ville ske med den amerikanske bilindustri for eksempel, men hele opgaven er at standardisere på højeste niveau, og kan det lykkes, er vi bestemt tilhængere af ISDS-aftalen.«

Intet alternativ

I forrige uge talte Information med den daværende handels- og europaminister Nick Hækkerup (S), der heller ikke var klar til at gå imod en ISDS-aftale:

»Hvad havde alternativet været?,« spurgte han retorisk. »At vi skulle sige til amerikanerne, at vi ikke vil havde ISDS med i en aftale? Så ville vi risikere at sidde tilbage med en frihandelsaftale, som ikke var blevet så omfattende, som den nu kan blive. Det ville have kostet arbejdspladser og velfærd i Danmark, så hvis man vil arbejdspladser, og hvis man vil velfærd, så er det vigtigt det kommer med.«

Det lykkedes i går ikke at få fat på Nick Hækkerup til en opfølgende kommentar til situationen, efter at parlamentets socialdemokratiske gruppe officielt har vendt tommelfingeren nedad til aftalen.

Det er handelskommissær Karel De Gucht, der forestår forhandlingerne af den kommende frihandelsaftale, men aftalen skal stemmes igennem af parlamentet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Nils Enrum
Nils Enrum anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu