Læsetid: 4 min.

Sådan kan du hjælpe flygtninge

Vil du hjælpe de mange flygtninge, der i øjeblikket kommer til Europa? Her er syv ideer til, hvad du kan gøre, hvis du er faret vild i hjælpejunglen
Vil du hjælpe de mange flygtninge, der i øjeblikket kommer til Europa? Her er syv ideer til, hvad du kan gøre, hvis du er faret vild i hjælpejunglen

Polfoto

Redaktionen
11. september 2015

Der findes masser af private indsamlinger og initiativer på Facebook. Der samles ind til alt fra flygtninge på Lesbos til panodiler, modermælkserstatning og togbilletter til flygtninge i Danmark og arrangeres en række forskellige aktioner – lovlige såvel som ulovlige.

Disse initiativer kan være meget effektive, fordi man kan hjælpe her-og-nu med et helt konkret behov. Samtidig giver det fornemmelsen af, at man ’gør noget’ – det er selvfølgelig også et plus.

Ulempen er, at man risikerer at bruge lang tid på Facebook for at finde ud af, hvad man skal gøre, og man risikerer, at alt for mange gør det samme på samme tid, så man brænder inde med 50 uspiste sandwich eller panodil til 10 års forbrug.

Derfor har vi samlet 7 ideer til, hvad du kan gøre. Vi har arrangeret ideerne efter det, du har at bidrage med.

Er du allerede ekspert i, hvordan man bedst hjælper flygtningene? Del dine tips til, hvor og hvordan man bedst kan hjælpe f.eks. i kommentarfeltet herunder.

1. Jeg har penge, men ingen tid

Hvis du ikke har tid, men gerne vil hjælpe alligevel, kan du give penge til en af de hjælpeorganisationer, som hjælper asylansøgere og flygtninge i Danmark og ude i verden.

Blandt dem, der hjælper flygtninge i Danmark, er bl.a. Red Barnet, Dansk Flygtningehjælp og Røde Kors, som alle har flere aktiviteter rettet mod flygtninge i Danmark.

Man kan også hjælpe flygtningene i nærområderne, så de ikke tvinges ud på livsfarlig flugt. Her er der virkelig brug for hjælp, da FN fattes penge, hvilket blandt andet betyder, at FN’s fødevareorganisation WFP har måttet indstille fødevarehjælp til internt fordrevne i Syrien.

Man kan bl.a. støtte Røde KorsLæger uden GrænserDansk Flygtningehjælp eller Folkekirkens Nødhjælp.

Hos flere af organisationerne kan man støtte specifikke formål. Men man også vælge at donere penge ved at blive fast bidragsyder. Den faste støtte sikrer, at organisationerne altid er til stede – også når man ikke hører om katastroferne i medierne.

2. Jeg har tid, men ingen penge

Der er masser af lokale initiativer rundt om i landet. Heriblandt findes Venligboerne som hjælper flygtninge med små praktiske ting og tilbyder venskaber.

Venligboerne kan findes på Facebook, og har både en hovedgruppe samt er opdelt i geografiske undergrupper. Derudover har Venligboerne også handlingsspecifikke undergrupper, hvor venligboere laver legegrupper for børn, laver indsamlinger m.m.

Røde Kors og andre organisationer har også brug for frivillige hænder. Man kan blandt andet være kontaktperson for en flygtning, værge for et uledsaget flygtningebarn eller hjælpe med lektier.

Du kan også blive indsamler. Den 4. oktober kan du f.eks. samle ind for Røde Kors. Du kan tilmelde dig her.

Man kan også kontakte et asylcenter for at høre om, der er brug for hjælp der. Behovet for hjælp skifter hele tiden. På Udlændingestyrelsen hjemmeside "Ny i Danmark" kan du se, hvor dit nærmeste asylcenter ligger.

3. Jeg har tid, men ikke i hverdagen

En anden måde man kan hjælpe flygtninge på er ved gennem demonstrationer at presse politikerne til at handle.

I dag, lørdag den 12. september, er der mulighed for at byde flygtninge velkomne i Danmark og samtidig opfordre regeringer i hele Europa til at tage ansvar ved at deltage i demonstrationen “RefugeesWelcome", som finder sted overalt i Europa. Heriblandt i KøbenhavnAarhusOdense og Aalborg samt ved grænsen i Kruså.

Hvis du ikke kan komme til demonstrationerne, er der også mulighed for at demonstrere for en ordentlig behandling af flygtninge den 6. oktober, som er Folketingets åbningsdag.

4. Jeg har hverken tid eller penge

Selv om du hverken har tid eller penge, er der stadig masser du kan gøre. Smil og venlighed koster ingenting og kan udøves hvorsomhelst. I supermarkedskøen, i metroen eller hvorsomhelst, du færdes. Og faktisk er venlighed og imødekommenhed noget af det, der betyder allermest.

For eksempel fortæller Manu Sareen på sin facebook-side om en oplevelse hans far havde, da han kom til Danmark i 1970. Han skriver:

»Noget af det, der gjorde meget stort indtryk på min far var, at lige da han var kommet til Danmark, var der en mand på gaden, som standsede op, løftede på hatten og sagde: Velkommen til Danmark«.

5. Jeg har en bil

Det er ikke lovligt at tage flygtninge op i sin bil, hvis de ikke er blevet registreret i Danmark. Alligevel har mange danskere de seneste dage valgt at udvise "civil ulydighed" og samle flygtninge op.

I øjeblikket gør dansk politi ikke noget for at sætte en stopper for det, men man skal alligevel gøre sig klart, om man er villig til at betale prisen, som ifølge Udlændingeloven kan være en bøde eller fængselsstraf i op til to år

6. Jeg har en ledig sofa

Ligesom det ikke er lovligt at samle uregistrerede flygtninge op i sin bil, må man heller ikke tilbyde overnatning til uregistrerede flygtninge. Men lige så snart de er registrede, er man meget velkommen til at tilbyde husly.

Man kan også kontakte sin kommune, hvis man ønsker at leje sin bolig eller en del af sin bolig ud til en flygtning.

7. Jeg har mad, tøj og penge

Der er ingen lov, der forbyder dig at give flygtninge mad, tøj eller penge. Man må dog kun give mindre pengebeløb til daglige fornødenheder.

Kender du andre måder, man kan hjælpe på? Kom med tips og ideer til, hvad du har gjort eller planlægger at gøre for at hjælpe flygtninge, i kommentarfeltet herunder.

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mikael Fotopoulos

Jeg mener det langt største behov er i Mellemøsten, hvor flygtningene ikke får mad osv og sælger deres piger til ulækre ægteskaber for at få mad. UNHCR har uden tvivl det største behov for penge, og er for få dage siden løbet tør for penge til mad til flygtningene i Jordan, uhyggeligt.
http://donate.unhcr.org/international/general#_ga=1.233492502.943309258....

Torsten Jacobsen

Her er noget, du også kan gøre:

1) Acceptere at du selv må blive lidt fattigere (materielt set), således at den pt. ulige fordeling af velstand i verden kan gøres mere lige.

1.1) Undlad at investere i den nye Iphone elller det nye, smarte 4k-TV. De vil ikke gøre dig lykkeligere, men tværtimod sænke dig dybere ned i dit misbrug. Hold din næste ferie i Danmark (det er et vidunderligt land).

1.2) Overvej hvad der virkelig gør dig glad. Er du som de fleste mennesker, vil du efter kort tids refleksion indse, ar det ikke er materielle ting, men tværtimod den tid du tilbringer i fællesskaber. Det være sig din famile, dine venner, kammeraterne i sportsklubben eller på arbejdspladsen.

1.3) Erkend at døden er evigt nærværende. Forhåbentlig dør du mæt af dage, men der er en vis risiko for, at du ikke vågner op i morgen. Og hvis du gør, at du ikke er i live om en uge, en måned, et år. Erkend at du skal dø, og at du ikke ved hvornår. Lev dit liv i overensstemmelse med denne erkendelse.

1.4) Indse at du ikke er centrum i universet. At oplevelsen af at være centrum i universet er en biologisk dåbsgave, som du i kraft af dine åndsevner har muligheden for at sætte dig ud over. Ikke hele tiden, snarere tværtimod, men i det mindste i de virkeligt vigtige øjeblikke, hvor du f.eks. skal beslutte dig for hvilket parti du skal stemme på, eller hvilken holdning du skal indtage i livets svære situationer.

1.5) Søg hjælp hvis du ikke i tilstrækkelig grad kan mærke dig selv. Hvis du ikke kan mærke andre. Du er ikke fortabt, ikke underlig, ikke sær. Der er hjælp til rådighed, hvis blot du tør spørge.

1.6) Tilgiv andre mennesker. De er præcis lige så forvirrede, bange, og skræmte som du selv. De kan ikke alle mærke det. Nogle skjuler det bedre end andre. Men frygten er der, i os alle, den er naturlig. Og den bliver til tider udtrykt på særdeles uheldig eller frastødende vis.

1.7) Tilgiv dig selv. Du er blot endnu en manifestation af og i et univers, som du ikke har chancen for at begribe betydningen af, eller meningen med. I den forstand er du 'guds' barn, og som sådan kan du aldrig gå vild.

'I wish you way more than luck!'

Anne Koed Westergaard, John Andersen, Jeppe Linnet, Dan Johannesson, Lise Lotte Rahbek, Flemming Berger, Kim Vildnis, Anne Eriksen, Liliane Murray, Benta Victoria Gunnlögsson, Martin Madsen, Bodil Waldstrøm, Martin Ammentorp, Morten Pedersen, Christian Nymark, Benjamin Bach og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Claus E. Petersen

Hvis du gerne vil have anerkendelse, fra dig selv, for at hjælpe andre i nød, og ikke, som artikelskriveren, blot vil høste billige skulderklap på de sociale medier, så foreslår jeg at du tilbyder alt det som artikelskriveren nævner: kørsel, penge, sofa osv., til gadenarkomaner, hjemløse og andre underbemidlede, som ikke har ressourcer til at rejse flere tusinde kilometer og måske ikke engang er mentalt i stand til at sige tak for hjælpen.

Anne Koed Westergaard, Flemming Berger, Anne Eriksen og Morten Pedersen anbefalede denne kommentar
Claus E. Petersen

@Torsten Jacobsen

"1) Acceptere at du selv må blive lidt fattigere (materielt set), således at den pt. ulige fordeling af velstand i verden kan gøres mere lige."

Så når kontanthjælpsmodtagere, pensionister og andre på overførselsindkomster oplever at deres i forvejen begrænsede budget beskæres endnu mere, så skal de "accepetere at de slev må blive lidt fattigere" for at gøre verden mere lige?

Jeg har i øvrigt lagt mærke til at det aldrig er den selvfede egoistiske privilegerede klasse af akademikere der skal holde for når der skal skæres ned, for det er åbenbart utænkeligt at man kan save i lønnen til akademikere, og middelklassen kan ikke røres "af politiske årsager", men underklassen kan sagtens tåle lidt mere pisk og lidt mindre offentlig hjælp fordi at det øger både "incitament" og "arbejdsudbud".

Hans Aagaard, Flemming Berger, Anne Eriksen, Benta Victoria Gunnlögsson og Torsten Jacobsen anbefalede denne kommentar
Hans Hüttel, Lise Lotte Rahbek, Søren Christensen og Elisabeth Andersen anbefalede denne kommentar

Du kan også give en 50'er til YSD, der bekæmper fascismen i Syrien.
Men det er selvfølgelig ulovlig, jf. den kulturradikale lovgivning (der jo også forbød væbnet kamp mod fascismen i Spanien, og som forpligtede værnemageri herhjemme et par år senere). Og ved at støtte YSD, FSA og andre progressive, væbnede grupper i Syrien, der kæmper for frihed og mod fascisme og terror, så forebygger du også yderligere flygtningestrømme; og uden disse, kan de kulturradikale jo ikke sidde og spille hellige i deres ariske elfenbenstårne. Og hvad skulle de kulturradikale så gøre, når de ikke kan ligge i evig kamp med nationalchauvinisterne? (ikke at det gør noget; tværtimod er det nok meget godt, at Danmarks to mest reaktionære og elitære grupper holder hinanden beskæftiget i deres hellige kamp, så vi andre kan fokusere på reelle problemer. Men problemet er jo så, at de kulturradikale sidder på mediedækningen, og dikterer prioriteterne; bare se på Politiken)

Men som sagt, gi' en AK47 til de modige, kurdiske kvinder!
Mange af dem er helt ned til 16 år, hvor de vælger at forlade hjem, familie, venner og kæreste, for at bekæmpe den fascisme, som Vesten selv skabte ved at de-facto støtte Assad i årtier. Det er takket været dem, at IS ikke en dag står her, i vores baghave!

Guernica, Kobane - historien gentager sig jo...

Hvis jeg må koge Torsten Jacobsens indlæg ned, så tror jeg at han siger, at man må finde ud af, hvordan man kan være levende således at man er til ikke bare for sig selv, men også for andre.

Så er man lyslevende!

Michael Öberg, Flemming Berger, Anne Eriksen og Torsten Jacobsen anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Claus E. Petersen,

En væsentlig pointe. Men som jeg forstår verden, er det ikke de fattigste i samfundet, som skal holde for. Så vidt jeg er orienteret, rejser mennesker på overførselsindkomster kun sjældent på ferie udenfor Danmarks grænser, ligesom de formentlig ikke har råd til at investere i den nyeste generation af teknologiske vidundere (jvf. pkt 1.1).

MEN. Er det urimeligt at formode, at også visse fattige mennesker drømmer om smarte Iphones, eller et TV der viser billeder i en helt urimelig opløsning? Ferier i Thailand eller på andre guldkyster? Er fattige mennesker berøvet behov eller mulighed?

Derfor er mine velmente råd ikke møntet på en bestemt økonomisk klasse.

Claus E. Petersen

@Nanna Wulff M.

"man må finde ud af, hvordan man kan være levende"

fix det! og vend tilbage med et svar der løser problemer i den virkelige verden.

Claus E. Petersen

@Torsten Jacobsen

"..som jeg forstår verden, er det ikke de fattigste i samfundet, som skal holde for.."

Så er du enten ikke ret gammel, eller også kunne din forståelse af verden have gavn at at flytte hjemmefra et par år eller resten af livet.

Claus E. Petersen

@Benjamin Bach

"Der findes ikke et valg mellem at hjælpe enten A eller B, selvom du opstiller det som om."

Der findes alle og hele 3 valg. Du kan hjælpe A og få B's venner på nakken, du kan hjælpe B og få A's venner på nakken eller du kan kravle over i et hjørne af sandkassen og råbe "av! jeg kommer senere"

Claus E. Petersen

@Dennis Laursen

"Guernica, Kobane - historien gentager sig jo..."

Taiping, det indiske mytteri..

For en god ordens skyld så har jeg har aldrig mødt en blåhval, ej heller har mine børn, og hvis arten uddør den dag i morgen, tvivler jeg på at manglen på kontakt med arten vil traumatisere eller bare påvirke mine børnebørn eller deres efterkommere.

Denne tråd var beregnet til at vi kunne give hinanden tips til hvordan vi bedst hjælper, men det ser ud til at der er flere det ikke kan læse.
Hvad med at holde jer til formålet med tråden?

Bunden af samfundet bør ikke blive fattigere men det gør toppen og til dels også middelklassen, de er i forvejen så forkælede. Det handler om omfordeling, nationalt og globalt. Det er gennemsnittet af velstanden der skal sættes ned, og ikke blandt dem der i forvejen ikke har ret meget, men det har verdens politikere ikke fattet endnu, så det er dem man skal skælde ud på og ikke uskyldige flygtninge.

Vi kan også hjælpe ved at være anstændige medmennesker, og blot undlade al den hadesnak der også findes.

Anne Koed Westergaard, Hans Hüttel, John Andersen, Søren Christensen, Erik Feenstra og Elisabeth Andersen anbefalede denne kommentar

Claus E. Petersen,
Du skriver:

"fix det! og vend tilbage med et svar der løser problemer i den virkelige verden."

At være levende og villig til at være noget for andre, er i høj grad noget "der løser problemer i den virkelige verden."

Måske skulle vi også lytte lidt til andre, som også har gode råd, viden og erfaring fra området
- uanset deres politiske tilhørsforhold - her Naser Khader

http://blogs.bt.dk/verdenifoelgekhader/2015/09/11/flygtningenes-luksuspr...

Lise Lotte Rahbek

Off Topic tip:
Man bør som udgangspunkt udvise overbærenhed overfor kommentatorer, som skriver sorte kommenterer om natten. Det er der, tankerne er mærkest. .

Lise Lotte Rahbek

*mørkest, osse..

Jeg har tilbudt min kommune ar jeg gerne tager en familje, vi har en masse plads og har ca.90 kvm de kan låne.