Læsetid: 3 min.

Trekkontinent Europa

Fra ekstremtrek med solskoldningsgaranti til strabadserende vandring gennem sneklædte fjelde. Her er otte imponerende trekkingruter – fra Island i nord til Tyrkiet i syd
Fra ekstremtrek med solskoldningsgaranti til strabadserende vandring gennem sneklædte fjelde. Her er otte imponerende trekkingruter – fra Island i nord til Tyrkiet i syd   Af Christine Fangel Juhl

Johanne Sorgenfri/iBureauet

12. februar 2016

Nordiske kontraster

Island Fra stenede og golde bjerge til frodige dale, plettede med birketræer, løber den 55 km lange Laugavegur-trekrute. På trods af den relativt korte distance skal man regne med at bruge fire dage på at tilbagelægge ruten fra Landmannalaugar til Thorsmörk nord for vulkanen Eyjafjallajökull, for store dele af den strabadserende rute er også om sommeren dækket af sne, mens temperaturen i dalene kalder på bare arme. En kontrasternes tur gennem Islands fantastisk fremmedartede landskab.

Transnational trekking

Balkan I 2012 åbnede vandreruten The Peaks of Balkan i Europas tidligere så konfliktfyldte hjørne. Den cirkelformede rute slanger sig gennem det bjergfyldte grænseland mellem Albanien, Kosovo og Montenegro. Klatr over 2.300 meter høje tinder, og lad dig charmere af idyllisk isolerede landsbyer på rutens 192 km, hvor kultur og historie krydrer det naturskønne område. Strækningen fra Vusanje i Montenegro til Theth i Albanien leder f.eks. gennem en af sovjettidens forbudte zoner.

Rundt om kæmpen

Alperne Tour du Mont Blanc er det klassiske europæiske trek med Vesteuropas højeste bjergmassiv i centrum. Mont Blanc ligger som en kolossal kæmpe mellem Frankrig, Schweiz og Italien, og trekket fører da også vandreren gennem alle tre lande. Her mærker man alpestemningen, og det er svært ikke at blive betaget af både flora og fauna, der byder på blomster og bjerggeder. Ruten findes i varierende sværhedsgrader, så de fleste har mulighed for at opleve de smukke alper til fods.

Finsk vildnis

Finland I nationalparken Urho Kekkonen, der ligger i det nordlige Lapland langs grænsen til Rusland, kan den vandreglade begive sig ud på ture på alle niveauer. I området nord for polarcirklen kommer man ud i den rå natur og væk fra civilisationen. Tag på en meditativ vandring ud i sommerens lyse nætter under Laplands høje himmel, og giv plads til at lade tankerne drive frit. Takket være velholdte hytter og friskt, drikkeligt vand i vandløbene vil også luksustrekkeren med ro kunne nyde turen.

Ekstremt ø-trek

Korsika 15 dage og 180 km tværs over Korsika ad GR20-ruten vil være en prøvelse for selv den trænede vandrer. Især overmodige fritidstriatleter på jagt efter næste adrenalinkick skal ikke undervurdere terrænet, der kaldes for Europas hårdeste langdistancetrek. Ekstremt stejle stigninger over øens bjerge på noget, der knap kan beskrives som en sti, kræver respekt (og en smule dødsdrift) fra vandrerens side. Belønningen: Spektakulære og dramatiske udsigter. Hvis du altså tør kigge op.

Kvægdrivernes rute

Skotland Kryds de dramatiske Cairngorms-bjerge ad den stenede Lairig Ghru-sti, og nyd vuet til nogle af Skotlands højeste punkter, bl.a. Ben Macdui, som rejser sig 1.300 meter over havets overflade. Man vandrer godt 30 km ad stier, der til tider kan være temmelig rå, gennem land, der tidligere blev brugt til kvæg. Cairngorms flade plateau står i skarp kontrast til de mange dybe kløfter. Sæt minimum ni timer af til turen, eller tag en overnatning halvvejs, hvis det skal være mere afslappende.

Romerske spor

Tyrkiet The Lycian Way følger kysten fra byen Fethiye til charterdestinationen Antalya. Men med det blå Middelhav til den ene side og tørre bjerge til den anden glemmer man hurtigt alt om pool og all-inclusive, når man trasker ad gamle spor og veje, der i flere tilfælde kan tilskrives romerne. Vil man gå samtlige 500 km, skal man afsætte en lille måneds tid og holde sig væk fra sommermånederne, hvor skarp sol og svimlende temperaturer saboterer vandringen.

Nærkontakt med klippen

Italien Dolomitternes Via Ferrata tilbyder den bjerghungrende vandrer nærkontakt med Nordøstitaliens takkede klippetoppe. Direkte oversat betyder via ferrata ’jernvej’, et navn der dækker over de kabler og stiger, som italienske soldater udstyrede Dolomitterne med under Første Verdenskrig for at lette turen over de ufremkommelige bjerge. I dag giver kablerne selv uøvede klatrere mulighed for med sikkerhedsline og karabinhager at klatre rundt på bjergsiderne, der stadig har spor efter krigen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu