Læsetid: 1 min.

Vandreture i vildmarken

Det er en uskreven regel i trekking, at man ikke efterlader sig spor, men ellers er der ikke mange kulturelle normer for de lange fodrejser i naturen
Det er en uskreven regel i trekking, at man ikke efterlader sig spor, men ellers er der ikke mange kulturelle normer for de lange fodrejser i naturen  Af Jakob Jørgensen Vestergaard / illustrationer: Johanne Sorgenfri/iBureauet

Johanne Sorgenfri/iBureauet

12. februar 2016

Moderne vildmarksliv

At trekke er at tage på langvarige vandreture i vildmarken – helt derud, hvor naturen er så godt som uberørt. Det er ikke en sport, og der er ingen formelle regler; det er en måde at opleve jordens natur ved simpelthen at gå og gå og gå i den.

Ingen spor

Én af de få normer omkring trekking er, at man ikke efterlader sig spor. Som moderne vestligt begreb er ‘Leave No Trace’ ifølge Wikipedia 40 år gammelt og opstået som svar på turistificeringen af de amerikanske nationalparker, hvor uerfarne byboere ikke kunne finde ud af at opholde sig uden at svine.

Strabadserende rejse

Det sproglige udtryk ‘trekking’ kommer ifølge Den Store Danske fra det tyske og hollandske ‘trekken’, der oprindeligt betød længere strabadserende rejse. Det blev til ‘trekking’ på afrikaans, og efter indkorporeringen i engelsk har udtrykket spredt sig via den generelle sproglige anglificering.

Naturligt læ

De rigtigt hardcore trekkere foretrækker at overnatte med den læ, som naturen kan give. I stedet for medbragte telte fra civilisationen, bruger de landskabets materialer til i stedet at lave en bivuak – af væltede træstammer og løvrige grene, så søvnen kan nydes uden regn og blæst.

Eget tempo

Mennesket har altid vandret. Det er kun 5.000 år siden, at skien blev opfundet, 200 år siden, at cyklen blev opfundet og 140 år siden, at bilen blev opfundet. I resten af homo sapiens’ 500.000 årige historie har vi – udover på ryggen af dyr – bevæget os i vores eget tempo. Med fødderne.

Største modstander

Naturen er ikke kun den største oplevelse, men også den største modstander, når man trekker. Afhængigt af klimaet, skal trekkeren beskytte sig mod dehydrering, hedeslag og frost, og derfor er godt udstyr i form af kniv, kogegrej og soveposer afgørende for den enkeltes overlevelse.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu