Læsetid: 3 min.

’Nogle gange må man bryde loven for fremskridtets skyld’

Den verdenskendte netaktivist og whistleblower Edward Snowden var tirsdag virtuelt til stede på Roskilde Festival med en opfordring til de fremmødte om at gå op i de privatlivskrænkelser, som vi dagligt udsættes for – og til at bryde loven om nødvendigt
I bliver holdt øje med hele tiden, og I har ikke noget privatliv. Så klart var budskabet tirsdag eftermiddag på Roskilde Festival til den store folkeskare, som var mødt frem for at høre whistlebloweren Edward Snowden tale over et videolink fra sit eksil i Rusland.

Melissa Kühn Hjerrild

Redaktionen
29. juni 2016

»At være ligeglad med at beskytte sit privatliv, fordi man ikke har noget at skjule, er det samme som at sige, at man er ligeglad med ytringsfriheden, fordi man ikke har noget at sige.«

Ordene kommer fra Edward Snowden, som få minutter tidligere er tonet frem på storskærmen fra sit russiske eksil til stor jubel fra de flere hundrede fremmødte festivalgæster.

Han er på Roskilde, virtuelt i hvert fald, som en del af festivalens tema, som i år kredser om rettigheder. Og hvad har internetovervågning så at gøre med rettigheder, spørger den 33-årige whistleblower retorisk. Ikke så lidt, for ifølge Edward Snowden er retten til privatlivets fred faktisk fundamentet for alle vores øvrige menneskerettigheder:

»Vores ytringsfrihed er intet værd, hvis vi ikke har et sted, vi kan udøve den i fred for dem, vi ikke vil have skal lytte med. Og vores pressefrihed er intet værd, hvis ikke den frie presse kan lave deres journalistiske undersøgelser i fred,« forklarer han.

Og vi bliver sure, når vi konfronteres med krænkelser af vores privatliv. Det beviste Roskilde Festivalen, da de – i samarbejde med aktivistkunstnerne The Yes Men og Edward Snowden – på store skilte lancerede deres nye data policy, som betød, at festivalen i år ville indsamle og gemme alle telefonopkald og beskeder sendt og modtaget på festivalområdet, samt overvåge al internetaktivitet. Ikke nok med det: Under sloganet Sharing is caring forbeholder de sig retten til at dele oplysningerne med alle deres sponsorer og samarbejdspartnere.

Det blev hurtigt afsløret som en happening af den slags, som har gjort The Yes Men verdensberømte, men ikke før festivalen var blevet kastet ud i et regulært stormvejr på de sociale medier.

Vreden rejser ifølge Snowden spørgsmålet om, hvorfor vi bliver så oprørte, når vi konfronteres med krænkelser af vores privatliv, men ignorerer den omfattende overvågning, som vi udsættes for dagligt af både private firmaer og stater.

Og det er et dilemma, som vi bliver nødt til at løse, hvis vi skal komme krænkelserne af vores privatliv til livs.

»Vi bliver nødt til at gå op i det her, hvis vi skal gøre noget ved det her problem. Vi bliver nødt til at spørge os selv, hvad for en verden vi gerne vil leve i, og hvad for en verden vi gerne vil give videre til vores børn. For ellers kommer det til at blive en verden, der hele tiden bliver en lille smule mindre fri og en lille smule mindre sikker. Måske kommer det til at ske alligevel, men vi burde i det mindste blive spurgt‚« argumenterer netaktivisten til stor begejstring for de fremmødte.

Bryd loven

Muligvis bliver det vanskeligt at få politikerne til at lytte, for tilhængerne af overvågning har et stærkt kort på hånden: vores sikkerhed, forklarer Snowden.

Det er godt nok ikke sandt, at overvågningen beskytter os, fortæller han. I virkeligheden er den massive overvågning snarere skadelig for vores sikkerhed, fordi den gør det vanskeligere for myndighederne at få øje på de mennesker, der rent faktisk er farlige.

»Hvis man vil vide alting, forstår man ingenting,« som Snowden formulerer det. Men argumentet er stadig overraskende svært at kæmpe imod, fordi ingen politikere har lyst til at kunne beskyldes for at være ligeglade med sine borgeres sikkerhed. Det gør, at eventuelle politiske protester ofte ikke kommer ordentligt ud over rampen. Og det gør, at det kan blive nødvendigt med folkelig modstand: »Dagen efter Martin Luther Kings berømte I have a dream-tale puttede FBI ham øverst på listen over samfundsskadelige elementer. Og de havde ret, for sådan er al social forandring. Også den, der er til det bedre. Love er lavet for at beskytte den sociale orden, og det er for det meste en god ting. Men indimellem må man bryde loven for at lave positive forandringer,« siger Edward Snowden fra sit russiske gennemsted – også selv om det kan have store personlige konsekvenser.

Snowden er ellers ikke meget for at tale om sit personlige offer, som gør, at han risikerer at blive puttet i fængsel for spionage på livstid, hvis han nogensinde sætter sine fødder i USA igen, men han bliver alligevel synligt berørt, da kameraet i slutningen blev drejet rundt, så han kan kigge ud over det menneskehav, som er samlet for at lytte til ham.

»Næste gang besøger jeg jer personligt,« slutter han til store klapsalver: »Jeg skal bare have et pas først,« siger han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bo Kristensen

Den russiske spion Edward Snowdon, som er under beskyttelse af KGB officeren Vladimir Putin, som er præsident for et mafiastyre som massivt overvåger egne borgere, har dræbt ubelejlige modstandere hjemme og i udlandet, invaderet nabolande, truet Sverige o.a., erklæret alle NGO´er for agenter - fortsæt selv rækken - bliver hyldet på Roskilde Festival. Man må godt nok kede sig når en festival synes den er nødt til at bruge forbrydere til at stå for underjholdningen!

Jakob Nissen

Bo Kristensen: Den holder ingen steder. Ja, Putins Rusland er en forbryderstat, men fordi Edward Snowden skjuler sig i Rusland, er han ikke medansvarlig for Putins forbrydelser. Der er intet grundlag for at tro, at Snowden har delt fortrolig information med den russiske efterretningstjeneste. Tværtimod ved vi, at han ikke selv bragte information til Rusland, men overlod det hele til upartiske journalister. Desuden ville den amerikanske stat have anklaget ham for at dele information med russerne hvis de mente, at han havde gjort det.
Snowden var amerikansk spion, ikke russisk, og så er den ikke længere.
Efter min mening er Snowden den største helt i min livstid.

Liliane Murray, Klaus Lundahl Engelholt, uffe hellum, Svend Erik Sokkelund, Carsten Wienholtz, Karsten Aaen, Hans Larsen, John Andersen og Dina Helbo anbefalede denne kommentar
Johnny Christiansen

Snowden _skjuler_ sig ikke i Rusland.

For Snowden _er_ sikkerhed en by i Rusland, og det siger en hel del om den verden vi lever i :-/

Liliane Murray, Klaus Lundahl Engelholt, Holger Madsen, uffe hellum, Britt Kristensen, John Andersen og Dina Helbo anbefalede denne kommentar

Ironien lyser ud af det faktum at en plakat hvorpå der står at festival pladsen bliver overvåget, udløste en shitstorm på Facebook, der når den bruges pr telefon, overvåger alt hvad man foretager sig, jeg nævner her et par ting : telefonbog, billeder, sms'er, opkald, GPS lokation, for ikke at glemme browser historik.... Og appen skal selvfølgelig også have ret til at bruge og eventuelt ændre indehold på telefonen.

Poul Sørensen

Jeg går ind for video overvågning af gader og stræder, men jeg er helt med på, at der skal være et lov system på plads, så den enkelte person ikke mister sin ret til privatliv og det samme bør gælde for internettet.

Karsten Aaen

Ja - og netop derfor har EU-parlamentet, sammen med EU-kommissionen, netop vedtaget verdens velnok skrappeste lov om digitale medier, herunder også retten til at blive glemt!, at man har ret til egne data på f.eks. Instagram, Twitter og Facebook, samt at man har ret til at få at vide, hvad ens data bliver brugt til.

Det er en sandhed med modifikationer Karsten Aaen. Man er kun "glemt" når man bliver søgt på fra en IP adresse i EU. Og det tager i gennemsnit 4 uger fra man beder om at få sin Facebook profil lukket, til det er "væk". Det er bestemt ikke noget der behøver at tage mere end et døgn, hvis ikke det var fordi dataen skulle fordeles på en eller anden vis.

Men vi kan da godt blive enige om at det er et skridt i den rigtige retning.

Liliane Murray, Sup Aya Laya og Stig Bøg anbefalede denne kommentar
Bo Kristensen

Jakob Nissen. Når man udleverer fortrolige oplysninger der kan gavne Rusland, når man bor i- og bliver aflønnet af den russiske stat, når man får betaling for at lave propaganda for Rusland med henblik på at borgere i et andet land skal bryde loven - så er man Russisk Spion (eller agent om du vil) - så simpelt er det!

Flemming Høgstoft

Bo Kristensen - hvor har du fra, at Edward Snowden har udleveret oplysninger, der kan gavne Rusland? Og at han er på den russiske stats lønningsliste og får penge for 'propaganda'?
Har du nogen kilde..?
Jeg springer let og elegant hen over den der med, at han bor i Rusland, og at han dermed er spion, for den er selvsagt for komisk.
Så den behøver du ikke lede efter 'dokumentation' for ;)
God dag!

Liliane Murray, Sup Aya Laya og Holger Madsen anbefalede denne kommentar