Læsetid: 3 min.

En monsteruge

Pokemon Go-spillet er globalt set den mest brugte app på iPhones, men spillet har også medført en lang række kontroverser i den forgangne uge
Redaktionen
23. juli 2016

Computerspillet Pokemon Go har indtaget det meste af kloden. Umiddelbart bare en ny spildille, men i nyhedsstrømmen dukker der historier op, der handler om liv og død. Som en bruger på forummet Reddit skrev, efter at der blev opdaget et såkaldt poke-stop i den demilitariserede zone mellem Syd- og Nordkorea: »Det er sådan her Tredje Verdenskrig starter.« Pokemon Go er endnu ikke tilgængeligt i Sydkorea, så indbyggerne har valfartet nordpå, fordi der er dukket Pokemons op i det koreanske ingenmandsland. »Jeg tog mine børn med hertil, så de kunne lære om splittelsen af landet,« fortæller Lee Jae-hyeong til The Wall Street Journal, »men de er kun fokuseret på at fange Pokemons.«

Strategien for Niantec, udvikleren bag Pokemon Go, er at introducere spillet land for land. Onsdag blev den planlagte lancering i Pokemons hjemland Japan udskudt. Det fik aktien hos Nintendo, Pokemons skabere, til at falde, efter aktien ellers har fordoblet sin værdi siden lanceringen 6. juli.

Ifølge det norske dagblad, Dagens Næringsliv, har den norske oliefond alene tjent en milliard norske kroner på sine Nintendo-aktier. På Ebay er der derudover opstået et marked for Pokemon Go-profiler, der sælges for op til 7.300 pund, skriver The Telegraph. The Guardian fortæller om en mand fra New Zealand, der havde sagt sit job op, for at hellige sig Pokemon-jagten på fuldtid.

Nedtur

Alle er dog ikke med på legen. Pokemon Go er ikke tilgængeligt i Kina, og det bliver det måske aldrig. Frygten i Kina er, ifølge Reuters, at Japan og USA, hvor firmaerne bag Pokemon Go kommer fra, vil placere Pokemons overalt i Kina og derefter holde øje med, hvilke der ikke fanges, hvorefter de kan deducere, at der må ligge hemmelige militære anlæg. »Når så en krig bryder ud, kan Japan og USA styre deres guidede missiler mod de anlæg, og Kina vil være ødelagt på grund af invasionen fra et japansk og amerikansk spil,« skrev en bruger i et opslag på det sociale medie Weibo.

Egypterne kan heller ikke få adgang til Pokemon Go endnu, men en islamisk lærd advarer på forhånd mod spillet.

»[Spillet] influerer sindet og skader spilleren eller omgivelserne, uden man er klar over det,« fortalte den lærde, Abbas Shouman, til mediet DPA. I et facebookopslag sammenligner han spillet med alkohol på grund af dets afhængighedsskabende natur. I forvejen døjer det egyptiske militær med samme frygt som kinesiske netbrugere. Også flere russere frygter, at Pokemon vil afsløre landets militære infrastruktur via ufangede Pokemons, skriver Al-Jazeera.

I Saudi-Arabien har Pokemon været forbudt, siden det kom som spillekort i 90’erne »på grund af kortenes afbildning af kristne kors, frimureriske trekanter og japanske shintoisme-symboler, som er baseret på troen om, at der eksisterer mere end én gud«, skriver Al Jazeera. Landets religiøse leder har genudstedt en fatwa mod Pokemon.

Sikkerhed

I Vesten er der også udstukket talrige advarsler mod spillet.

I Bosnien har myndighederne opfordret spillere til at undgå områder med landminer, der ikke er blevet gravet op efter Balkan-krigen. Omkring 2,3 procent af Yugoslavien menes at være dækket med landminer og andre eksplosiver, skriver The Guardian.

Holocaust-museet i Polen har frabedt sig, at Pokemon Go-spillere bruger appen på området, da »det er respektløst over for nazisternes ofre«.

I Frankrig diskuteres det, hvordan de sommetider spontane gruppejagter efter en sjælden Pokemon ville spille sammen med landets undtagelsestilstand.

I USA rapporteres det, at to brugere af spillet kom slemt til skade, da de faldt ud over en klippe i jagtens hede.

Og så florerer der en video fra politiet i Baltimore, USA, hvor en mand kører ind i en parkeret politibil, fordi han jagter Pokemons, mens han kører bil.

Danmark er også ramt af Pokemon Go, hvor en bruger af spillet blandt andet har fundet et lig i Odense.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her