Læsetid: 2 min.

Den saudiske forbindelse

Præsident Obama har offentliggjort 28 længe ventede sider, der omhandler saudisk involvering i udførelsen af terrorangrebet 11. september 2001
Næsten 15 år efter angrebet på blandt andet World Trade Center i New York har den amerikanske præsident udgivet del af rapport om saudisk involvering i terrorangrebene.

William Kratzke

Redaktionen
23. juli 2016

28 sider om Saudi-Arabiens rolle i 11. september er blevet offentliggjort. De 28 sider var en del af en 838 sider lang rapport om terrorangrebet, der blev offentliggjort i 2002. Men denne del af rapporten har hidtil været hemmeligholdt på grund af nationale sikkerhedshensyn. Over de sidste 15 år er der blevet lagt et større og større pres for at offentliggøre dokumenterne. Søndag kom de så i ly af et terrorangreb i Nice og et kupforsøg i Tyrkiet.

Papirerne omhandler primært saudiernes finansiering af de 15 saudiske terrorister, der var ombord på flyene den 11. september 2001. Flere af terroristerne havde kontakt med personer, der ifølge FBI menes at have haft forbindelser til de saudiske efterretningstjenester.

Størstedelen af de 28 sider handler om finansiering af terroristerne via mere eller mindre konkrete forbindelser til regeringen i Riyadh – blandt andet Al-Bayoumi, en formodet agent, der var i tæt kontakt med to af flykaprerne samtidig med, at han modtog store penge fra det saudiske finansministerium. En anden mand, Osama Bassnan, skulle efter 11. september have fortalt FBI’s informanter, at han spillede en stor rolle i planlægningen af terrorangrebet.

Bassnan modtog regelmæssigt store beløb fra konen til Bandar bin Sultan, som var Saudi-Arabiens ambassadør til USA fra 1983 til 2005 – en enkelt gang også direkte fra Sultans egne konti. Bassnan var genbo til to af flykaprene.

Afsløring?

På trods af det ovenstående og flere andre forbindelser, står der i de offentliggjorte sider, at »der ingen konkrete beviser er fundet for, at den saudiske regering som institution eller på øverste ledelsesniveau skulle have sponseret Al-Qaeda.«

Det er da også svært at få øje på en rygende pistol i de 28 sider. The Guardian vurderer, at der ikke er meget nyt, og at det mest interessante ligger i det, der på forhånd var offentliggjort.

Blandt andet at Saudi-Arabien ikke var interesseret i at udlevere Osama Bin Laden til amerikanerne, efter Al-Qaeda havde gennemført et angreb på den amerikanske ambassader i Østafrika. Saudi-Arabiens ambassade i Washington har i en pressemeddelelse budt offentliggørelsen velkommen som en frifindelse af deres involvering.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her