Interview
Læsetid: 4 min.

'Det skal jo se nordisk ud helt ned til de mindste detaljer'

Illustrator og forfatter Palle Schmidt tegner krimitegneserier for voksne, og for ham har film- og tegneserieproduktion flere fællestræk
Redaktionen
17. marts 2017
Illustrator og forfatter Palle Schmidt tegner krimitegneserier for voksne, og for ham har film- og tegneserieproduktion flere fællestræk

Palle Schmidt

»Jeg joker tit med, at jeg er den eneste i Danmark, der laver krimitegneserier,« siger Palle Schmidt, da han viser rundt i sin tegnestue på Nørrebro.

Palle Schmidt er autodidakt illustrator og forfatter, for det der med at gå i skole var efter eget udsagn aldrig hans gebet. Da han i midten 1990’erne var til en tegneseriemesse i Ballerup og opdagede, at tegnekunst kunne være mere end blot en hobby, var det med egne ord, som om en atombombe sprang inde i hovedet på ham.

Men da han et par år efter udkom med sin første tegneserie, lukkede tegneserieforlagene og –magasinerne på stribe. Da han senere fik »nosset« sig sammen til at skrive den krimi, han altid havde drømt om, druknede forlagene i krimier. Men så var det jo heldigt, at han stadig kunne tegne, som han siger.

I dag er han aktuel med sin tredje krimitegneserie eller ’graphic novel’ Den sidste gode mand lavet i samarbejde med krimimakkerparret A.J. Kazinski på forlæg af deres bestsellerdebut af samme navn. Og nu venter Palle Schmidt på, at de danske krimielskere får øjnene op for ’graphic crime noir’, der i hans verden har flere ligheder med film.

Fra instruktør til lyssætter

»Jeg er meget mere inspireret af film end af andre tegneserier, når jeg tegner,« fortæller Palle Schmidt, da vi endelig har fået sat os til rette imellem virvaret af de skitser og originaltegninger, der pryder vægge og gulv i hans tegnestue.

»For mig at se er film og tegneserier ret meget det samme, måske lige med undtagelse af at tegnerserier ikke koster noget at lave. Eller det vil sige, det koster min tid. Men bortset fra det, så skal man ikke have et kæmpe crew i spil, for at få det til at lykkes. Når jeg tegner, fungerer jeg jo på en måde både som instruktør, caster, lyssætter, set-designer og klipper på en og samme gang.«

Derfor var det også en gylden mulighed at få lov at fusionere kreative kræfter, da et samarbejde med manuskriptforfatteren Jacob Weinreich og filminstruktøren Anders Klarlund Rønnow – mændene bag pseudonymet A.J. Kazinski – kom på tale.

»Jeg har været kæmpe fan af Anders Klarlund Rønnow, siden jeg så hans første film, Den attende, i biografen. Så da jeg endelig tog mig mod til at spørge, om de ikke ville medvirke i en podcast for nogle år siden, forærede jeg dem ved samme lejlighed min graphic novel Stiletto. Da vi endelig fandt tid til at mødes igen, havde de på baggrund af den og Thomas Alsop – en anden tegneserie, jeg har lavet – fået den idé, at vi måske burde lave noget sammen,« fortæller Palle Schmidt om optakten, der udmundede i tegneserieudgaven af Den sidste gode mand.

Helt konkret bestod Palle Schmidts arbejde i fællesskab med A.J. Kazinski i at bryde bogforlægget til tegneserien ned til sin inderste essens for så at starte forfra, finde og fortolke det visuelle og poetiske udtryk, som bogen implicit besidder.

»Jeg har jo forhåbentlig skabt nogle fede billeder til den her tegneserie, men ud fra noget, som selvfølgelig var der i forvejen. Men det er samtidig også ud fra den vision og de billeder, som jeg dannede inde i hovedet, da jeg læste A.J. Kazinskis bog. For eksempel er der en masse mytologiske og bibelske referencer i romanen, som jeg visuelt har forsøgt at inkorporere på forskellig vis. Og så er det jo ikke for sjov, at jeg i timevis har siddet og tegnet sne. Det skal jo se nordisk ud helt ned til de mindste detaljer,« forklarer han og tilføjer: »Det skal ligne Svinkløv Badehotel, og det skal ligne en parkacoat med pelskant.«

Udvalgte publikationer

Graphic novels

  • ’Stiletto’ (2013)
  • ’Blodets konkubine’ (2008)

Tegneserier

  • ’Thomas Alsop’ (2014)
  • ’Skyggen af bevis’ (2005)
  • ’De lange næsers nat’ (1999)

Ud med fordommene

Med det samarbejde har Palle Schmidt samtidig kunne øjne chancen for at komme nogle af de fordomme, som tegneseriegenren er omgærdet af til livs.

»Jeg kan godt forstå, at man kan have fordomme om tegneserier som voksen, hvis man forbinder tegneserier med Gammelpot og Garfield, og samtidig understreger ordet serier jo hele det her kontinuitetshelvede, som tegneserier kan være. Det gør måske, at folk på forhånd tænker, at det orker de i hvert fald ikke at give sig i kast med,« siger han.

Og her er det så, at tegneserieafarten graphic novels med deres afsluttede handlinger og ofte meget alvorlige emner burde kunne få de fleste skeptikere med på vognen.

»Hvis du læser Den sidste gode mand eller en anden graphic novel, så får du ligesom i en film eller i en roman en begyndelse, en midte og en afslutning, Du behøver ikke at have læst noget før, og du behøver heller ikke at læse noget efter. Det kan jeg i hvert fald selv godt lide«.

– Men hvad nu hvis, man slet ikke bryder sig om tegneserier?

»Tegneserier er et medie som alt andet. Det er sgu da noget underligt noget at sige, at man ikke kan lide tegneserier. Det svarer jo lidt til at sige, at man ikke ser film. I filmverdenen er der jo også milelangt fra Susanne Bier til Martin Scorsese eller fra Far til fire til Kieslowski.«

»Men jeg kan jo håbe på, at det her samarbejde gør, at de, som ikke vidste, at de godt kunne lide tegneserier, får øjnene op for genren, fordi de kender historien om Den sidste gode mand i forvejen.«

’Den sidste gode mand’ udkommer den 30. marts på Politikens Forlag.

Krimi 2017

En tidligere skøjteprinsesse og punkdronning springer ud som krimiforfatter, en forbrydelse mod krimigenren forsøges opklaret, en fransk stjerneforfatter lægger sig selv og sine romaner på psykoanalysens briks.

Det og meget mere i årets krimitillæg, der udkommer op til Krimimessen i Horsens 1.-2. april, 2017.

Andre artikler i dette tillæg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her