Læsetid: 4 min.

’Med 18 decimalers præcision kan man faktisk måle, at tiden går anderledes nede ved vores fødder end oppe ved vores hoved’

I kælderen under Niels Bohr-instituttet har Bjarke Takashi Røjle Christensen bygget en kompliceret laseropstilling, der kan gøre verdens mest præcise ure endnu bedre. Det kan bane vejen for ny teknologisk udvikling og en omskrivning af fysikbøgerne
Ph.d. Cup-finalist Bjarke Takashi Røjle Christensen forsker i tid og atomure.

Ph.d. Cup-finalist Bjarke Takashi Røjle Christensen forsker i tid og atomure.

Thomas Nielsen

21. april 2017

I en blå kugle bliver 500 millioner strontiumatomer fanget af seks lasertråer og kølet ned til temperaturer tæt på det absolutte nulpunkt. I vakuumkammeret bliver det på den måde muligt at undersøge dem og deres særlige stabile egenskaber, og det er lige præcis det, Bjarke Takashi Røjle Christensen har gjort i sit ph.d.-projekt.

Med strontiumatomerne er det lykkedes at udvikle en metode, der kan gøre atomure endnu mere præcise. For i dag kæmper verdens forskere nemlig med at lave atomure med en større præcision end 18 decimaler.

»Et af problemerne er, at laseren, som udgør pendulet i uret, står og ryster. Man er kommet rigtig langt med at gøre den stabil ved at køle den ned, placere den under lavt tryk og kontrollere støj og isolation. Men vi står med det fundamentale problem, at atomerne vibrerer, fordi de har en temperatur, og det giver en upræcision, som det kan føles helt umuligt at komme uden om,« som Bjarke Takashi Røjle Christensen forklarer det.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu