Læsetid: 5 min.

Derfor hader tyrkerne akademikere

Der er en lang antiintellektuel tradition i Tyrkiet, som historisk knytter an til både magtens frygt for ubelejlig kritik og de veluddannedes foragt for folket
Der er en lang antiintellektuel tradition i Tyrkiet, som historisk knytter an til både magtens frygt for ubelejlig kritik og de veluddannedes foragt for folket

Mia Mottelson

21. april 2017

ISTANBUL – Da Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdoğans nære ven og politiske kampagneleder, Erol Olcok, og hans teenagesøn, Muhammed Tayyip Olcok, blev jordfæstet fra en moské i Istanbul – begge blev dræbt i kampe under det mislykkede militærkup 15. juli sidste år – anråbte den imam, der ledte bønnen, Allah om ’at beskytte folket mod de veluddannedes ondskab’.

En særpræget henvendelse til de højere magter, men konkret henviste imamen formentlig til de kupmagere, der allerede da var udpeget som medlemmer af sufi-prædikanten Fethullah Gülens netværk. Og Gülens første tre påbud til sine tilhængere er ’uddannelse, uddannelse og uddannelse’.

Men at imam-metaforen har bredere resonans i den tyrkiske offentlighed, hænger sammen med en udbredt skepsis over for akademikere i det, vi kan kalde ’tyrkisk almue’, hovedstolen i Erdoğans politiske kapital, som han også selv kommer fra.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Runa Lystlund

R skriver ikke SL
Hold folket uoplyst og du vil få evig magt. Folkets uvidenhed er Erdogans vej til evig magt. Derfor fængsler Erdogan genstridige akademikere, journalister, dommere, kunstnere, lærere og mange flere. De skulle nødigt nå at oplyse folket.

Eller få nogen til at indpode dem en effektiv hypnotisk sværmintelligens, så voksne mennesker velvilligt på kommando indtil fem gange i døgnet krabber rundt på gulvet i ensrettede rader og rækker, lirer udenadslære af og laver underlige fagter - så bliver der næppe tid til at tænke på meget andet ... ;-)

PS: Ser tilfældigvis, at Pjoskeren nu har indført en nu rubrik på sitet - Anbefalet til dig - stop dette belærende overgreb øjeblikkeligt ellers er det sket ...