Læsetid: 3 min.

Maja har fundet en metode, der kan revolutionere behandlingen af skrumpelever

Med hidtil uset nøjagtighed og inspiration fra franske ostehandlere bruger Maja Thiele ultralyd til at opdage skrumpelever hos folk, der drikker for meget. Det kan redde tusinder af danskere, der i dag diagnosticeres med den dødelige sygdom alt for sent – og her taler vi ikke kun om drankeren nede på bænken
Ph.d. Cup-finalist Maja Thiele forsker i alkoholskader i leveren.

Ph.d. Cup-finalist Maja Thiele forsker i alkoholskader i leveren.

Thomas Nielsen

21. april 2017

Så sad hun dér i konsultationsrummet: En kvinde i 50’erne, gul i huden og med pindetynde arme og en udspilet mave, som var hun gravid i tiende måned. Læge Maja Thiele vidste med det samme, at der ikke var meget at stille op. Alligevel stillede hun de obligatoriske spørgsmål: Hvor meget drak hun? Havde hun mon holdt sig til Sundhedsstyrelsens retningslinjer?

»Jeg har bare drukket så meget, som vi nu drikker i Charlottenlund,« svarede fruen, der på det tidspunkt formentlig havde haft skrumpelever i ti år uden at vide det.

»Hun var ikke alkoholiker. Hun var som så mange andre bare glad for lidt hvidvin til frokosten, nogle drinks med veninderne, måske en lille flaske rødvin med sin mand om aftenen, og samlet set er det bare løbet op,« fortæller Maja Thiele, der er ph.d. og lektor i leversygdomme og oplever, at alt for mange patienter med skrumpelever diagnosticeres for sent.

Så sent, at kun halvdelen er i live tre år efter deres diagnose. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu