Læsetid: 6 min.

På Jordens Dag går videnskabsfolk på barrikaderne

Idéen blev undfanget af nogle unge amerikanske forskere i februar og giver sig nu udslag i over 500 forskermarcher verden over. I USA er både grundforskning og anvendt forskning truet af præsident Trumps sparekniv, men der er også udbredt frygt i videnskabsmiljøet for, at befolkningens tillid til forskningens nytteværdi skal dale yderligere
Idéen blev undfanget af nogle unge amerikanske forskere i februar og giver sig nu udslag i over 500 forskermarcher verden over. I USA er både grundforskning og anvendt forskning truet af præsident Trumps sparekniv, men der er også udbredt frygt i videnskabsmiljøet for, at befolkningens tillid til forskningens nytteværdi skal dale yderligere

Jessica Rinaldi

21. april 2017

BOSTON – I midten af marts offentliggjorde Det Hvide Hus en skitse til næste års finanslovsforslag med den løfterige titel: ”America First: A Budget Blueprint to Make America Great Again.”

Planen sendte chokbølger gennem forskningsinstitutter og offentlige og private universiteter i USA.

Videnskabsverdenen var på forhånd klar over, at præsident Donald Trump og de af hans rådgivere, der kommer fra det Republikanske partis libertære og erhvervsvenlige fløje, er fjendtligt stemt over for især klimaforskning.

I dele af partiet er det også en udbredt indstilling, at investering i grundforskning skal give et synligt økonomisk afkast. Ellers må det private erhvervsliv træde til med egne midler. Trump og hans tilhængeres åbenlyse foragt for videnskabeligt beviste kendsgerninger – deres opfattelse, at alle fakta kan tolkes og perspektiveres – var også velkendt i det videnskabelige miljø.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu