Læsetid: 1 min.

Bliv klog på Frankrig: Hvem er Macron, optur over venstrefløjen, Le Pen slikker sine sår og franske filmanbefalinger

Bliv klog på Frankrig: Hvem er Macron, optur over venstrefløjen, Le Pen slikker sine sår og franske filmanbefalinger

Mia Mottelson

Redaktionen
12. maj 2017

I denne uge tager podcasten til Frankrig for at analysere ugens store begivenhed: det franske præsidentvalg. Med Emmanuel Macrons valgsejr er den højrepopulistiske bølge stoppet indtil videre, men hvad er hans projekt? Er han rød, blå eller magenta-farvet?

Chefredaktør Rune Lykkeberg er i studiet for at kaste lys over, om Macron er en neoliberal i fancy, ny indpakning, som vil tilpasse Frankrig bedre til den globaliserede kapitalisme. Eller om han er en ægte, bredt mobiliserende fornyer.

Vi er også igennem til journalist Rune Wolfhagen, der gør os klogere på et Front National, der slikker sine sår. Kan partiet genrejse sig selv som magtfaktor efter Marine Le Pens uventet store nederlag?

Og så leverer filmkritiker Christian Monggaard en forrygende kulturanbefaling af tidens franske film. De giver nemlig en eminent indsigt i de sociale og kulturelle splittelser, der plager Frankrig i dag.

Hele det franske valg er ugens optur, men inde i den større optur gemmer der sig en mindre optur. Det var nemlig den franske venstrefløj og ikke skuffede François Fillon-vælgere, der mobiliserede mod højrepopulismen. 

Bliv hængende og hør mere, inden Mireille Mathieu lukker ballet med Marseillaisen.

PS: Har du brug for hjælp til at lytte til podcasts på din telefon, så læs afsnittet "Hjælp" på information.dk/podcast.

Serie

Europas skæbnevalg

Efter Brexit og Donald Trumps sejr i USA skulle den højrepopulistiske bevægelse stå sin prøve i Europa.

I Holland fik den islamkritiske Geert Wilders’ Frihedsparti ikke den tilslutning, som meningsmålingerne havde spået, men det lykkedes at trække regeringspartiet VVP langt mod højre.

Heller ikke i Frankrig løb højrenationalismen med sejren. Her endte den unge, fremadstormende Emmanuel Macron og hans nye bevægelse, En Marche, med at slå Marine Le Pen med 66,9 procent af stemmerne.

Endelig har briterne nægtet Theresa May det stærke mandat, hun søgte til at føre Brexit ud i livet. I stedet blev det til en udradering af de EU-skeptiske nationalister i UKIP og et overraskende comeback til Labour og dets leder, Jeremy Corbyn.

24. september når vi til Tyskland, hvor kansler Angela Merkels vigtigste udfordrer bliver socialdemokraten – og den tidligere Europaparlaments-formand – Martin Schulz. Det indvandrerkritiske Alternative für Deutschland er derimod allerede på retur i meningsmålingerne.

Seneste artikler

 • De hollandske diger ryster stadig

  11. oktober 2017
  Intet under at der ifølge hollandske medier allerede er murren i de fire regeringspartier, før samarbejdet overhovedet har lanceret dets politik over for de hollandske vælgere
 • Idehistoriker: Socialdemokraterne vinder ikke ved ’at løbe efter højrepopulisterne’

  30. september 2017
  De tyske socialdemokrater i SPD har udvist ’taberadfærd’ og forsømt muligheden for at træde i karakter ved tidligt at bryde med kansler Merkel og udnytte det faktiske venstrefløjsflertal i Forbundsdagen, siger Jan-Werner Müller. Spørgsmålet er, om partiet har kraft til at formulere en ny vision og politik, der kan danne modvægt til den højreradikale strømning og til CDU
 • Vi overlevede Europas skæbnevalg! Og vi har lært, at vi skal tale til håbet

  30. september 2017
  Populisterne stod for døren i Holland, Frankrig og Tyskland, og 2017 blev udråbt som ’Europas skæbnevalg’. Ingen af stederne er de kommet til magten: Er problemerne løst, er populisterne væk, og er vi blevet klogere på, hvordan vi bekæmper dem? Til de to første spørgsmål kan vi rimeligt klart svare nej. Og til det tredje: måske ...
Podcast

Radio Information

Radio Information giver dig det bedste og vigtigste fra ugen, når skribenterne bag artiklerne er i studiet. Chefredaktør Rune Lykkeberg får hver uge en optur over en af de store linjer i vores samfund. Og så kigger kulturskribenterne jævnligt forbi og giver dig ugens kulturanbefaling. Anna von Sperling er vært.

Seneste podcasts

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her