Kommentar
Læsetid: 1 min.

Nyt nænsomt museumsbyggeri

Netop nu skyder nye udstillingsbygninger op i Jylland udført af stjernearkitekter med respekt for omgivelserne
Vadehavscentret ved Ribe er tegnet af arkitekt Dorthe Mandrup.

Vadehavscentret ved Ribe er tegnet af arkitekt Dorthe Mandrup.

iBureauet
13. maj 2017

Verdensnaturarv

RIBE: Midt i det flade marskland længst mod vest rejser en ny bygning sig af jorden. Fuldstændig beklædt med tagrør på facade, tag og undertag smelter det nye besøgscenter i Nationalpark Vadehavet skånsomt sammen med den omgivende natur.

Centeret, der åbnede i februar, er tegnet af arkitekt Dorthe Mandrup og byder på en 1.000 kvadratmeter udstilling om trækfuglene i det Vadehav, der siden 2014 har været bevaringsværdig natur på UNESCO’s verdensarvsliste.

vadehavscentret.dk

Hvad tyskerne forlod

BLÅVAND: 70 kilometer længere mod nord ligger de grå efterladenskaber af Tirpitz-stillingen midt i de bakkede strandklitter.

Betonbunkeren blev opført af den tyske besættelsesmagt i 1944 som en del af Atlantvolden og er netop nu i gang med at blive omdannet til et stort nyt udstillingssted om Anden Verdenskrig af stjernearkitekterne i BIG, der af hensyn til naturen har valgt at grave udstillingsrummene delvist ned i klitterne på en ganske original måde. Åbner til sommer.

vardemuseerne.dk/museum/tirpitz

Under jorden

AARHUS: På Jyllands østkyst i 8000 C bygger Den Gamle By også under jorden af hensyn til omgivelserne, særligt naboen Botanisk Have.

Under museets kvarter fra 1974 er netop åbnet en ny permanent udstilling, der over 800 kvadratmeter udfolder byens og landets udvikling fra vikingetiden til i dag.

I de mørke rum gemmer sig vikingehuse i fuld størrelse, modeller af kalkmalede kirkehvælv fra Middelalderen og et damplokomotiv fra 1800-tallets eksplosive industrialisering – der var alt andet end nænsom overfor naturen.

dengamleby.dk/aarhus-fortaeller

iVERDEN maj 2017

Tema om det katolske versus det protestantiske Tyskland i anledning af 500 året for Martin Luthers reformistiske teser i Wittenberg.

Læs også om de religiøse mindretal i Berlin og ny tysk litteratur.

Kom med på vandringer i det danske forårslandskab og en sejltur til Karibien.

Andre artikler i dette tillæg

 • Religiøse ansigter i nye folder

  13. maj 2017
  Katolske og protestantiske kirker bygger fælles huse, og moskeer og synagoger skyder op over hele landet. Gamle religiøse brudflader er ved at blive udvisket, mens indvandring af jøder og muslimer sætter sit præg på landet. Tag med på en religiøs rundrejse i et Tyskland under forandring
 • Hindu blandt ateister

  13. maj 2017
  Berlin er et af de mindst religiøse steder i Tyskland, men alligevel praktiseres over 200 religioner i byen. Et besøg til de religiøse minoriteters templer, kirker og gravpladser er et unikt indblik i byens multietniske, mangefacetterede historie
 • Tyske eksistentialer

  13. maj 2017
  Vi har støvet fire tyske klassikere af og fundet fire nyere skønlitterære værker med fokus på menneskets eksistentielle grundvilkår i religiøs, etisk og filosofisk forstand
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her