Læsetid: 1 min.

Orhan Pamuk har skrevet noget så sjældent som en roman med en lykkelig hovedperson

Nu er der et nyt afsnit af podcasten Radio Information
Nu er der et nyt afsnit af podcasten Radio Information

iBureauet/Mia Mottelson

Redaktionen
27. maj 2017

Vi var i denne uge i Oslo til årets Frihedsforum, et kæmpetræf for frihedskæmpere fra hele verden. Der var som de foregående år adskillige uforfærdede aktivister fra repressive regimer, men et centralt tema var i år forsvaret for den vestlige åbne liberale demokratimodel, som for første gang i årtier virker skrøbelig, trængt og truet efter 2016's populistrevolter.

Hovedtaler var den amerikanske historiker og journalist Anne Applebaum, der forudså Brexit og Trumps valgsejr – og stadig frygter, at den vestlige verdensorden og dens bærende institutioner står for fald. En af de vigtigste institutioner er NATO, som USA’s præsident Donald Trump har kaldt forældet og irrelevant. Vi har talt med Anne Applebaum.

Torsdag var der netop NATO-topmøde i Bruxelles, hvor Trump pressede på for at få alle medlemmer til at øge deres forsvarsbevillinger. Alle håbede, at Trump til gengæld ville tage musketéreden – en for alle, alle for én – i sin mund, men det gjorde han ikke. Vores forsvarspolitiske medarbejder Charlotte Aagaard analyserer NATO’s aktuelle udfordringer og planer og vurderer, om NATO’s troværdighed er intakt.

Og så har vi chefredaktør Rune Lykkeberg i studiet, klar til at smitte med sin begejstring efter at have læst den tyrkiske romanforfatter, Orhan Pamuks seneste roman – og efter at have mødt og interviewet ham.

Hør Rune fortælle om Pamuk, der fortæller Rune om sin paradoksale forståelse for tyrkernes brede opbakning til en præsident Erdogan, der likviderer deres demokrati – og om en roman med noget så sjældent som en lykkelig hovedperson. Rune plus Pamuk er ugens optur.

Europas kunstnerisk mest ambitiøse filmfestival finder sted i Cannes ved Rivieraen, hvor Guldpalmerne uddeles søndag. Podcasten har en varm linje igennem til den travle mand i den franske badeby, filmkritiker Christian Monggaard for at få hans bedømmelse af denne årgangs niveau.

Og så udpeger Monggaard sin egen hidtidige favorit som denne udgaves kulturelle anbefaling, en russisk film, der handler om at gøre børn fortræd.

Podcast

Radio Information

Radio Information giver dig det bedste og vigtigste fra ugen, når skribenterne bag artiklerne er i studiet. Chefredaktør Rune Lykkeberg får hver uge en optur over en af de store linjer i vores samfund. Og så kigger kulturskribenterne jævnligt forbi og giver dig ugens kulturanbefaling. Anna von Sperling er vært.

Seneste podcasts

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her