Læsetid: 3 min.

Det sker i år i Wittenberg

Kunst, schnitzel eller vandring i Luthers fodspor? Wittenberg og omegn byder på et væld af oplevelser i forbindelse med Reformationsjubilæet – her er et udpluk
Reformationsjubilæet gennemstrømmer hele Wittenberg i år.

Reformationsjubilæet gennemstrømmer hele Wittenberg i år.

13. maj 2017

Gentænk verden!

Under overskriften ’Reformation betyder at sætte spørgsmålstegn ved verden’ fejrer arrangørerne af kampagnen #ReformationSummer Reformationen som begyndelsen på en ny tidsalder, hvor europæerne opdagede nye kontinenter, nye teknologiske muligheder og ikke mindst opdagede sig selv som individer.

I den ånd opruller kampagnen et omfattende program af foredrag, udstillinger, musik, film med udgangspunkt i bl.a. religion og spiritualitet, kunst og kultur, fred, retfærdighed og globalisering. De mange events vil foregå overalt på forskellige scener og podier i Wittenbergs gamle bydel.

Reformation Summer: World Reformation Exhibition. Den gamle bydel i Wittenberg, 20. maj – 10. september.

Bøhmiske specialiteter

Luther er kendt for at have været glad for både mad og vin, og ønsker man et nærmere gastronomisk kendskab til ham og hans tid, kan man besøge flere restauranter, der serverer autentiske bøhmiske specialiteter fra det 16. århundrede.

I restauranten Lutherschenke Eisleben i Luthers fødeby Eisleben 100 kilometer fra Wittenberg kan gæster f.eks. nyde ’Martin Luthers platte’ med røget svinekoteletter, stegt svinekød, kylling, pølser, hvidkål og rødkål og dumplings med brød og bacon eller 'Katharina von Boras variationer af schnitzel' (opkaldt efter Luthers hustru).

Lutherschenke Eisleben. Lutherstrasse 19, Lutherstadt Eisleben.

95 skatte – 95 mennesker

Ved Luthers gamle hus i Wittenberg afholdes hele sommeren udstillingen ’Luther! 95 Schätze – 95 Menschen’. I første del af udstillingen, 95 skatte, stilles skarpt på Martin Luthers person og samtid og forskellige arkæologiske fund som f.eks. Luthers personlige Bibel med håndskrevne noter i margen, som pludselig dukkede op fra en privat samling efter 300 år.

Anden del af udstillingen, 95 mennesker, giver et indblik i de personligheder op igennem historien, som i mere eller mindre grad har været inspireret af Luther – fra Astrid Lindgren, over Martin Luther King til Edward Snowden.

Nationalen Sonderausstellung: ’Luther! 95 Schätze – 95 Menschen’. Augusteum/Lutherstadt Wittenberg, 13. maj – 5. november.

Avantgarde

Det gamle fængsel i Wittenberg er blevet renoveret og huser henover sommeren den store kunstudstilling ’Luther und die Avantgarde’. Konceptet tager udgangspunkt i Luther som visionær avantgardist for sin tid og spørger til, hvilken rolle kunstnerne har i dag i forhold til at forandre verden.

En lang række internationale kunstnere – blandt andre Ai Weiwei, Ólafur Elíasson og Ayse Erkmen – er blevet inviteret til at forholde sig til Reformationens tankegods, og centralt blandt kunstnerne har været emner som ansvar og lyst til forandring.

Luther und die Avantgarde. Det gamle fængsel i Wittenberg, 19. maj – 17. september.

I Luthers fodspor

Har man medbragt vandrestøvlerne, kan man tage ud på en større vandretur ad ’Lutherweg’. Fra Wittenberg bringer den afmærkede vandrerute dig rundt til de vigtigste byer i området – Dessau-Rosslau, Lutherstadt Eisleben, Mansfeld-Lutherstadt, Halle (Saale) og Erfurt – som har været centrale steder i Luthers liv.

Den 1000 mil lange tur fører dig igennem et naturskønt landskab og krydser andre gamle pilgrimsruter som f.eks. Caminoen. I Erfurt kan du fortsætte turen på ’Luther Mile’, som bringer dig forbi historisk vigtige bygninger, kirker og museer.

Vandreruten Lutherweg med start i Lutherstadt Wittenberg. Afmærket med Luthers personlige segl, Lutherrosen.

Reformationsfest i oktober

I forbindelse med 500-året for Reformationen er der ekstra mange aktiviteter hele sommeren i Lutherstadt Wittenberg, men faktisk fejres d. 31. oktober – dagen, hvor Luther slog sine 95 teser op på kirkedøren – hvert år i byen til den såkaldte Reformationsfest.

Den årlige højtid byder på marked med musikanter, håndværkere og handlende i bedste middelalderstil, festkoncerter og højmesse samt Wittenberger Renæssance Festival.

Das Reformationsfest in der Lutherstadt Wittenberg, 31. oktober.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu