Baggrund
Læsetid: 2 min.

Uden vand og drikke

Fra dyreblærer og lerklinede krukker til nutidens drikkedunke i plastik og titanium –væskebeholdere har været uundværlige lige så længe mennesket har kunne gå og stå
Redaktionen
13. maj 2017
Fra dyreblærer og lerklinede krukker til nutidens drikkedunke i plastik og titanium –væskebeholdere har været uundværlige lige så længe mennesket har kunne gå og stå

Hold på vandet

Blærens evne til at holde vand har været den væsentligste årsag til, at man i tidernes morgen kom på den geniale idé at udnytte dyreblærer til væsketransport. I engelsktalende lande går 'indvoldsposen' under navnet waterskins og kan spores tilbage til en af de ældste kendte højkulturer: kongeriget Assyrien fra ca. 3000 f.Kr.

Spiselig drikkedunk

Kalabassen er et flaskeformet græskar, og den store frugts gode egenskaber som beholder har været kendt i århundreder. Ikke blot smager græskarets indmad vidunderligt, den tykke skal har i udhulet og tørret tilstand fungeret som praktisk beholder af vand og vin for pilgrimme og andet godtfolk.

Ftalater og bisphenol A

Ftalater og bisphenol A er to kemiske stoffer, som du for alt i verden vil undgå i forbindelse med din moderne drikkedunk. Begge stoffer bruges i stor stil i plastproduktion, men ifølge sundhedsmyndighederne er begge mistænkt for at være hormonforstyrrende. En måde du med sikkerhed kan undgå den skadelige kemi, er ved at erhverve dig en drikkedunk i aluminium eller titanium.

Biofilm

Biofilm har ikke meget at gøre med en fredagsudflugt med storskærm, popcorn og cola. Faktisk er biofilm en slimet hinde af bakterier, som sætter sig på indersiden af din drikkedunk, hvis ikke den bliver rengjort jævnligt. Så hvis du vil undgå en ordentlig omgang maveonde, så er det eneste råd knofedt, vand og sæbe – gerne dagligt – hvis ikke indersiden af drikkedunken skal udvikle sig til en bakteriebombe.

Grøn samvittighed

Er du indehaver af en genanvendelig drikkedunk, kan du dunke dig selv på ryggen med grøn samvittighed, for ifølge forsyningsselskabet HOFOR forurener kildevand på flaske 900 gange mere end almindeligt postevand.

139,5 millioner

Antal liter kildevand på flaske, som danskerne købte i 2012.

50 milliarder

Så mange danske kroner solgte fødevaregiganten Nestlé kildevand for i 2015.

108 år, 4 måneder og 18 dage

Antal dage verdens ældste flaskepost efter sigende var undervejs, indtil den en forårsdag blev fundet af et ældre tysk ægtepar på den nordfrisiske ø Amrum i 2016.

Dunk

Ordet ’dunk’ stammer efter al sandsynlighed fra det nedertyske ord tunneke eller ’tønde’. Men dunk kan også referere til både en ølvom, en hul lyd eller et skud i basketball. Det kommer alt sammen an på konteksten.

iVERDEN maj 2017

Tema om det katolske versus det protestantiske Tyskland i anledning af 500 året for Martin Luthers reformistiske teser i Wittenberg.

Læs også om de religiøse mindretal i Berlin og ny tysk litteratur.

Kom med på vandringer i det danske forårslandskab og en sejltur til Karibien.

Andre artikler i dette tillæg

 • Horebukke og ’kråkeboller’

  13. maj 2017
  Sprød havluft, drifter og isolation. Forfatter Maren Uthaugs Norge er et net af håndgribelige minder og slægtshistorier, der knytter sig til et højrødt fyrtårn og dét sted, som hendes slægt er opkaldt efter
 • Naturen og det antropocæne menneske

  13. maj 2017
  Kunstmuseet Aros lancerer i år sit største kunstprojekt hidtil: en fire kilometer lang kunstzone langs Aarhusbugten, der skal fortælle om menneskets forhold til naturen. Direktør Erlend Høyersten forklarer her, hvorfor kunsten nu absolut skal ud i det offentlige byrum
 • Religiøse ansigter i nye folder

  13. maj 2017
  Katolske og protestantiske kirker bygger fælles huse, og moskeer og synagoger skyder op over hele landet. Gamle religiøse brudflader er ved at blive udvisket, mens indvandring af jøder og muslimer sætter sit præg på landet. Tag med på en religiøs rundrejse i et Tyskland under forandring
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her