Feature
Læsetid: 6 min.

Naturens profet Bill McKibben

Den amerikanske journalist, aktivist og forfatter Bill McKibben var i 1989 med til at skyde klimadebatten i gang med The End of Nature, den første populærvidenskabelige bog om klimaforandringer. Knap 30 år efter forsøger han fortsat at råbe borgere og statsledere op med lige så pessimistiske overskrifter
Redaktionen
9. juni 2017
Den amerikanske journalist, aktivist og forfatter Bill McKibben var i 1989 med til at skyde klimadebatten i gang med The End of Nature, den første populærvidenskabelige bog om klimaforandringer. Knap 30 år efter forsøger han fortsat at råbe borgere og statsledere op med lige så pessimistiske overskrifter

Kristian Buus

Der er ikke noget at sige til, at den amerikanske klimaaktivist Bill McKibben lyder både fortravlet og nedslået, da Information forsøger at få ham i tale. Han og hans åndsfæller har »meget travlt lige nu på grund af Mr. Trump«, siger han. Ved interviewtidspunktet havde den amerikanske præsident netop meldt ud, at USA – verdens næststørste udleder af CO2 – melder sig ud af Paris-aftalen.

Derfor har Bill McKibben travlt med at gøre det, han gør bedst: at råbe verdenssamfundet op og gøre opmærksom på, at det er lige nu, vi skal handle. Han taler med pressen, andre klimaforkæmpere, organiserer aktiviteter for den verdensomspændende græsrodsbevægelse 350.org, tweeter til sine flere hundredtusinde følgere og opfordrer verdensledere til at overtage teten fra USA.

»Enten kan resten af verden gøre det, den allerede har planlagt at gøre, og ignorere USA's udmelding, eller verdensledere kan bruge det her som en undskyldning for ikke at gøre ret meget selv,« siger han til Information.

Han håber naturligvis, at de vælger første mulighed og gør det klart overfor Trump, at de ikke har tænkt sig at følge hans eksempel.

»De bør mobbe ham og så ellers fortsætte ind i fremtiden som planlagt,« siger han.

Klimaforkæmper i 40 år

Bill McKibben virker skuffet, men ikke overrasket. Han har ikke bare fulgt, men ofte ført an i den internationale klimadebat, som han var med til at starte med bogen The End of Nature, der udkom i 1989. Efter tre årtier som miljøforkæmper har han vænnet sig til dårlige nyheder.

»Fordi jeg skrev den første bog for et bredt publikum om global opvarmning helt tilbage i 1989, og fordi jeg har tilbragt de mellemliggende årtier med at arbejde ineffektivt for at begrænse den globale opvarmning, kan jeg med en vis grad af sikkerhed sige, at vi er ved at tabe kampen, eftertrykkeligt og hurtigt. Vi taber først og fremmest kampen, fordi vi er forblevet ligegyldige overfor den alvorlige fare, menneskeheden står overfor,« skrev han i en artikel i magasinet Rolling Stone i 2012.

Bogen The End of Nature består af en række artikler, Bill McKibben skrev som journalist for The New Yorker i slutningen af 80’erne. Allerede i 1980, efter Ronald Reagan var blevet valgt som præsident, forpligtede McKibben sig til at vie sit liv til at kæmpe for klima og miljø.

For mange amerikanere var bogen det første møde med klimaforandringer og advarslerne om, hvor galt det kan gå, hvis ikke vi sætter ind mod dem. Samtidig var bogen med til at slå McKibbens navn fast som ikke bare en af USA’s førende klimajournalister – hvis arbejde var baseret på videnskabelig forskning – men også en af de første journalister, der havde en klar holdning til det, han skrev om.

Han har gennem årene vundet adskillige priser, fået fjender, fans og øgenavne; ‘verdens bedste grønne journalist’ og ‘naturens profet’ er blot nogle af dem.

Bill McKibben skriver fortsat bøger (han har skrevet 16 i alt) og kronikker om klima til USA’s førende medier, men har siden 2007 betegnet sig selv som aktivist og ikke journalist; det var det år, han startede Step It Up-kampagnen, som krævede, at den amerikanske kongres handlede mere på klimaområdet.

I 2008 startede han aktivistgruppen 350.org, der agerer som en global græsrodsbevægelse med demonstrationer, kunstinstallationer og andre arrangementer på verdensplan; det var dem, der arrangerede samtidige demonstrationer i 181 lande op til klimatopmødet i København i 2009 og den store klimademonstration i New York i 2014.

Verdensledere skal stramme op

Ligesom hans bøger var artiklen i Rolling Stone i 2012 med til at sætte gang i klimadebatten. Heri beskriver han, hvordan klimadebatten er præget af “ideologiske, teologiske og økonomiske argumenter” snarere end videnskab. Dernæst præsenterer han tre tal om global opvarmning, der vil få det til at løbe koldt ned ad ryggen på de fleste. Tallene viser, at grundideen i Paris-aftalen er for svag.

Aftalen forpligter landene til at holde klodens temperaturstigning til maksimum to grader celsius og så tæt på 1,5 grad som muligt målt i forhold til gennemsnitstemperaturen før den industrielle revolution. Men det er for uambitiøst, siger Bill McKibben og henviser til videnskabsfolk som MITs Kerry Emmanuel, Verdensbankens Thomas Lovejoy og NASAs James Hansen:

»Det, som paleoklimatologiske målinger viser os, er, at niveauet for, hvornår global opvarmning er farlig, er lavere, end vi troede for et par år siden. Målet på to grader, som er blevet diskuteret i internationale klimaforhandlinger, er faktisk en opskrift på langvarig katastrofe,« sagde James Hansen fra NASA, som er en af verdens mest kendte klimatologer, til en konference hos American Geophysical Union i 2011.

Bill McKibben

  • Født 1960 i USA.
  • Uddannet i statskundskab fra Harvard, hvor han var redaktør for universitetets avis, og blev siden journalist på magasinet The New Yorker.
  • I 1989 udgav han The End of Nature, den første populærvidenskabelige bog om klimaændringer, der henvendte sig til et bredt publikum.
  • Siden har han startet den globale græsrodsbevægelse 350.org, der organiserer demonstrationer, kunstinstallationer og andre begivenheder på verdensplan, samt skrevet yderligere 15 bøger – blandt andet om, hvorfor det ud fra at klimamæssigt synspunkt er bedst kun at få ét barn, om hvordan vi kan leve på en klode, hvor klimaændringerne udfordrer vores levevis, og om hvordan vi bør udfordre tanken om, at vækst er det vigtigste for et samfund. Derudover er han kendt for at være blevet fængslet under protesterne mod Keystone XL-rørledningen i USA.

Håber efter Trump

Verdens ledere bør derfor indse, at de er nødt til at forhandle sig frem til en mere ambitiøs og bindende aftale, mener Bill McKibben. Det eneste lyspunkt ved den nuværende situation er ifølge McKibben, at Trump kan tage dele af klimapolitikken med sig, når han går af som præsident.

»Hvis vi skal prøve at finde et lyspunkt i denne allermørkeste tid, så er det, at klimaændring-fornægtelsen vil forsvinde, når Trump gør, hvis vi kan få folk til at forbinde de to med hinanden,« siger den 57-årige aktivist.

»I det her øjeblik må vi få folk til at forstå, at handling på klimaområdet er nødt til at bestå af store, ambitiøse skridt: Vi skal stile mod 100% vedvarende energi, eksempelvis. Efter Trump kan vi ikke gå tilbage til en Obama-agtig ‘lidt af det hele’-politik på energiområdet,« siger han med henvisning til den forhenværende amerikanske præsidents energipolitik.

Ved præsidentvalget i 2016 var McKibben først en del af Bernie Sanders’ kampagne, hvor han blev udpeget til at sidde med i den komité, der skulle forme den demokratiske præsidentkandidats politiske platform; der blev udpeget i alt 11 personer til komitéen, fem af Bernie Sanders og seks af Hillary Clinton.

Da Sanders tabte primærvalget til Hillary Clinton, fortsatte McKibben arbejdet for det demokratiske parti, og han blev inviteret på scenen af Hillary Clinton som en del af hendes valgkamp.

McKibben: Valg i USA handler ikke om klima

De demokratiske kandidater fik dog ikke for alvor sat klimaaftalen på dagsordenen ved præsidentvalget, mener McKibben. Han ser ikke Trumps valgsejr som borgernes opbakning til den republikanske præsidents klimapolitik; det var slet ikke det, valget handlede om, siger han.

»Jeg er bange for, at udfaldet af valget ikke havde noget som helst at gøre med klima – det blev udkæmpet på andre politiske slagmarker. Mærkeligt nok ser det faktisk ud til, at Trump er med til at styrke borgeres frygt for klimaforandringer; efter han trådte til, har meningsmålinger vist, at 70% af amerikanerne er meget bekymrede, hvilket er et højt tal i USA,« siger han.

Men selv hvis amerikanerne beslutter sig for at handle på deres frygt og ved næste valg vælge en præsident, der er ambitiøs på klimaområdet, vil Trumps regeringstid få store betydninger for USA og kloden. Fire år er nemlig lang tid, når det kommer til at reagere på et problem, hvor tiden i forvejen er ved at rinde ud.

»Han kan gøre enorm skade på fire år, netop fordi vi er nødt til at handle meget hurtigt for at begrænse klimaændringerne. Vi har et problem, hvis løsning har en udløbsdato. De her år er altafgørende, og nu går de til spilde,« siger naturens nedslåede profet.

Serie

Vi tager vores verden tilbage

Ofte starter store forandringer som konkrete projekter i hverdagen. Derfor samler vi på gode eksempler, hvor vi glemmer alt om politikerne og fortæller om alle de mennesker, som i fællesskab kæmper for at løse store problemer og tage deres verden tilbage.

Denne serie følger op på vores særavis, som kan læses her

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her