Podcast
Læsetid: 1 min.

Hvad er det egentlig, folk har imod EU?

Hvor kommer modstanden mod EU fra? Rune Lykkeberg har inviteret ph.d.-studerende Ditte Sørensen i studiet for at besvare det spørgsmål i anden specialudgave af Radio Information
Hvor kommer modstanden mod EU fra? Rune Lykkeberg har inviteret ph.d.-studerende Ditte Sørensen i studiet for at besvare det spørgsmål i anden specialudgave af Radio Information

Mia Mottelson

Redaktionen
28. juli 2017

Modstanden mod Europa, modstanden mod den Europæiske Union. Brexit, Marine Le Pen, Gert Wilders. Højrepopulisterne synes forenet i modstanden mod Europa. Vi er også selv kritiske over for finanspagten, teknokraternes magt i Bruxelles og opdelingen af Europa i rige, frie kreditorer og fattige, ufrie debitorer. Men vi er ikke modstandere af EU.

Vi kan bare konstatere, at modstanden mod Europa har spillet en hovedrolle i vores fortælling om verden det seneste år. Og at vi ikke ved nok om modstanden.

Derfor har vi inviteret Ditte Sørensen, som skriver ph.d. ved Københavns Universitet om modstanden mod EU i studiet for, at hun kan forklare os alt det, vi ikke forstår, og give sin vurdering af, om det virkelig er rigtigt, at Europa er stærkere nu et år efter Brexit.

Rune Lykkeberg er vært i anden specialudgave af Radio Information.

Podcast

Radio Information

Radio Information giver dig det bedste og vigtigste fra ugen, når skribenterne bag artiklerne er i studiet. Chefredaktør Rune Lykkeberg får hver uge en optur over en af de store linjer i vores samfund. Og så kigger kulturskribenterne jævnligt forbi og giver dig ugens kulturanbefaling. Anna von Sperling er vært.

Seneste podcasts

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Egentlig er magtfordelingen i EU slet ikke kompliceret eller svær at forstå. Og det er faktisk EU-landenes regeringsledere, der har den endelige og fulde magt. Og blot en enkelt går imod flertallet, kan der ikke gennemføres noget som helst, derfor er EU også temmelig tandløs.

Men mange politikere har skjult deres egne fadæser og især personlige hensigter bag EU, ved at påstå, at dette og hint har EU besluttet, og at de ikke kan gøre noget. Og netop dette skader borgernes opfattelse af EU.

Til gengæld finder dette kun sted i visse lande. Og man kan faktisk se på borgerne opfattelse af EU, hvilke lande, der han tradition for dette. - Det er netop Danmark, Storbritannien, Holland, Poland, Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn.

Karsten Aaen, Henriette Bøhne, Torben Lindegaard, Vibeke Hansen, Peter Knap og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Kig på vores 4 forbehold, der ligger svaret.

Søren Jacobsen

Det som først og fremmest er galt med EU er manglen på en social dimension. Efter øst landene med meget lave lønninger er trådt ind i EU har bunden af samfundet i særligt de gamle EU lande set sig mast flade, hvad angår løn og arbejdsforhold. Forhold, som lønmodtagere i det gamle EU har brugt 100 år om at tilkæmpe sig, for uden at blinke trukket tæppet væk og udskiftes kynisk med den laveste fællesnævner. Gerne med finanskrisen som begrundelse, som den økonomiske magt elite gennem grådighed udløste og ikke mindst slap ud af uden skrammer med milliarder på bankkontoen, mens lønmodtagerne betale gildet gennem nedskæringer, løn tilbagehold og milliarder og atter milliarder af skatte kr. til bankpakker og pensionsomlægninger.

EU kommisionsformanden Juncker udtalte for få måneder siden, at en social dimension i EU er nødvendig. Men nu hvor stormen efter brexit, valg i først Holland og siden Frankring, samt udsigt til Merkel bliver genvalgt i Tyskland om kort tid har lagt sig ender den slags ord sædvanen tro med tomme floskler.

Så balladen er først lige begyndt. Selvom det ligner stille vand for øjeblikket.

Henriette Bøhne, Henny Paudel, Alvin Jensen, Jan Fritsbøger, Peter Knap, Vivi Rindom, Recep INAL, Torben K L Jensen, Ole Henriksen, Carsten Wienholtz, Flemming Berger, Steen K Petersen, Tue Romanow og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Gitte Rasmussen

Ditte Sørensen og Rune Lykkeberg får vendt mange sten i en interessant diskussion. Tak for det. Interessant er det dog også, at en diskussion om EU og EU modstand åbenbart fastholder enhver debattør i en (tvær) nationalstatslig ramme, der synes at forhindre ham/hende i forholde sig til den EU modstand, der for mig at se bunder i en forståelse af, at ’helt almindelige menneskers’ mulighed for at få indflydelse på rammerne for deres hverdagsliv er afhængig af, at demokratiet indlejres lokalt (ikke nødvendigvis nationalt) og i en tro på, at et fælles sprog er en forudsætning for indflydelse og demokratisk kontrol.

Alvin Jensen, Bjørn Pedersen, Michael Friis, Nille Torsen, Jes Balle Hansen , Ib Christensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Danskerne blev løjet og truet ind i EF - de blev løjet og truet til at godkende Maastricht-traktaten og de blev løjet og truet til at godkende euroen - SÅ blev der sagt nej og vi danskere har hele tiden haft på fornemmelsen at politikerne spillede med mærkede kort og fordækte agendaer.
Danskerne kan ikke lide EU fordi vi føler os snydt så grundvandet driver. såre simpelt.

Trond Meiring, Alvin Jensen og Egon Stich anbefalede denne kommentar
Carsten Rank

Lad nu være med at stille det op, som om det kun er de højreradikale, der er imod EU.
Sådanne udtalelser kan kun komme fra en akademiker fra Det velbjergede Flertal.

.

Carsten Svendsen, Trond Meiring, Lars Steffensen, Alvin Jensen og Morten Simonsen anbefalede denne kommentar

Når alt kommer til alt så er Danmark langt bedre stillet som medlem af EU end at stå udenfor. Det gør bare ondt på os når vi skal indrømme det.
Vores lille uinteressante land betyder uendelig lidt og det skal vi lære at indse og acceptere.

Christian Lucas

I mine Øjne:

Kommissionen
Det Demokratiske Underskud
Men mest af alt: Politikeres ansvarsløse bruge af EU som tæskebold, manipulations redskab og "problemmødding". I tvivl, giv EU skylden. Har du lavet en lortelov der smadrer miljøet? Sig EU er "tree huggers". Korrupotionslov giver dig problemer? Misbrug ordet "elite" og kast det efter EU.

Der er en kun EN elite, og de er stprt set usynlige med mindre Bilderberg er i byen. Også journalister hopper med på den...

Thorkil Søe, Anders Barfod og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Carsten Rank

Jamen, kunne vi dog ikke få et eksempel på en fOrdel ved EU, så?
Altså, udover lavere sms priser.

.

Sagtens Carsten, ERASMUS, Fælles standarder ( hvilket gør samhandel mere simpel og mindre administrativ), Fri bevægelighed, Støtte til mangt og meget ( herunder den forfejlede landbrugs. og fiskeristørre ( efter min mening)). Så kan jeg godt undvære lavere sms priser osv.
Den Danske økonomi er globalt set en uanseelig størrelse, og EU er med til at sikre en smidig samhandel med de andre medlemsstater hvilket bringer kroner i statskassen som i sidste ende er med til at finansiere det samfund vi kalder Danmark - og uanset om vi kan lide det eller ej, så skal der penge i kassen for at betale vores fælles udgifter.

Trond Meiring

Økonomisk vækst, frihandel, det indre marked, fri bevægelighed for arbejdskraft, kapital, varer og tjenester i det indre marked (med toldmure mod f.eks. afrikanske lande) er traktatfæstet i EU. Kapitalmagt og demokratisk underskud, privatisering, centralisering, EUs modstand mod arbejderrettigheder, økologisk bæredygtig og social politik.
Blandt andet...

Carsten Rank

Peter >
Nope. Erasmus har ikke en skid med EU at gøre. Og 'mangt og meget' repræsenterer da ikke noget?

Trond >
Nej tak til både mervækst og diverse friloger. Man kan udmærket samarbejde, uden at det skal være i EU regi. Det var da en voldsk masse floskler på række. Prøv lige engang at læse din tekst.

.

Trond Meiring

Jeg forsøgte bare at være kortfattet. Ethvert ord og begreb i min tekst er ikke floskler, men i sig selv vigtige årsager, til at jeg ihvertfald er modstander af EU. Prøv lige at læse den igen.

Carsten Rank

Trond >
Undskyld. Jeg havde fattet, at du beskrev, hvad du opfattede som fOrdele. Men du beskriver jo fint ulemper. :)

.

Trond Meiring

Nej!!
Jeg mener slet ikke, at noget af det er (ubetingede) fordele.
Jeg mente at beskrive, og beskrev rent faktisk nogen alvorlige ulemper med "den europæiske union".

Trond Meiring

Måske skulle jeg, for al tydelighed og protests skyld, lige konkludere med parolen,

NEJ TIL EU!

Torben Lindegaard

@Trond Meiring

Hvor ser du et demokratisk underskud i EU ??
Og hvad ville være en løsning ??

Jeg kan ikke få øje på det demokratiske underskud - og slet ikke hvis man sammenligner EU & Danmark.

Det er da fordi danskerne - og stort set alle andre - intet ved om EU's betydning for Danmark. F.eks. var det et EU-direktiv i 1976, der indførte ligeløn for lige arbejde i DK - og således blev der ligeløb mellem mænd og kvinder i DK - i 1976 - via et EU-direktiv. EU-direktiver fastslår også, at alle ansatte i EU har ret til mindst 4 ugers betalt ferie om året, at alle kvinder har ret til mindst 6 eller 8 ugers (betalt) barsels-orlov, at der skal være medarbejder-repræsentanter i betyrelserne for virksomhederne, at disse skal informeres ved sammenlægninger, fyringer og nedlæggelser af fabrikker mm. og mv. - ligesom EU-direktiver fastslår, at danske landmænd skal bruge færre pesticider og at den danske regering skal udarbejde realistiske planer for vandmiljøet i DK.

Desuden har EU-domstolen fastslået, at der er strengt forbudt for bl.a. Frankrig at kræve at ski-instruktører i Frankrig taler fransk, eller har taget en ski-instruktøreksamen på fransk. Det har ført til, at også danske ski-instruktører i Frankrig - og i Østrig - nu kan undervise danske turister i at stå på ski - i både Frankrig og i Tyskland.

Og dertil kommer, at dansk erhvervsliv inclusive landmændene nu kan afsætte deres varer i hele EU - uden at skulle betale told mm. og mv.

Carsten Svendsen

"Verdens bedste returflaskesystem" kontra "Plasticaffald"!