Læsetid: 1 min.

Sommerpodcast: Bo Lidegaard og Rune Lykkeberg om hele verdenssituationen

Chefredaktør Rune Lykkeberg slås med historiker Bo Lidegaard om udlægningen af verden i den første af en række sommerudgaver af Radio Information
Hele verden bliver vendt i ugens podcast, hvor historiker Bo Lidegaard er gæst hos Rune Lykkeberg, der vikarierer som vært i Radio Information. 

Hele verden bliver vendt i ugens podcast, hvor historiker Bo Lidegaard er gæst hos Rune Lykkeberg, der vikarierer som vært i Radio Information. 

Mia Mottelson

21. juli 2017

Når vi laver avis, skriver vi hurtigt om noget, der sker hurtigt, og vi tror, at det er klogt, mens det sker. Når vi så går tilbage og kigger, er der ting, vi gerne vil have sagt på en anden måde.

Det er det, vi gør i de kommende sommerudgaver af Radio Information. Vi tager et skridt tilbage, trækker vejret og ser på: Hvad skete der egentlig inden for det seneste år?

I denne uge er det chefredaktør Rune Lykkeberg, der slås med historiker Bo Lidegaard om udlægningen af verden. Hele verden.

Radio Information

Radio Information giver dig det bedste og vigtigste fra ugen, når skribenterne bag artiklerne er i studiet. Chefredaktør Rune Lykkeberg får hver uge en optur over en af de store linjer i vores samfund. Og så kigger kulturskribenterne jævnligt forbi og giver dig ugens kulturanbefaling. Anna von Sperling er vært.

Seneste podcasts

 • Podcast: Bidens indsættelse, et digt til lejligheden og modstanden mod coronaretriktionerne

  23. januar 2021
  I denne udgave af Radio Information taler Rune Lykkeberg om Joe Bidens indsættelse, Peter Nielsen anmelder før ukendte Amanda Gormans nu berømte digt, og Louise Drivsholm har talt med modstandere af regeringens coronastrategi, der sjældent føler sig hørt
 • Podcast: En Mutti, to rigsretssager og tusindvis af superhelte

  15. januar 2021
  I denne uge fortæller Ulrik Dahlin om rigsretssagen mod Inger Støjberg i lyset af den seneste, der fulgte Tamilsagen, Rune Lykkeberg forklarer og forsvarer sin holdning til rigsretssagen mod Trump, Mathias Sonne fortæller om magtkampene om at følge Angela Merkel på posten, og så overbeviser Christian Monggaard Anna von Sperling om, at superhelte er som islandske sagaer
 • Podcast: Stormen på Kongressen, Støjbergs lurende rigsretssag og Helle Helles nye roman

  8. januar 2021
  Skal vi se stormen på kongresbygningen som slutningen på noget, eller som begyndelsen til noget andet? Rune Lykkeberg har et bud, der er af opturstypen. Tue Andersen Nexø er igennem og anmelder Helle Helles nye roman ’Bob’. Og Ulrik Dahlin fortæller om det skridt nærmere, som Inger Støjberg i denne uge kom på en rigsretssag
Serie

Europas skæbnevalg

Efter Brexit og Donald Trumps sejr i USA skulle den højrepopulistiske bevægelse stå sin prøve i Europa.

I Holland fik den islamkritiske Geert Wilders’ Frihedsparti ikke den tilslutning, som meningsmålingerne havde spået, men det lykkedes at trække regeringspartiet VVP langt mod højre.

Heller ikke i Frankrig løb højrenationalismen med sejren. Her endte den unge, fremadstormende Emmanuel Macron og hans nye bevægelse, En Marche, med at slå Marine Le Pen med 66,9 procent af stemmerne.

Endelig har briterne nægtet Theresa May det stærke mandat, hun søgte til at føre Brexit ud i livet. I stedet blev det til en udradering af de EU-skeptiske nationalister i UKIP og et overraskende comeback til Labour og dets leder, Jeremy Corbyn.

24. september når vi til Tyskland, hvor kansler Angela Merkels vigtigste udfordrer bliver socialdemokraten – og den tidligere Europaparlaments-formand – Martin Schulz. Det indvandrerkritiske Alternative für Deutschland er derimod allerede på retur i meningsmålingerne.

Seneste artikler

 • De hollandske diger ryster stadig

  11. oktober 2017
  Intet under at der ifølge hollandske medier allerede er murren i de fire regeringspartier, før samarbejdet overhovedet har lanceret dets politik over for de hollandske vælgere
 • Idehistoriker: Socialdemokraterne vinder ikke ved ’at løbe efter højrepopulisterne’

  30. september 2017
  De tyske socialdemokrater i SPD har udvist ’taberadfærd’ og forsømt muligheden for at træde i karakter ved tidligt at bryde med kansler Merkel og udnytte det faktiske venstrefløjsflertal i Forbundsdagen, siger Jan-Werner Müller. Spørgsmålet er, om partiet har kraft til at formulere en ny vision og politik, der kan danne modvægt til den højreradikale strømning og til CDU
 • Vi overlevede Europas skæbnevalg! Og vi har lært, at vi skal tale til håbet

  30. september 2017
  Populisterne stod for døren i Holland, Frankrig og Tyskland, og 2017 blev udråbt som ’Europas skæbnevalg’. Ingen af stederne er de kommet til magten: Er problemerne løst, er populisterne væk, og er vi blevet klogere på, hvordan vi bekæmper dem? Til de to første spørgsmål kan vi rimeligt klart svare nej. Og til det tredje: måske ...
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Hans Jørn Storgaard Andersen
Hans Jørn Storgaard Andersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hans Jørn Storgaard Andersen

Det er noget af det bedste, jeg har oplevet af god journalistik.
En samtale mellem to chefredaktører om Brexit og Macron.
Jeg troede, udsendelsen varede 5 min., Men det blev ti-fold længere.
Og så via radio!? Jeg havde helt glemt betydningen af god radio.

Fordi de hurtige og falske nyheder har stjålet opmærksomden ...

Prøv det ved lejlighed.
Og bliv lidt klogere!

ps! Kunne godt tænke mig en transkription af samtalen - findes en sådan? Eller bare højdepunkter, bevingede ord??

Lidegård om klimaet? det må være en joke, henset til hans "indsats" under COP15. Læs Per Meilstrups Kampen om klimaet - her er der artige ting, der kommer frem om hvorfor COP15 gik i smadder.

Jacob Fenger

Jeg synes også det er en god udsendelse. Jeg bakser med populisme-begrebet. Jeg tror, folk har ret i at der lyves for dem og systemet især i USA er korrupt - Demokraterne langt mere end Republikanerne. Hvis præmissen gøres universel følger det, at kommer populister til magten bliver det sandsynligvis kun værre - bekræftet historisk: 1. verdenskrigs Tysklands og ØU kejserdømmer og Tzaren falder - der er en sandheds oprør og vrede, der rejser sig men snubler - og organiserede politiske maskiner tager over. Den historie er langt fra forstået endnu. http://www.carrollquigley.net/pdf/Tragedy_and_Hope.pdf . Alle ideologerne kan vise fejlene hos dem der tabte for tre generationer siden, og vi opfordres til at frygte en ny Hitler i Putin, Assad, Gadaffi eller Saddam Hussein. Pia Kjærsgaard, Marine Le Pen og Donald Trump kunne også blive det, hvis vi ikke passer på svinehunden i os selv. Jeg tror, dette er nonsens. Den moderne ækvivalent til Gestapo/Stasi-staten er NSA/CIA/DHS etc. De bliver ikke væltet af politiske amatører uden videre, de har deres egne - og hvad er de andet end populister - Bush, Clinton, Obama, Anders Fogh, Stoltenberg. Ingen har bemærket at undtagelsestilstanden er indført og fornyes regelmæssigt. Politiet er blevet militært. Militæret er ingen forsvarspagt mellem nationer. USA og før det GB er blot navneskiltet på imperiale magt - den nationale indpakning. Venstrefløjen - hvis der er en venstrefløj, jeg tvivler ... jeg skulle til at skrive noget, men jeg opgiver. McCain er ikke anstændig.
.

Torben Bjerrehuus

Tak til Lykkeberg, Information er ved at udvikle sig til en af landets førende aviser. Det store journalistiske scoop er vel at Lidegaard kommer til at skrive i Information.