Læsetid 1 min.

Sommerpodcast: Bo Lidegaard og Rune Lykkeberg om hele verdenssituationen

Chefredaktør Rune Lykkeberg slås med historiker Bo Lidegaard om udlægningen af verden i den første af en række sommerudgaver af Radio Information
Hele verden bliver vendt i ugens podcast, hvor historiker Bo Lidegaard er gæst hos Rune Lykkeberg, der vikarierer som vært i Radio Information. 

Hele verden bliver vendt i ugens podcast, hvor historiker Bo Lidegaard er gæst hos Rune Lykkeberg, der vikarierer som vært i Radio Information. 

Mia Mottelson

21. juli 2017

Når vi laver avis, skriver vi hurtigt om noget, der sker hurtigt, og vi tror, at det er klogt, mens det sker. Når vi så går tilbage og kigger, er der ting, vi gerne vil have sagt på en anden måde.

Det er det, vi gør i de kommende sommerudgaver af Radio Information. Vi tager et skridt tilbage, trækker vejret og ser på: Hvad skete der egentlig inden for det seneste år?

I denne uge er det chefredaktør Rune Lykkeberg, der slås med historiker Bo Lidegaard om udlægningen af verden. Hele verden.

Radio Information

Få endnu mere ud af Information med vores podcast, Ugemagasinet Radio Information, med det bedste fra ugen.

Her på siden kan du abonnere på Radio Information og tilmelde dig podcastens nyhedsbrev, så du får besked i din indbakke, når der er et nyt afsnit af Radio Information.

Seneste podcasts

 • Trump vækker postyr i Jerusalem, Linie 3 og optur over 2017

  8. december 2017
  Donald Trump har anerkendt Jerusalem som Israels hovedstad, hvilket Lasse Ellegaard giver indsigt i. Ugens podcast byder også på verdens mest ufarlige og danske trio – Linie 3. De er på landevejen med et nyt show, som Christian Bennike har set
 • 100 år for Finland og Emma Gad

  1. december 2017
  Det er 100 år siden Finland blev selvstændigt, og det fejrer vi med pli og orden. Det er nemlig også 100 år siden Emma Gad udgav sin ’Takt og Tone’. Det fejrer vi ved at lave vores egen hyldest i form af en julekalender, der giver ordentligheden en plads i vores moderne verden
 • Ruben Östlunds ’The Square’, dom over Ratko Mladic – alias ’Slagteren fra Srebrenica’ – og KV17

  24. november 2017
  Ugens Radio Information handler om Ruben Östlunds nye film ’The Square’, som chefredaktøren er faldet pladask for. Men også om dommen over Ratko Mladic, der sætter punktum for verdens mest succesfulde krigsforbryderopgør. Og David Rehling ser tilbage på KV17

Europas skæbnevalg

Efter Brexit og Donald Trumps sejr i USA skulle den højrepopulistiske bevægelse stå sin prøve i Europa.

I Holland fik den islamkritiske Geert Wilders’ Frihedsparti ikke den tilslutning, som meningsmålingerne havde spået, men det lykkedes at trække regeringspartiet VVP langt mod højre.

Heller ikke i Frankrig løb højrenationalismen med sejren. Her endte den unge, fremadstormende Emmanuel Macron og hans nye bevægelse, En Marche, med at slå Marine Le Pen med 66,9 procent af stemmerne.

Endelig har briterne nægtet Theresa May det stærke mandat, hun søgte til at føre Brexit ud i livet. I stedet blev det til en udradering af de EU-skeptiske nationalister i UKIP og et overraskende comeback til Labour og dets leder, Jeremy Corbyn.

24. september når vi til Tyskland, hvor kansler Angela Merkels vigtigste udfordrer bliver socialdemokraten – og den tidligere Europaparlaments-formand – Martin Schulz. Det indvandrerkritiske Alternative für Deutschland er derimod allerede på retur i meningsmålingerne.

Seneste artikler

 • De hollandske diger ryster stadig

  11. oktober 2017
  Intet under at der ifølge hollandske medier allerede er murren i de fire regeringspartier, før samarbejdet overhovedet har lanceret dets politik over for de hollandske vælgere
 • Idehistoriker: Socialdemokraterne vinder ikke ved ’at løbe efter højrepopulisterne’

  30. september 2017
  De tyske socialdemokrater i SPD har udvist ’taberadfærd’ og forsømt muligheden for at træde i karakter ved tidligt at bryde med kansler Merkel og udnytte det faktiske venstrefløjsflertal i Forbundsdagen, siger Jan-Werner Müller. Spørgsmålet er, om partiet har kraft til at formulere en ny vision og politik, der kan danne modvægt til den højreradikale strømning og til CDU
 • Vi overlevede Europas skæbnevalg! Og vi har lært, at vi skal tale til håbet

  30. september 2017
  Populisterne stod for døren i Holland, Frankrig og Tyskland, og 2017 blev udråbt som ’Europas skæbnevalg’. Ingen af stederne er de kommet til magten: Er problemerne løst, er populisterne væk, og er vi blevet klogere på, hvordan vi bekæmper dem? Til de to første spørgsmål kan vi rimeligt klart svare nej. Og til det tredje: måske ...
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig - første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Brugerbillede for Hans Jørn Storgaard Andersen
  Hans Jørn Storgaard Andersen
Hans Jørn Storgaard Andersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Hans Jørn Storgaard Andersen
Hans Jørn Storgaard Andersen

Det er noget af det bedste, jeg har oplevet af god journalistik.
En samtale mellem to chefredaktører om Brexit og Macron.
Jeg troede, udsendelsen varede 5 min., Men det blev ti-fold længere.
Og så via radio!? Jeg havde helt glemt betydningen af god radio.

Fordi de hurtige og falske nyheder har stjålet opmærksomden ...

Prøv det ved lejlighed.
Og bliv lidt klogere!

ps! Kunne godt tænke mig en transkription af samtalen - findes en sådan? Eller bare højdepunkter, bevingede ord??

Brugerbillede for Arne Lund

Lidegård om klimaet? det må være en joke, henset til hans "indsats" under COP15. Læs Per Meilstrups Kampen om klimaet - her er der artige ting, der kommer frem om hvorfor COP15 gik i smadder.

Brugerbillede for Jacob Fenger
Jacob Fenger

Jeg synes også det er en god udsendelse. Jeg bakser med populisme-begrebet. Jeg tror, folk har ret i at der lyves for dem og systemet især i USA er korrupt - Demokraterne langt mere end Republikanerne. Hvis præmissen gøres universel følger det, at kommer populister til magten bliver det sandsynligvis kun værre - bekræftet historisk: 1. verdenskrigs Tysklands og ØU kejserdømmer og Tzaren falder - der er en sandheds oprør og vrede, der rejser sig men snubler - og organiserede politiske maskiner tager over. Den historie er langt fra forstået endnu. http://www.carrollquigley.net/pdf/Tragedy_and_Hope.pdf . Alle ideologerne kan vise fejlene hos dem der tabte for tre generationer siden, og vi opfordres til at frygte en ny Hitler i Putin, Assad, Gadaffi eller Saddam Hussein. Pia Kjærsgaard, Marine Le Pen og Donald Trump kunne også blive det, hvis vi ikke passer på svinehunden i os selv. Jeg tror, dette er nonsens. Den moderne ækvivalent til Gestapo/Stasi-staten er NSA/CIA/DHS etc. De bliver ikke væltet af politiske amatører uden videre, de har deres egne - og hvad er de andet end populister - Bush, Clinton, Obama, Anders Fogh, Stoltenberg. Ingen har bemærket at undtagelsestilstanden er indført og fornyes regelmæssigt. Politiet er blevet militært. Militæret er ingen forsvarspagt mellem nationer. USA og før det GB er blot navneskiltet på imperiale magt - den nationale indpakning. Venstrefløjen - hvis der er en venstrefløj, jeg tvivler ... jeg skulle til at skrive noget, men jeg opgiver. McCain er ikke anstændig.
.

Brugerbillede for Torben Bjerrehuus
Torben Bjerrehuus

Tak til Lykkeberg, Information er ved at udvikle sig til en af landets førende aviser. Det store journalistiske scoop er vel at Lidegaard kommer til at skrive i Information.