Interview
Læsetid: 6 min.

Der findes velsignelser i de allerværste øjeblikke

Når man er på nippet til at give op, kan man finde trøst i Bibelen og fortællinger om uperfekte mennesker, der altid får en chance til, siger Meghan W. Jakobsen og Anna Mejlhede. De har begge bidraget til bogen 'Til Eftertanke', hvor tolv præster fortæller om bibeltekster, der har en særlig betydning for dem
Anna Mejlhede (f. 1968) er præst i Holmens Kirke i København og forfatter til flere bøger om alt fra skilsmisse til forbrugerkultur.

Anna Mejlhede (f. 1968) er præst i Holmens Kirke i København og forfatter til flere bøger om alt fra skilsmisse til forbrugerkultur.

Mads Nissen/Ritzau Scanpix

Redaktionen
6. oktober 2017

Det var et vendepunkt i livet, da Meghan W. Jakobsen stod på randen af total opgivelse. Hendes mor var netop død, hendes ene datter var kronisk syg, hendes ægteskab var gået i stykker, hun havde mistet sit job og havde minus på kontoen. Det var en håbløs situation, og midt i håbløsheden fik hun en idé.

Eftersom hun ikke længere havde noget at miste, kunne hun måske gøre det, hun længe havde ønsket at gøre. I en alder af 42 begyndte hun at studere teologi, og selvom familien var presset økonomisk, fyldte studiet hende med glæde og mening.

I dag er hun præst på Bornholm, og i bogen Til Eftertanke er hun en af tolv præster, der fortæller om en for dem særlig betydningsfuld bibeltekst. Meghan W. Jakobsen beretter om sit personlige forhold til teksten om Jakob i vadestedet fra 1. Mosebog. Her kæmper Jakob med en mand en hel nat og nægter at slippe ham, før han bliver velsignet. Manden viser sig at være Gud og velsigner ham til sidst. For præsten handler historien især om stædighed, og derfor kunne hun genkende sig selv i den.

»Det handler om, at nu giver jeg den alt, hvad jeg kan som menneske, og når jeg er nået til grænsen for, hvad jeg kan, så håber jeg, at Gud rækker hånden ind og tager over. At det bliver et samarbejde. Man skal tro på, at stædigheden lønner sig,« siger hun.

Nul kroner, nul fremtid

Nu er hun præst for menighederne i Østerlars og Gudhjem, men hendes første uddannelser var en bachelor i kommunikation og en master i folkeret. Ud over at have arbejdet med menneskerettigheder er Jakobsen forfatter til flere bøger, men da datteren blev alvorligt syg, kunne hun ikke varetage et fuldtidsjob, og teologistudiet viste sig pludselig som en løsning. I stedet for at give op besluttede hun at vove mere end nogensinde før:

»Hvis jeg alligevel stod med nul, kunne jeg lige så godt få noget godt ud af at stå med nul. Nul kroner, nul fremtid, nul noget som helst. Og så tænkte jeg: ’Hvordan kan jeg få det vendt?’«

Som studerende var hun fleksibel nok til at passe sin datter, og studiet viste sig at være som en hjemkomst og bedre end noget andet, hun tidligere havde havde prøvet. I sin tekst skriver Meghan W. Jakobsen om at kende sin besøgelsestid, det vil sige at være opmærksom på, hvornår Gud viser sig og rækker hånden ud.

Personligt vidste hun, at ideen om at studere teologi var den hjælp, hun havde fået fra Gud. Hun mener, vi skal være opmærksomme på den hjælp, der kan redde os ud af de problemer, vi sidder med. Selvom hjælpen nogle gange er svær at se, fordi den kommer indefra og ikke viser sig som et storslået tegn, men måske blot som en simpel idé.

Meghan W. Jakobsen (f. 1969) er præst i Østerlars og Gudhjem på Bornholm. Hun har tidligere boet og skrevet i bl.a. Rusland, USA og Saudi-Arabien.

Meghan W. Jakobsen (f. 1969) er præst i Østerlars og Gudhjem på Bornholm. Hun har tidligere boet og skrevet i bl.a. Rusland, USA og Saudi-Arabien.

Pelle Rink
»Jeg håber, at læserne kan få det ud af det, som har motiveret mig: at huske på, at der også kan gemme sig en velsignelse i det, der føles allerværst. Hvis man har nok stædighed til at gribe den.«

Her mener hun, at Det Gamle Testamente spiller en stor rolle, fordi det er fyldt med historier om mennesker, der virkelig dummer sig, fordi de ikke formår at leve og handle, som de bør. Det handler om uperfekte mennesker, og derfor kan Meghan W. Jakobsen genkende sig selv i dem.

De fortællinger er særligt vigtige i dag, fordi vi forsøger at være perfekte i stedet for at erkende, at vi bare er mennesker fyldt med fejl og mangler. Præsten mener derfor, at der ligger en stor trøst i at vide, at Gud er med hende, selv når hun fejler og er uperfekt.

»Det hjælper en til at bevare håbet. Min mor sagde altid: ’Der er en løsning, den har bare ikke vist sig endnu.’ Der ligger en velsignelse et sted i det her, men hvor?«

Vi får en chance til

En af de andre bidragydere i Til Eftertanke er præst i Holmens Kirke i København Anna Mejlhede. Selvom hendes tekst kredser om andre temaer end Meghan W. Jakobsens, har de alligevel noget centralt til fælles.

Anna Mejlhede fortæller i sin tekst »Kom, hjerte, med hvad dødt, du har« om sin fars død og hans begravelse, som hun stod for sammen med sin præstesøster. De havde valgt at tale om opstandelsesteksten fra Johannesevangeliet, hvor Maria Magdalene kommer til Jesu grav og møder englene og derefter den opstandne Jesus, som hun først ikke genkender.

12 præster fortæller om deres yndlingstekst fra Bibelen: 'Til Eftertanke'

12 præster fortæller om deres yndlingstekst fra Bibelen: 'Til Eftertanke'

Teksten hører til anden påskedag, og det er en af de dage, Anna Mejlhede som præst værdsætter højt, fordi teksterne er så stærke. Hun synes, det er en af de smukkeste opstandelsesberetninger, fordi man oplever Maria Magdalenes fortvivlelse og sorg på nært hold. Da hun ser den opstandne Jesus, tror hun først det er havemanden, fordi hun slet ikke kan forestille sig noget andet, og den forvirring kunne Mejlhede genkende, da hun selv skulle tage afsked med sin afdøde far.

»Jeg så min fars kiste i kirken og tænkte: ’Hvad laver den her?’ Den der kiste passede slet ikke ind i kirken. Det var alt for konkret og jordisk i forhold til det opstandelseslys, som især teksten fra Johannesevangeliet åbnede en sprække ind til,« siger Mejlhede.

Ordet opstandelse refererer ofte udelukkende til Jesu opstandelse, men opstandelsen vedrører også vores liv, mens vi lever det, mener Mejlhede. Som hun tolker det, er opstandelsen nemligtæt forbundet med nåden:

»Jeg tror, alle mennesker kender det her med, at man synes, at alt håb er slukket, og alle døre er lukkede, og man synes næsten, at livet er slut. Men så sker der noget – man møder en eller anden, eller man vågner en morgen og ser tingene med andre øjne. For mig siger opstandelsen til os, at vi får en chance til. Når du så har brugt den chance, så får du faktisk en chance til.«

Forsoning er en opstandelse

Opstandelsen kan forstås som en prisme, man kan se livet igennem: Den har fundet sted én gang for alle – gennem Jesu opstandelse – men den lyser også ind i vores død og ind gennem sprækker i livet, fortæller Mejlhede.

I teksten fra Johannesevangeliet kan Maria Magdalene ikke genkende Jesus med det samme, fordi hun kun husker ham i den funktion, han før sin død havde i hendes liv. På den måde handler opstandelsen også om at se andre mennesker i et nyt lys. Når vi ser andre som mere end blot deres funktioner, men også som de mennesker, de er uafhængigt af os, rummer vores blik opstandelsen. Ligesom når to mennesker, der hader hinanden, pludselig bliver forsonet og får en anden oplevelse af hinanden. Så kan det være opstandelsens øjne, de ser med, mener Anna Mejlhede.

»Det kommer som regel udefra, for hvis man bare bliver i sin egen navle, sin egen selvretfærdighed, sker der som regel ikke noget. Så man bliver nødt til at lukke øjnene og lade noget andet komme til. Som præst ville jeg sige ’at lade Gud komme til’. At åbne sig for en anden virkelighed.«

Mejlhede læser også opstandelsesteksten, hvis hun er bedrøvet. Hun håber, at den kan bringe trøst til flere, og at hendes egen tekst i bogen Til Eftertanke vil kunne gøre det samme. For hende handler det om at holde fast i håbet om, at det gode findes, og at vi kun fornemmer en lille brøkdel af den kærlighed, vi egentlig er omgivet af.

»Hvis jeg føler, at jeg har lukket mig fuldstændig omkring mig selv eller er fyldt med mit eget mørke, så hjælper det mig at læse den tekst. Den minder mig om, at der er en virkelighed uden for min egen, som lyser kærligt og mildt ind.«

’Til Eftertanke’ udkommer 24. november på Lindhardt og Ringhof

Fagbøger 2017

Information stiller skarpt på en række af efterårets mest opsigtsvækkende faglitterære udgivelser.

Gennem interviews og anmeldelser dykker vi ned i historien om rockergruppen Bullshit, der tabte den første danske rockerkrig, litteraturscenen i Tyrkiet, de danske diplomater, der spillede dobbeltspil i forbindelse med koldkrigsbasen Camp Century og GirlSquads Ludermanifestet.

God læselyst!

Andre artikler i dette tillæg

 • Utopierne, der blev til virkelighed

  6. oktober 2017
  Rutger Bregman har nærmest startet en bevægelse med sin bog 'Utopia for realister'. Den er fyldt med eksempler på, at borgerløn er et glimrende middel til at bekæmpe fattigdom og ulighed. Og så leverer bogen en bredside til alle dem, Bregman kalder underhundssocialisterne
 • Europas eksilerede højreradikale mobiliserer fra Budapest

  6. oktober 2017
  Markante meningsdannere fra den vesteuropæiske højrefløj valfarter i disse år til Ungarn. Den mest markante skikkelse er svenskeren Daniel Friberg, der med sin bestseller The Real Right Returns skaber begejstring blandt ungarske højreradikale
 • Det danske demokrati kunne blive langt mere demokratisk

  6. oktober 2017
  Med indførelsen af et såkaldt Borgerting og af samfundsrepræsentanter i de store virksomhedsbestyrelser kunne det danske demokrati blive langt mere demokratisk, argumenterer eliteforskere i ny debatbog
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her