Læsetid: 7 min.

I guldalderen boomede børnelitteraturen – også den på fransk og tysk

På Det Kongelige Bibliotek sidder et lille forskerhold og gransker slidte børnebøger, gulnede breve og dagbøger fra årene 1790-1850. Målet: At komme tæt på periodens børn og deres læsevaner
De tre forskere interesserer sig ikke kun for bøgernes tekst. Også deres fysiske fremtoning granskes for at få et indblik i hvordan man i samtiden har henvendt sig til børnene.

De tre forskere interesserer sig ikke kun for bøgernes tekst. Også deres fysiske fremtoning granskes for at få et indblik i hvordan man i samtiden har henvendt sig til børnene.

Thomas Nielsen

13. oktober 2017

Året er 1839. 9-årige Ida Thiele sidder hos sine bedsteforældre og skriver breve til sin far. Hun fortæller om de bøger, hun læser, og beder ham om at sende noget fint papir, som hun kan bruge til at lave dukketeater.

Hun modtager også post fra sine fætre, som blandt andet sender hende en bog, de selv har lavet. »Forsmå den ikke,« skriver de formanende til hende. Knap 200 år senere bliver Ida Thieles breve og dagbøger genstand for en opmærksomhed, hun nok næppe havde forestillet sig.

Børnelitteraturforsker Nina Christensen, historiker Charlotte Appel og ph.d.-studerende Karoline Baden Staffensen tager imod på deres kontor i 1960’er-tilbygningen til Det Kongelige Bibliotek, hvor man skal have en sikkerhedsgodkendelse for at færdes. Her passer man godt på kulturarven.

Det lille forskerteam er i disse år i færd med et tværfagligt studie, der undersøger, hvilke bøger børn i perioden 1790-1850 læste på skolebænken eller med deres mødre før sengetid. Det er nemlig i denne periode, at der opstod et regulært marked for børnebøger i Danmark.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu