Læsetid: 3 min.

Hemmeligheder, håb og voldens væsen

Tillægget Fagbøger stiller skarpt på en række af efteråret mest opsigtsvækkende faglitterære udgivelser. Det handler blandt andet om Bullshits udstødte unge, der tabte Danmarks første rockerkrig, danske diplomaters dobbeltspil i forbindelse med koldkrigsbasen Camp Century under indlandsisen i Grønland, og GirlSquards ’Ludermanifestet’, der vil generobre ordet ’luder’
I bogen Bullshit – fortællingen om en familie følger Camilla Stockmann og Janus Køster-Rasmussen nogle af Bullshitmedlemmernes bumlede vej ind i rockermiljøet.

I bogen Bullshit – fortællingen om en familie følger Camilla Stockmann og Janus Køster-Rasmussen nogle af Bullshitmedlemmernes bumlede vej ind i rockermiljøet.

Arkivfoto

6. oktober 2017

For godt 30 år siden var Danmarks første rockerkrig på fuldt blus, og Bullshitbandelederen Makrellen blev skuddræbt i sin bil af den rivaliserende gruppe Hells Angels. Ligesom journalisterne i dag flittigt beretter om den verserende bandekrig, der bl.a. bliver ført på Nørrebro, skrev aviserne dengang dagligt om skyderier og voldelige sammenstød.

Kort efter drabet på Makrellen flytter medlemmerne af Bullshit ind på adressen Kirkegårdsvej 7 på Amager. Unge mænd i 20’erne med samme udfordrende fremtoning: beskidte slidte jeans, læderveste med en skidende ko på ryggen, afsøgende blikke, aggressiv attitude.

Ved siden af i naboejendommene bor pensionister, sygeplejersker, håndværkere, unge par med børn. De går på arbejde og køber ind i den lokale købmand og spiser middagsmad ved sekstiden. I begyndelsen er de både fascinerede af og bange for de nye naboer i Rockerborgen, men i takt med, at volden accelererer, stiger frygten.

En af dem, der som 12-årig havde sin gang i kvarteret på Amager, er journalist og forfatter Camilla Stockmann. Hun har sammen med sin ægtefælle journalisten Janus Køster-Rasmussen skrevet en bog om, hvad der skete den gang, og hvad der driver unge mænd til at vælge en fuldstændig marginaliseret tilværelse.

Banderne som fællesskab

I bogen Bullshit – fortællingen om en familie følger forfatterne nogle af Bullshitmedlemmernes bumlede vej ind i rockermiljøet. Fælles for de unge mænd er en opvækst gennemsyret af omsorgssvigt. De søger tidligt væk fra mor og far og mødes på gadehjørner eller i ungdomsklubben. De stifter en bande; de genkender sig selv i hinanden. Der opstår et fællesskab, hvor utilpassethed, druk, stoffer og vold er omdrejningspunktet. De genspiller den lortede opvækst men med nye regler og roller, de selv har skabt. Ikke længere Palle alene i verden, men os i banden mod alle de andre.

Den gang hed de Peter, Henning og Jørgen. I dag hedder de Shuaib og Abderrozak og lige nu angriber de hinanden på Nørrebro, midt i et andet fredeligt beboelseskvarter. For forfatterne til bogen har det intet med etnicitet at gøre. Eller religion for den sags skyld. Det er den dybe trang i alle mennesker til at høre til og være en del af et fællesskab. Lige meget hvor pilråddent og primitivt det fællesskab er.

Forfatterne leverer på ingen måde en forsvarstale for volden, men giver en nøgtern beskrivelse af, hvad der faktisk skete. Den kan være med til give en forståelse af voldens væsen og måske en plads til fortvivlelse. For der er vel ingen femårige, som drømmer om at bliver et brutalt bandemedlem, der slår andre ihjel?

Dansk kolonimagt i Grønlænd

Bogen er blot en af de mange aktuelle og stærke udgivelser, vi har valgt at kigge nærmere på i efterårets magasintillæg Fagbøger. Her kan du også læse om Camp Century – Koldkrigsbyen under Grønlands indlandsis af forskerne Henry Nielsen og Kristian Hvidtfelt Nielsen, der giver den første samlede beretning om det hemmelighedsomgærdede kæmpe anlæg.

På baggrund af flere års research i Rigsarkivet og i de amerikanske nationalarkiver i Washington forsøger de to forskere at vise omfanget af de amerikanske militære planer på Grønland, som gik under navnet Projekt Iceworm. Et gigantisk underjordisk forsvarsværk som ikke bare handlede om at skabe et værn mod russerne under Den Kolde Krig, men som samtidig skulle være et prestigeprojekt for fodfolket i den amerikanske hær over for det stadig voksende luftvåben.

Bogen afdækker også det massive diplomatiske dobbeltspil og Danmarks koloniherrementalitet over for grønlænderne.

At være forfatter under Erdogan

Lektor i litteratur Marie-Louise Svane har i bogen Det fortælles i Istanbul set nærmere på den nye tyrkiske litteratur og undersøgt, hvordan er at være forfatter under Erdogans regime. Mens landets journalister risikerer at blive censureret og arresteret, er der større håb og spillerum for forfatterne til at være samfundskritiske. Som en af forfatterne beskriver sit hjemland:

»En bulimisk og depressiv teenager, der ser sig selv som overfed i Østens spejl og afpillet i Vestens og ikke kan finde noget tøj, der passer til hende.«

Men selv i fiktionen er der tabuer, og forfatterne må være snedige for ikke at komme i den allestedsværende stats søgelys.

I Danmark kan forfattere skrive stort set, hvad de vil, men for fjerdebølgefeministerne Louise Kjølsen, Ekaterina Andersen og Nikita Klæstrup er der til gengæld stadig stor forskel på, hvordan man ser på unge mænd og kvinder, når det drejer sig om seksualitet. Mens mændene er nogle fandens karle, hvis de har et livligt sexliv med mange partnere, bliver kvinderne opfattet som billige.

Med Ludermanifestet ønsker de tre forfattere at få kvinderne ud af den sociale og kulturelle skammekrog og bevæbne dem med frigjort seksualitet og bevidst forbrugerisme.

Fagbøger 2017

Information stiller skarpt på en række af efterårets mest opsigtsvækkende faglitterære udgivelser.

Gennem interviews og anmeldelser dykker vi ned i historien om rockergruppen Bullshit, der tabte den første danske rockerkrig, litteraturscenen i Tyrkiet, de danske diplomater, der spillede dobbeltspil i forbindelse med koldkrigsbasen Camp Century og GirlSquads Ludermanifestet.

God læselyst!

Andre artikler i dette tillæg

 • Utopierne, der blev til virkelighed

  6. oktober 2017
  Rutger Bregman har nærmest startet en bevægelse med sin bog 'Utopia for realister'. Den er fyldt med eksempler på, at borgerløn er et glimrende middel til at bekæmpe fattigdom og ulighed. Og så leverer bogen en bredside til alle dem, Bregman kalder underhundssocialisterne
 • Det danske demokrati kunne blive langt mere demokratisk

  6. oktober 2017
  Med indførelsen af et såkaldt Borgerting og af samfundsrepræsentanter i de store virksomhedsbestyrelser kunne det danske demokrati blive langt mere demokratisk, argumenterer eliteforskere i ny debatbog
 • Socialdemokratiet opfandt integrationspolitikken

  6. oktober 2017
  Ny bog om Socialdemokratiets integrationspolitik viser et parti i konstant indre splid, som det ikke desto mindre er lykkedes at få sine modstandere til adoptere ideen om, at integration er en velfærdsstatslig kerneopgave
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu